Gastronomimizin gurur haftası

MICHELIN REHBERİNDE 5 RESTAURANT İLE ARTIK BİZDE VARIZ! Dünyanın en prestijli restoran derecelendirme sistemlerinden biri olan ve lüks restoranlara yıldız...

MICHELIN REHBERİNDE 5 RESTAURANT İLE ARTIK BİZDE VARIZ!

Gastronomimizin gurur haftası - Resim : 1

Dünyanın en prestijli restoran derecelendirme sistemlerinden biri olan ve lüks restoranlara yıldız veren Michelin Guide, İstanbul’u 38. destinasyon olarak listesine aldıktan sonra yıldız almak için başvuranları değerlendirerek seçkisine aldığı 53 restoranı açıkladığı törenle geride bıraktığımız haftaya damga vurdu.

Gastronomimizin gurur haftası - Resim : 2

Gastronomi dünyamızın merakla beklediği ve ilk kez duyurulan Michelin Guide İstanbul 2023’ün restoranları arasında 4 restoran bir yıldız, bir restoranda da iki yıldız ile ödüllendirilirken, 10 restoran da “Bib Gourmand” (uygun fiyatlı ve yüksek lezzetli) ödülü aldı. TURK Fatih Tutak iki Michelin yıldızıyla Michelin Rehberi’nde yer alırken, Nicole, Araka, Mikla ve Neolokal ise bir yıldız ile yer aldılar. Neolokal ayrıca sürdürülebilirlik ödülü olan “Yeşil Yıldız”ın da sahibi oldu. Ülkemiz gastronomisi için önemli bir dönüm noktası olan tören, son yıllarda gastronomimizin geldiği noktadan duyduğumuz gururu zirveye taşıdı.

Gastronomimizin gurur haftası - Resim : 3

İstanbul'u dünya mutfak haritasına yerleştiren ve Michelin Yıldızı ile ödüllendirilen restoranlarımız:

2 MICHELIN YILDIZI

§ Turk Fatih Tutak

1 MICHELIN YILDIZI

§ Araka

§ Mikla

§ Neolokal

§ Nicole

§

MICHELIN YEŞİL YILDIZ

§ Neolokal

Gastronomimizin gurur haftası - Resim : 4

Michelin Rehberi kullanıcıları arasında özellikle popüler bir ayrım olan “Bib Gourmand” kategorisi makul fiyatlarla harika yemekler sunan restoranları öne çıkarıyor. Michelin Guide İstanbul 2023’ün restoranları arasında 10 mekan, sundukları mükemmel fiyat-performans dengesi açısından bu ödüle layık görüldü.

§ Aheste

§ Alaf

§ Aman da Bravo

§ Calipso

§ Cuma

§ Giritli

§ Karaköy Lokantası

§ Pandeli

§ SADE Beş Denizler Mutfağı

§ Tershane

Bu özel seçkide 38 restoranda tavsiye edilen kategorisinde kendisine yer buldu. Michelin Guide İstanbul 2023’ün restoranları arasında yer alarak bize haklı bir gurur yaşatan 53 restoranımızı tüm kalbimle tebrik ediyorum. Michelin Guide sitesinden listenin tamamını detaylı olarak inceleyerek bu gurura ortak olabileceğinizi de ayrıca hatırlatmak istiyorum.

***

DÜNYA GASTRONOMİSİNE YÖN VEREN EN PRESTİJLİ İKİ REHBERDEN BİRİ OLAN GAULT & MİLLAU ARTIK TÜRKİYE’DE!

Gastronomimizin gurur haftası - Resim : 5

Gastronomimiz açısından bu haftanın gurur veren bir diğer haberi de dünyanın en prestijli iki gastronomi rehberinden biri olan Gault & Millau, Sözen Organizasyon iş birliği ile Türkiye’ye gelmesi oldu. Güçlü gastronomi ağı sayesinde dünya yeme-içme sektöründe saygın bir yeri olan Gault & Millau Rehberi, 2023 yılı içinde Türkiye’deki saha çalışmalarına başlayacak ve 2024 yılında yayımlanacak.

Gastronomimizin gurur haftası - Resim : 6

Gazeteci ve yemek eleştirmenleri Henri Gault ve Christian Millau tarafından ilk sayısı 1969 yılında Paris’te yayımlanan dünyanın prestijli rehberlerinden Gault & Millau, Türkiye’yi de gastronomi çalışma ağına ekleyerek toplam 14 ülkeye ulaşmış olacak. Elli yıldır lezzetin ve yeteneklerin peşinde koşan Gault & Millau, sekiz bölgesel rehber, bir şarap rehberi ve bir şampanya rehberine sahip. Gault&Millau tarafından restoran ve şeflere hizmet, fiyat ve restoranın atmosferi hakkında ayrı ayrı değerlendirmeler yapılıyor ve yemeğin kalitesine bir ile yirmi arasında bir puan veriliyor. Yüksek puanlı restoranlar, puanlarının derecesine göre Gault & Millau’nun imzası olan şapkalardan bir ile dört arasında şapka kazanıyor. Bu saygın rehberde yer almak için ödeme kabul edilmiyor. Bu önemli rehberi Türkiye’ye kazandıran Sözen Group CEO’su Gökmen Sözen’i de canı gönülden kutluyorum.

***

ADANA LEZZET FESTİVALİ EZBER BOZDU!

Gastronomimizin gurur haftası - Resim : 7

Adana Valiliği’nin öncülüğünde Adana Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, odalar ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği ve sinerjisi ile Adana’nın gastronomi dünyasındaki yerini sağlamlaştırmak için organize edilen ve ana teması “Geçmişten Geleceğe Miras: Mutfak” olan 6. Uluslararası Adana Lezzet Festivali bu yıl yine mükemmel organizasyonu ve dopdolu içeriği ile tüm Adanalılara haklı bir gurur yaşattı.

Gastronomimizin gurur haftası - Resim : 8

Bu yıl altıncısı düzenlenen Uluslararası Adana Lezzet Festivali yine rekorlara imza attı. 193 dönümlük arazide pek çok etkinliğe, yarışmaya, panele ve söyleşiye ev sahipliği yapan, Türkiye’nin en büyük lezzet festivalini bu yıl 3 günde toplam 667 bin 400 kişi ziyaret etti. Festival süresince 261 bin 500 kilogram et ile 196 bin 800 litre şalgam tüketilerek kırılması güç bir rekora imza atıldı. Adanalıların işi her geçen yıl zorlaşıyor ama ben seneye bu festivalin artık Merkez Park’a zor sığacağını düşünüyorum.

Gastronomimizin gurur haftası - Resim : 9

Adana mutfağı ve lezzetleri ile her zaman kalbimde özel bir yere sahiptir. Festival süresince bizleri buluşturduğu yeni lezzet duraklarıyla beni bu yılda şaşırtmadı. Bugüne kadar keşfedemediğim yeni lezzet noktaları ile tanışmama vesile oldu. Önümüzdeki haftalarda Adana’da bu yıl tanıştığım restoranları ile ilgili notlarımı paylaşacağım.

Gastronomimizin gurur haftası - Resim : 10

Başlıkta da söylediğim gibi bu hafta gastronomimizin gurur haftasıydı. Uluslararası Adana Lezzet Festivali de tüm Adanalılara bu haklı gururu yaşattı. Bu mükemmel organizasyona emeği geçen herkesi can-ı gönülden alkışlıyorum.

***

7 GÜNE 7 ÖNERİ

Hafta sonuna lezzet ve keyif katmak isteyenler, cumartesi akşamı için Adana’nın lezzet klasiklerinden Onbaşılar Kebap Park Zirve’yi keyifli ortamı ve leziz kebap çeşitleriyle tercih edebilirler.

Pazar gününüze lezzet katmak için, yeni nesil restorancılık temasıyla Denizli’de hizmet veren Ruma Restaurant’da özel bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Yeni haftaya keyifli bir başlangıç yapmak isteyenler için 80 yıldır Afyon’da aynı yerde hizmet veren Aşçı Bacaksız Lokantası’nın leziz alternatifleriyle iyi bir seçenek olacağını düşünüyorum.

Salı günü için Adana’nın yeni lezzet durağı Habib Usta leziz kebap çeşitleriyle biçilmiş kaftan.

Çarşamba gününe özel önerim her zaman olduğu gibi kahve severler için. Bu hafta rotanızı Kadıköy’e çevirin ve 180 Coffee Bakery’in kahve çeşitleriyle ile kendinizi şımartın.

Perşembe günü uzun yıllardan beri Kadıköy’ün Hasanpaşa semtinde lezzet severlerin değişmez adresi olan Güler Osmanlı Mutfağı’nı enfes Osmanlı ve saray mutfağına özel çeşitleriyle tercih edebilirsiniz.

Cuma akşamı haftanın yorgunluğunu keyifli bir ortamda atmak isteyenlere, İstanbul Swissotel The Bosphorus bünyesinde yeni açılan Hint Mutfağı’nın dünyadaki önde gelen temsilcilerinden Madhu’s Restaurant’ı öneriyorum.

Haftaya görüşmek üzere…

Etiketler
Michelin