Fındıklı’da HES’e geçit vermediler

Fındıklı’da yapımı planlanan HES için şirket yetkilileri ve halkı arasında tartışma çıktı. Tartışmanın ardından gözaltına alınan Ertaş, “Dört kişi gözaltına alındık ama halk mücadeleyi topyekûn sürdürüyor” dedi.

Fındıklı’da HES’e geçit vermediler

Rize’nin Fındıklı ilçesinde yapımı planlanan Hidroelektrik Santral (HES) projesi için bölgeye gelen şirket yetkilileri ve bölge halkı arasında tartışma çıktı.

Yaşanan tartışmanın ardından HES’e karşı mücadele eden SOL Partili Behçet Ertaş’ın da aralarında olduğu 4 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar, savcılık tarafından ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.

BirGün'den Zilan Akay'ın haberine göre, Fındıklı halkı, Arılı Vadisi’nde hazırlanan 24 ayrı HES projesine karşı 13 yıldan bu yana mücadele veriyor. Ertaş, Fındıklı halkının yaklaşık 15 yıldır deresine, vadisine dokundurtmadığını belirtti. 4 kişi gözaltına alındıklarını ancak Fındıklı halkının talana karşı topyekûn mücadele ettiğini söyleyen Ertaş, yaşanılanları şöyle anlattı: “Son 1-2 yıldır bu direncimiz delinmeye çalışıyor. Fındıklı Dereleri Koruma Platformu adı altında mücadelemiz devam ediyordu, bu platform bir süre sonra bölünmeye başladığında ise biz direnişimizi sürdürmekten vazgeçmedik. Sermaye karşımızda pusu yarattı, mücadele alanında biraz zayıflık gördüklerinde çöküp talan etmeye hazır bekliyorlar. Uzun yıllardır kuşkulandığımız her olayda ise Fındıklı’ya gelen giden her şirketi halk kovdu.”

Yaklaşık iki ay önce yabancı araçla iki gencin bir şirket adına Fındıklı’ya geldiğini ve bölge halkını tehdit ettiğini iddia eden Ertaş, şöyle konuştu: “Trabzon’dan geldiklerini bir şirket sahibi olduklarını söylediler. Biz de resmi evrakınız var mı, kimsiniz diye sorduğumuzda külhanbeyce karşılık verdiler. Aradan iki ay geçtikten sonra ellerinde belge olmadan tekrar geldiler. Jandarmayı çağırmayı düşündük. Tesadüfen jandarmalar denk geldi zaten. Jandarma ise bu gençleri korumaya ve kaçırmaya çalışarak yol verdi. Bizde jandarma olayı takip etmeyince köyden ayrılan aracın peşine düştük. Yolda aramızda tartışma çıktı ve arbede yaşandı.”

Etiketler
Gözaltı