COVİD-19 virüsü mühendislik mi yoksa laboratuardan sızma mı?

Şubat 2003’te Çin’de ilk koronovirüs salgını (SARS- Cov-1 olarak adlandırlan ) ortaya çıkmış ve 4 ülkeye yayılmıştır. 3.Ocak.2007 tarihinde...

Şubat 2003’te Çin’de ilk koronovirüs salgını (SARS- Cov-1 olarak adlandırlan ) ortaya çıkmış ve 4 ülkeye yayılmıştır.

3.Ocak.2007 tarihinde Roberts ve ark. PLOS Pathology’de farelere adepte edilmiş SARS virüsünün (kodu MA15) 15 kez seri olarak aktarıldıktan sonra akciğerlede pnömoni (zatürre) yapma kabiliyeti kazandığını gösterdiler.Bu kazanımi genetik aktarılma sırasında 6 kez mutasyon kazandıktan sonra bu yeteneğin oluştuğunu tespit ettiler. MA15 , farelerdeki habitatı nedeniyle, insan organizmasında hastalık yapma özelliği yüksek oranda zayıf bulunmuştur.

Haziran 2012 ‘de ise 3 madenci Çin’in Mojiang bölgesinde terkedilmiş bir maden bölgesinde şiddetli pnömoni (zatürre) nedeni ile öldü.Virüsün ismi Mojiang virüsü olarak adlandırıldı Kısaltma ismi ise RaTG13 ( TG:TongGuan kasabası ) idi ve bu nalburunlu yarasaların dışkısında bulunan bu virüsün sonra pandemiye neden olan Covid-19’a en yakın gen dizilimin bu virüste olduğu kanıtlandı.

18.Şubat.2016 Xing-YiGE and ark. Virology Sinica’da yayınladıkları yazıda Mojiang (Yunnan eyaleti içerisinde ) 2012 ve 2013 yılları arasında terkedilmiş madenlerde 6 çeşit yarasa türü olan Rhinolophus sinicus, , Hipposideros pomona, Miniopterus schreibersii, Miniopterus fuliginosus, Miniopterus fuscus ve RaTG13 olarak kısaltılan nalburunlu yarasanın dışkısından elde edilen Rhinolophus affinis türünü tespit etmişlerdir.

12.Aralık.2019 ‘da Wuhan’da ilk kayıtlı infeksiyon 3 kişi olarak hayvan ürünlerinin satıldığı marketten başladığı haberi gelmiştir. İlk olgunun markete uğramadığını da ifade edilmiştir.

26.012.2020 ’ye kadar Wuhan’da laboratuar onaylı 2794 infeksiyonlu hasta ve 80 ölüm olduğu açıklandı. Çinli araştırmacılar, 2020'nin başlarında Wuhan’daki pazarda kapıları, çöp kutularını, tuvaletleri, sebze ve hayvan satan tezgahları, sokak kedilerini ve fareleri tarayarak yaklaşık 1.000 örnek topladı. Testleri pozitif çıkanların çoğu deniz ürünleri, çiftlik hayvanları ve kümes hayvanları satan tezgahlardandı. Araştırmacılar ayrıca pazardaki 18 türden 188 hayvandan numuneler aldı ve hepsi negatif olarak test edildi.

12.Ocak.2020 ‘da Çin ,WHO (Dünya Sağlık Örgütü) ile aracılığı ile virüsün tüm genetik dizilimini paylaştı.Sonuçta bu önemli bir karar.Laboratuar kaynaklı olduğu düşünülen bir virus salgınında sizler bu veriyi dünya ile paylaşır mıydınız?

Covid-19 (Sars CoV-2) yaklaşık 30.000 nükleotid (genetik dizi) içerdiği tespit edildi.Yine aynı virus ailesinden gelen HIV (AIDS) virüsü ise 10.000; Ebola ise 19.000 genetik dizi içerirmektedir.

24.Ocak. 2020 ‘de Na Zhu ve ark. NEJM’de(ABD) yayınladıkları makalede bunun yeni bir koronavirus (Covid-19= Sars-Cov-2) olduğunu ve pnömoni (zatürre) yaptığını ABD’nin ve Batı dünyanın en saygın klinik dergisinde yayınladılar. Wuhan deniz ürünlerin marketinden kaynaklandığı verisini Batı ile paylaşmış oldular.Eğer mühendislik yapımı veya laboratuardan yanlışlıkla sızma olsa idi sizler paylaşır mıydınız?

30.Ocak. 2020 ’de Roujian Lu ve ark. Yine çok değerli bir dergide Lancet ‘de virüsün genetik diziliminin özelliklerini yayınladılar.

3 .Şubat. 2020’de Peng Zhou ve ark. çok değerli bir başka dergi olan Nature’da Sars-Cov-2 olarak bilinen Covid-19’un SARS CoV -1 ile genetik benzerliğinin 79.6% olduğu gösterdiler.Daha ilginci nalburunlu yarasadan elde edilen koronavirüs RaTG13 ile 96% oranda benzerliği olduğu gösterildi. İkisi arasındaki fark %4 fark için 1.100 nükleotidin değişmiş olduğunu gösterdiler. CoV-1 ve CoV-2 aynı akciğer hücresinde algaç proteinine, ACE2’ye yapışarak akciğerde hastalık yaptığı ayrıca gösterilmiş oldu.

26.Şubat.2020 ‘de ABD ‘nin Ohio Colombus Üniversitesi’nden Lu Liu ve ark. Emerging Microbes Infection ‘da yayınladıkları yazıda Covid-19’un laboratuarda üretildiğine dair herhangi bir kanıt olmadığını yazdılar.

17 Mart 2020’de Kristian Andersen ve ark. yine çok saygın bir İngiliz dergisi olan Nature Medicine’da Covid-19’un (SARS-CoV-2) laboratuardan kaynaklı olduğuna dair bir kanıt olmadığını söyledi.

30 .Temmuz.2020’de International Journal of Research dergisinde Jean Claude Perez ve Luc Montagnier’in beraber yazdığı makalede Covid-19 genlerinde alışılmadık bir RNA (nükleotid) benzeşmesi olduğu yazıldı.Jean Cloude Perez meslek olarak IBM’de çalışan bir matematikçi ,Luc Montagnier ise 2008’de Nobel tıp ödülünü HIV (AIDS) virüsünü keşfederek almış kişidir.2019’a kadar Şangay Jia Tong Universitesi üniversitesinde çalışıyordu. Paris'teki Pasteur Enstitüsünden Prof.Dr. Étienne Simon-Lorière bu konuya itiraz etmiş ve şöyle demiştir: “Bir kitaptan bir kelime alırsak ve başka bir kelimeye benziyorsa, birinin diğerinden kopyalandığını söyleyebilir miyiz? Bu saçma! ifadesinde bulunmuştur.Hatta Luc Motagnier biraz daha ileri giderek Asian Times’a verdiği röportajda sıtma(malaria) özellikleri taşıdığınıda söylemiştir.

31.Temmuz 2020 ’de ise Science (ABD)dergisi Wuhan’da çalışan virologist Shi Zheng ile yazılı bir röportaj yapmış ve yayınlamıştır. Röportajında Hubei (Wuhan) eyaletinde uzun yıllardır virus çalışmaları yaptıklarını SARS-Cov-2 ile yakın bir virus görmediklerini ifade etmiştir. Yarasalardan insanlara saçıldığını Wuhan (Hubei eyaleti) da düşünmüyorum demiştir.RaTG13 ‘ün genetik farkı olan 1,177 nükleotid farkının mutasyon olması için doğal evrim ile yıllar geçmesi gerektiğini ifade etmiştir.Çevrede tüm yaraslardan 2007 adet örnek aldığını ve benzer virus gen dizilimi bulmadıklarını anlatmıştır.

9.Aralık.2020 ‘da Xiao C, Li X, Liu S, ve ark. Emerging Microbes Infection dergisinde Covid-19 ile HIV arasında hiçbir genetik yakınlık olmadığını gösterdiler.Bioinformatik modele göre sadece rastlantı olduğu söylediler ve diğer yazarlar tarafından bu bulgu desteklendi( Liu , 2020c; Andersen, 2020; Hao, 2020; Othman et al., 2020)

19.Şubat.2021 ’de Charles Calisher ve ark. 27 kişilik yazar topluluğu Science (ABD) dergisinde COVID-19'un doğal bir kökeni olmadığını öne süren komplo teorilerini şiddetle kınamak için bir aradayız dediler ve yinede Wuhan virology instüsünün kayıtları açmalarını önerdiler.
17 Mart 2021 ‘de Roger Frutos ve ark yazısında Infection Genetic Evoluation ‘da Covid-19’un gerçekten de doğal olarak oluşan bir virüs olduğu hipotezini savunduklarını yazmışlardır.Yazıda ise yayılma modeli ile ilgili hipotezlerin yanlış olabileceği ve başka bir modeler üzerinde çalışmanın daha uygun olacağını belirtmişlerdir.. Bu nedenle bilimsel bir model değişikliği önererek yazılarını sonlandırmışlardır.Laboratuar yapımı olduğu sürülen protein bölgesi (furin cleavage bölgesi ) nin diğer coronavirus üyelerinde (MERS-CoV, HKU1, HCoV-OC43 , IBV) de olduğu yazılmış ve daha önceki yazarların çalışmalarına atıf gösterilmiştir (Andersen 2002; Huang 2006,Yamada and Liu, 2009 ;Hao, 2020; Dimitrov, 2004).

5 Nisan 2021 ‘de Amy Maxmen , Nature dergisindeki yazıda soruşturmayı yöneten WHO'dan Peter Ben Embarek, "Virüsün Aralık 2019'da piyasada dolaştığını gösterebilirdik" diyor.

Araştırmacılar ayrıca Çin'deki ölüm belgelerine baktılar ve 15 Ocak 2020 tarihinde başlayan haftada haftalık ölümlerin sayısında keskin bir artış buldular.Yani daha öncesini bulamadılar. Hubei eyaleti, salgının Wuhan'da başladığını öne sürüyor. Rapor ayrıca solunum yolu enfeksiyonlarına bakılarak tedavi altına alınan kişilerle ilgili verileri de yayınlıyor ve benzer şekilde COVID-19'un Ocak ayına kadar başlamadığını gösteriyor.

23 Nisan 2021 Jonathan Pekar ve ark. Science(ABD) dergisinde Covid-19’un Kasım-Aralık 2019’da çıktığını daha önce yayıldığına dair bir veri olmadığını özellikle vurguluyor.Hayvanlardan insana geçiş basamağının hala keşfedilmediğini ve yöntem eksikliklerini aktarıyor.

14.05.2021 ‘da Science dergisinde , 18 bilim adamı yazıdığı yazıda ise Wuhan’daki enstitünün kayıtlarını açması gerektiğini ifade etmişlerdir.Daha fazla birşey yazılmamıştır.

29 Mayıs 2021’de Türkiye basınında bir haber tüm sitelerde çıktı. St. George's Üniversitesi Onkoloji Profesörü Angus Dalgleish ve Norveçli bilim insanı Dr. Birger Sørensen'in hazırladığı 22 sayfalık corona virüsü raporu, salgının ortaya çıkışıyla ilgili tartışmaları yeniden alevlendirecek dendi. Virüsün ABD ve Çin'in, '’Gain of Function'’(mutasyonla fonksiyon yani hastalık kazandırmak) isimli araştırması kapsamında ortaya çıktığını öne süren Dalgleish ve Sørensen, çalışmaların izlerini gizlemek için virüs üzerinde tersine mühendislik uygulandığını iddia etti diyerek bitirildi diye bir yazı çıktı.

Öne sürülen yazı 11 sayfadır ve 29 Mayıs 2020’de (13 ay önce ) yayımladıkları makaleyi içeriyor.Bu iki kişi IMMUNOR aşı firmasının kurucuları ve hissedarları(yazıda belirtiyor).Yazının başlığı ise ‘’Biovacc-19: A Candidate Vaccine for Covid-19 (SARS-CoV-2) Developed from Analysis of its General Method of Action for Infectivity’’ adlı yazılarında ise aşı çalışmalarında kullanılacak virus proteinin hangi bölgeye odaklanması gerektiğini yazan bir yazıdır.Mühendislik yoluyla yapılmış olduğunu da idda etmemektedir.Çok muhtemelen ana kaynağın okunmadan değişetirilerek yurtdışı haber kaynakları tarafından çarpıtılarak Luc Montaginer’in yazısına dayanmaktadır.

31 Mayıs 2021 Demetri Sevastopulo ünlü ve etkili finans gazetesi Financial Times’taki yazısında Joe Biden’ın eski başkan Donald Trump zamanında ortaya atılan covid-19’un mühendislik yolu ile yapıldığı iddaları ABD istibarat sevisinin bu konuyu ciddi olarak değerlendirdiğini ifade etti.
Anthony Fauci (ABD ‘nin Ulusal Allerji ve İnfeksiyon Hastalıkları Başkanı) geçen yıl bilimsel bulguların kuvvetle ihtimali doğal yollarla virüsün oluştuğunu ama şimdi ise doğal yollardan oluştuğuna dair ikna olmadığını söyleyerek ağız değiştirmiştir.

ABD, bu konuyu Çin ile başka bir noktaya taşımak istediğini açıkça ortaya koyuyor ve kanıt aradığınıda her seferinde belirtiyor.

Batı dünyasının en saygın dergilerinde ise uzmanların yaptığı yorum ve çalışmalarda mühendislik ürünü olduğuna dair kanıt görünmüyor.

Gelişmeleri hep beraber takip edeceğiz.

Prof Dr.Sezer Sağlam

Tıbbi Onkoloji Derneği Üyesi