Aliağa'ya yat limanı ısrarı

İzmir'in Aliağa İlçesinde yapımı planlanan ve yıllardır tartışılan yat limanı projesi yeniden gündeme geldi.

Aliağa'ya yat limanı ısrarı

İzmir’in Aliağa ilçesi sınırları içerisinde yer alan yaklaşık 91 hektar büyüklüğündeki Çaltılıdere sulak alanı, 2017 yılında oy çokluğuyla alınan bir karar ile sulak alan olmaktan çıkarıldı.

TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, “10 yıldır buraya bu projeyi yapmak istiyorlar. Hukuki dayanağını oluşturup harekete geçtiler. Önce sulak alanı hukuksuzca ‘sulak alan’ olmaktan çıkardılar. Ardından bu bölgede yapılmak istenen proje için harekete geçtiler. Bu proje; yarattıkları fiili duruma hukuki kılıf uydurmalarının bir örneğidir” dedi.

CHP’li Bakan, “İki yıl içinde alınan alelacele kararlarla sulak alan olmaktan çıkarılan bölgeyi yapılaşmaya açtılar, ardından proje için ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı aldılar. Tüm doğa dernekleri, bu konuda uzman akademisyenler, bölgenin sulak alan olduğu konusunda hemfikir. Onlarca kuşa ev sahipliği yapan, sulak alan olan bu bölgede ÇED gereklidir. Bakanlığı göreve çağırıyorum” diye konuştu.

Bakan sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Biyolojik çeşitliliği barındıran en önemli ekosistemlerden biri olan sulak alanların korunmasının gerekli olduğu, sulak alanların koruma ve kullanım esaslarını belirleyen planlama aşamasında ilgili diğer kurumlarla birlikte çalışılması gerektiği kanunlarımızla ortaya koyulmuştur. Sulak alanların doğal yapılarının ve ekolojik dengelerinin korunması esastır. Sulak alanların doldurulması ve kurutulması yolu ile arazi kazanılamaz.” Çaltılıdere Yat ve Tekne İmalat Tesisi projesini yapacak olan İzmir Tekne ve Yat İmalatçıları Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi (YATEK)’nin resmi internet sitesinde; Aliağa’nın Çaltılıdere köyü mevkii Hacı Ahmet Koyu’nda, 200 dönümlük yerin yat inşa ve çekek alanı olarak belirlendiği, projenin 3.5 yıl içinde biteceğinin planlandığı, yatırım bedelinin 150 milyon Avro, proje alanının ise 1.2 milyon metrekare olduğu duyuruldu.

Etiketler
İzmir Aliağa