CHP'li Özdemir'den gazeteci Karabel'e 'gelenek' yanıtı

Cumhuriyet Halk Partisi eski İl Başkan Yardımcısı ve HAYTAP üyesi Banu Özdemir, Mehmet Karabel'in yazdığı ‘Atı seven faytona binmesin o zaman’ başlıklı yazıya sosyal medya üzerinden tepki gösterdi.

CHP'li Özdemir'den gazeteci Karabel'e 'gelenek' yanıtı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Kordon'da faaliyet gösteren faytonların kaldırılmasının yankıları sürüyor. Tüm Türkiye'de konuşulan icraat hakkında tartışmalar ise halen devam ediyor. Konuya ilişkin en son Cumhuriyet Halk Partisi eski İl Başkan Yardımcısı ve HAYTAP üyesi Banu Özdemir sosyal medyadan bir açıklama yaptı.

İz Gazete'nin haberine göre Özdemir, Egedesonsöz Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Karabel’in yazmış olduğu ‘Atı seven faytona binmesin o zaman’ başlıklı yazıya tepki gösterdi. Karabel yazısında faytonların bir gelenek olduğunu öne sürerek “Bizim fıtratımızda var… Milletçe çabuk gaza geliyoruz… Yine öyle oldu… Faytonlara şıppadanak yasak geldi! Aslında, fayton dediğin bir gelenek… Üstelik… Kordon’un imbatında en çok 20 dakikalık bir keyif” şeklinde ifadelere yer vermişti. Karabel'in yazısına tepki Cumhuriyet Halk Partisi eski İl Başkan Yardımcısı Banu Özdemir'den geldi. Sosyal medyadan Mehmet Karabel'in yazısına dair bir açıklamada bulunan Özdemir, açıklamasında "Geleneklerde güncellenebilir Sn. Karabel. Topluma fayda getiren geleneklerde varmış mesela. Ramazan günlerinde zenginler bakkal, manav gibi dükkânlara gidip, veresiyelerin yazıldığı "zimem defterinin" çıkarmalarını isterlermiş. Defterden rastgele bir sayfa koparılır ve “Silin borçlarını, Allah kabul etsin” denirmiş. 'Gelenek' savunucusu olan size önerim önümüzdeki Ramazan ayında bunu yapmanız. Bir geleneğin yeniden uygulanmasının öncüsü olmakla birlikte, toplumsal dayanışmaya da katkınız olmuş olur" ifadelerine yer verdi.

‘BİR CANLININ ÖLÜMÜNE YAKIŞTIRDIĞINIZ SIFAT BU MU?

Özdemir, Karabel’e yönelik ‘İzmir sokak hayvanlarından geçilmiyor, belediye kısırlaştırıp evin önüne geri koyuyor, apartman önüne bir kap su bir mama konuluyor, araba çarpıyor, hayvan mortingen" demişsiniz. Bir canlının ölümüne yakıştırdığınız sıfat bu mu. Sıhhatli ömür dilerim de, bir gün gelir sizin için " üç beş yazdı çizdi, sayın Karabel pili bitti, ‘mortingen’ denilse hoşunuza gider mi?” şeklinde ifadeleri kullandı.

‘GEÇMİŞTEN GELEN HER ŞEYİ SIRF GELENEK OLARAK SAVUNUYORSANIZ EĞER…’

Özdemir açıklamasında ayrıca faytonların eski bir gelenek olduğunu belirten Karabel’e sert yüklendi. Özdemir, şu ifadeleri kullandı: "Yazınızda faytonları "gelenek" kavramı üzerinden savunmuşsunuz. Hadi gelin biraz toplumsal gerçekliklerimizle yüzleşelim.Bu coğrafyada evlendiği günün gecesinde damat annesine verilmek zorunda olan "bekaret havlusu/çarşafı geleneği" yüzünden kaç kadın katledildi, yaşamının baharında öldürüldü, ya da şiddete maruz kaldı biliyor musunuz? Geçmişten günümüze uzanan her şeyi sırf "gelenek" olduğu için savunuyorsanız eğer, insanlık adına utanç olan bu ve benzeri sonuçların sorumluluğunu da üstlenmiş oluyorsunuz. Sizin adınıza ziyadesiyle üzücü bir durum."

HAYVAN SAHİPLENMEYE DAVET ETTİ

Özdemir yaptığı açıklamada ayrıca Karabel’i hayvan sahiplendirme etkinliklerine davet etti.Özdemir şöyle konuştu: “İzmir halkı sokak hayvanları ile, sokak hayvanları da kent halkıyla gayet mutlu. Eğer binanızın inşaası sebebiyle ormansız kalıp yaşam alanınıza ortak olan köpeklere içerliyorsanız evinize alabilirsiniz. Sahiplendirme etkinlikleri oluyor, Kordon 'da da olacak, mutlaka bekleriz”

Etiketler
Banu Özdemir Cumhuriyet Halk Partisi