Damağınızda ve ruhunuzda iz bırakan tatlar

Gastronomi dünyasında kalıcı olmak için işletmelerin ve şeflerin lezzet odaklı olması gerekiyor. Ama unutulmaması gereken en önemli nokta lezzetin sadece damağa değil ruha da dokunması gerektiği.

NUAR SADECE DAMAĞINIZDA DEĞİL RUHUNUZDA DA İZ BIRAKIYOR

Damağınızda ve ruhunuzda iz bırakan tatlar - Resim : 1

Bursa, işim gereği, son yıllarda en sık ziyaret ettiğim şehir. Neredeyse her hafta geliyorum. Genelde de müdavimi olduğum mekanlara gidiyorum. Son gelişimde bir değişiklik yaptım ve Bursa’nın en popüler semtlerinden Bademli’de açılan Nuar’ı ziyaret ettim.

Damağınızda ve ruhunuzda iz bırakan tatlar - Resim : 2

Adını açıldığı günden beri Bursalı dostlarımdan çok duyuyordum ama yoğunluktan gitmeye fırsat bulamamıştım. Nuar’ın mutfak ekibini kuran ve yöneten sevgili dostum Şef Eyüp Kemal Sevinç ile Gastromasa’da bir araya geldiğimizde beni davet edince bir hafta sonra Bursa’da buluştuk. Nuar’ın etkileyici bir dekorasyonu var. Modern çizgiler hakim ama bir o kadar da ihtişamlı.

Menüyü inceledikten sonra, dekorasyon kadar etkileyici bulduğumu söyleyebilirim. Şef Eyüp Kemal Sevinç ve ekibi gerçekten selektif ve üst düzey bir seçki hazırlamışlar. Gustosu fazlasıyla yüksek bu lezzet ve keyif deneyiminde; ambiyansın her detayının da damağınızda ve ruhunuzda iz bırakacağını düşünüyorum. Bursa’ya Candia Balık ve Akay Garden’dan sonra yeni bir marka kazandıran Akay Gastronomi’yi can-ı gönülden tebrik ediyorum.

Damağınızda ve ruhunuzda iz bırakan tatlar - Resim : 3

Menüye gelince otantik ocakbaşı lezzetlerinin modern yorumlarından oluştuğunu söylemem yanlış olmayacaktır. Mezeler beni çok etkiledi. Denediğim mezelerin nefes kesici olduğunu söyleyebilirim. Favori mezelerime gelince; “Acılı İncir”, “Çikolatalı Atom”, “Çıralı” ve “Bademli Enginar Ezme” beni benden aldı. Bu kadar üst düzey mezenin ardından etlere geçmeden denediğim “Kokoreç” ve “Yaprak Ciğer Izgara”nın da damağınızda fırtına koparacak seviyede olduğunu bilmenizi istiyorum.

Damağınızda ve ruhunuzda iz bırakan tatlar - Resim : 4

Etlere gelince yine özenle hazırlanmış bir seçki ile karşılaşıyorsunuz. T-Bone Steak’ten kebap çeşitlerine kadar damağınızı mutlu edecek alternatifleri bulabiliyorsunuz. Arzu edenler için “Dry Aged” seçeneğinin de olduğunu belirtmek isterim. Ben Nuar Bademli’nin ambiyansını, lezzetlerini ve servis kalitesini çok beğendim. Yolu Bursa’dan geçen lezzet severlere şiddetle tavsiye ediyorum.

***

KADINLARI GÜÇLENDİREN YEMEK KİTABI SERİSİ TÜRKİYE'DE

Damağınızda ve ruhunuzda iz bırakan tatlar - Resim : 5

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP); Seven Circles, Metro Türkiye ve Alfa Grubu işbirliğinde ‘Empowering Women through Cooking’ (Kadınların Yemek Aracılığıyla Güçlendirilmesi - EWC) isimli yemek kitabını Türkiye’de de yayınladı. Kitapta, Türkiye’de yaşayan ve ülkemizin farklı bölgelerinden, farklı ülkelerden ve farklı geçmişlerden gelen 59 kadının tarifleri yer alıyor.

Damağınızda ve ruhunuzda iz bırakan tatlar - Resim : 6

Bu çok özel kitabın lansmanı Metro Türkiye'nin bünyesinde bulunan gastronomi platformu Gastronometro’da gerçekleştirildi. Düzenlenen etkinlikte “Gastronomide Güçlü Kadınlar ve Kadın İstihdamını Arttırmak” ve “Kadınların Gastronomi Yoluyla Güçlenmesi” başlıklı panellerde kadınların sektördeki konumu ve yeni fırsatlar da tartışıldı.

Damağınızda ve ruhunuzda iz bırakan tatlar - Resim : 7

Büyük emek ile hazırlanan kitapta yer alan kadınlar; tariflerinin yanı sıra zorlukları yenmeye, hayallerinin peşinden gitmeye, kendilerinin ve çevrelerindeki insanların hayatlarını değiştirmeye dair pek çok değişik ve ilham verici hikayelerini de paylaşıyorlar. Tüm okurlarıma çok önemsediğim bu kitabı okumalarını öneriyorum

***

7 GÜNE 7 ÖNERİ

Hafta sonuna lezzet ve keyif katmak isteyenler, cumartesi akşamı için Etiler’de hizmet veren Sıralı Kebap’ı keyifli ortamı ve leziz çeşitleriyle tercih edebilirler.

Pazar gününüzü tatlandırmak isterseniz; Teşvikiye’de yıllardır değişmeyen kalitesi ile hizmet veren Saray Muhallebicisi’nde özel bir lezzet deneyimi yaşayabilirsiniz.

Yeni haftaya keyifli bir başlangıç yapmak isteyenler için Bostancı’da uzun yıllardır hizmet veren Yıldız Yakamoz Balık’ın leziz alternatifleriyle iyi bir seçenek olacağını düşünüyorum.

Salı günü için, Çiftehavuzlar’da pide severlerin değişmez adresi olan Neli Pide biçilmiş kaftan.

Çarşamba gününe özel önerim her zaman olduğu gibi kahve severler için. Bu hafta rotanızı Caddebostan’a çevirin ve Vagabond’un kahve çeşitleriyle ile kendinizi şımartın.

Perşembe günü Etiler’de döner severlerin değişmez adresi olan Dönerci Serkan Usta’yı tercih edebilirsiniz.

Cuma akşamı haftanın yorgunluğunu keyifli bir ortamda atmak isteyenlere Caddebostan’da 1990 yılından beri hizmet veren İl Padrino’yu öneriyorum.

Haftaya görüşmek üzere…