Erdoğan'ın memleketinde hukuksuz HES inşaatı

Erdoğan’ın memleketi Rize Güneysu’da Baro Enerji isimli şirket, hukuksuz şekilde HES inşaatına başladı. DSİ, izinsiz çalışmaları tespit etti ve şirkete para cezası kesildi. Av. Kazmaz’a göre ise firma çalışmalarını hâlâ sürdürüyor

Erdoğan'ın memleketinde hukuksuz HES inşaatı

DSİ, Rize’nin Güneysu ilçesine bağlı Gürgen Deresi üzerinde yasal izin almadan Hidroelektrik Santralı’nın (HES) inşaatına başlayan şirkete para cezası kesildiğini bildirdi. Avukat Remzi Kazmaz’a göre ise şirket çalışmalarını sürdürüyor.

Baro Elektrik Üretim A.Ş., AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da ‘memleketi’ olan Güneysu’ya bağlı Gürgen Deresi üzerinde yasal izin almadan Hidroelektrik Santralı’nın (HES) inşaatına başladı.

BirGün'den Uğur Şahin'nin haberine göre, bunun üzerine bölge sakinleri, hukuksuz şekilde yapımı devam eden ‘Alicik 1-2 HES Projesi’ne dair CİMER’e başvuruda bulundu. Yasal izin alınmadan inşaatın sürdürüldüğüne dikkat çeken yurttaşlar, CİMER aracılığıyla çalışmaların durdurulmasını ve şirket hakkında yasal işlem uygulanmasını talep etti.

‘ÇALIŞMALARI DURDURUN’ TALİMATI

DSİ 22. Bölge Müdürlüğü’nden gönderilen yanıtta, Baro Elektrik Üretim A.Ş.’nin HES için inşaat çalışmalarına başladığının tespit edildiği belirtildi. Yanıtta, şirkete para cezası uygulandığı da aktarıldı:

“Konuyla ilgili olarak Bölge Müdürlüğümüzce proje sahasında yapılan incelemelerde yer teslimi yapılmadan cebri boru imalat çalışmalarına başlandığı tespit edilmiş olup, 6200 sayılı Kanun ve Su Yapıları Denetim Hizmetleri Yönetmeliği’nin ilgili maddesi kapsamında şirkete idari para cezası uygulanmıştır. Ayrıca gerekli tüm yasal izinler alınıncaya kadar her türlü güvenlik önlemi alınarak sahadaki projeye ait çalışmaların ivedilikle durdurulması gerektiği şirkete bildirilmiştir.”

ŞİRKET GÜCÜNÜ NEREDEN ALIYOR?

CİMER’den gelen yanıtı BirGün’e değerlendiren Avukat Remzi Kazmaz, HES inşaatının hukuksuz şekilde sürdürüldüğünün bir kez daha açığa çıktığını söyledi. Kazmaz, şöyle dedi: “Soruyoruz: Bu şirket gücünü nereden alıyor? Hem de Cumhurbaşkanı’nın köyünde böylesine hukuksuz işler yapıp derelerimizin kurumasına neden olabiliyor? İkincisi yasal olmayan çalışmalarından dolayı para cezası kesilerek çalışmaktan men edilmesine rağmen şirketin çalışmalarının hâlâ devam etmesi köylüler arasında şaşkınlık yaratmış durumda. Biz bu konu ile ilgili Cumhuriyet Savcılığı’na, Valilik ve kaymakamlığa şikâyette bulunduk, sonucu bekliyoruz. Dere suyunun debisi önceki yollara oranla azalmıştır Bu nedenle HES’lerin çalışamama durumu vardır. Bu nedenle tekrar ölçüm yapılıncaya kadar çalışmalarının durdurulmasını ihtar etmelerine rağmen şirket çalışmaları devam ettiriyor.”

Etiketler
Rize Para