Göztepe Akademi, nihayet...

Dün İzmir'de İZVAK'ın Medya Buluşması'nın odak noktasında Göztepe'nin yeni başkanı ve Sports Republic'in CEO'su Rasmus Ankersen vardı. Başkan Ankersen'in...

Dün İzmir'de İZVAK'ın Medya Buluşması'nın odak noktasında Göztepe'nin yeni başkanı ve Sports Republic'in CEO'su Rasmus Ankersen vardı.

Başkan Ankersen'in hemen yanında Göztepe'nin amatör şubelerinden sorumlu yönetim kurulu üyesi, önceki başkan Mehmet Sepil oturuyordu. TFF Yönetim Kurulu Üyesi Talat Papatya da İZVAK Başkanı Ali Erten de masadaydı.

Göztepe Akademi, nihayet... - Resim : 1

ANKERSEN TÜRKİYE’YE ISINIYOR

Sepil ve Ankersen bu hafta Spor Bakanı Kasapoğlu, TFF Başkanı Büyükekşi, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i birlikte ziyaret ettiler. Ankersen, yavaş yavaş Türkiye'ye, İzmir'e ısınıyor. Londra-İzmir arasında bir hayatı olacak artık fakat İzmir'i sevmiş. İnsanları, havayı sevmiş. Çaya bayılıyor.

Ankersen, Türkiye’ye ilk kez 2 yıl önce gelip Sepil’i ziyaret ettiğini, ikinci gelişinde ise Göztepe Gürsel Aksel'de Göztepe-Altay maçını izlediğini, İngiltere Premier Lig’de oynayan şirket takımları Southampton'a transfer ettikleri kaleci Lis'i de ilk defa o maçta Altay kalesini korurken izlediğini anlattı. Buraya geldiğinde İzmir futboluna dair bildikleri Göztepe-Karşıyaka rekabeti ile Altınordu'nun yaptıklarından ibaretmiş.

Ankersen, Sepil’le muazzam bir işbirliği yaptıklarını, çok heyecanlı olduğunu, İzmir futbolu için de çalışmak amacıyla burada olduklarını ifade etti. Süper Lig’e bir veya daha fazla takım kazandırmanın yolunun işbirliğinden geçtiğini vurguladı.

FUTBOLCULUKTAN ANTRENÖRLÜĞE, BAŞKANLIĞA VE CEO'LUĞA

Bir futbolcu iken geçirdiği kaza sonucu futbolu genç yaşta bırakan Ankersen'e göre futbol hem global hem yerel ve İzmir olarak hep birlikte hareket ederek yerel ayağı kalkındırmak mümkün. Danimarkalı futbol sevdalısı futbolculuk yaşamı sona erince ülkesinde bir futbol akademisi kurmuş ve 5-6 yıl antrenörlük yapmış. 14 yıl önce ise ver elini Londra... Orada 10 yıl ara vermiş futbola, bu sırada birisi çok ses getiren 5 kitap kaleme almış. Bredford kulüp başkanı kitabını okuyunca çok etkilenip görüşmüş ve ikna edip takımın başına getirmiş. 8 sezon birlikte çalışıp başarılı olmuşlar.

Ankersen geçen yıl aralık ayında ise Sports Republic'in kuruluşunda yer alır ve yeni macerası başlar. Artık buna Göztepe de dahil. İş bölümünde Kraft Southampton, Rasmus Göztepe'yi üstlenir. Ve Rasmus şimdi Bredford deneyimini, yeni mantalite ve çalışma prensiplerini Göztepe'de hayata geçirmek için çalışıyor. Göztepe'nin Southampton'ın üzerinde bir camia olduğunu da hiç çekinmeden telaffuz edebiliyor.

Göztepe Akademi, nihayet... - Resim : 2

FARKLI BİR ANLAYIŞ

Ankersen'e göre mantalitenin, antrenman kültürünün geliştirilmesi gerekiyor. Futbolcuların fiziksel olarak gelişmesi gerekiyor. Sabır şart ona göre. Başarıya ulaşmak için altyapı çok önemli. Genç futbolcular onun için önemli.

Yeni başkan, kulüpte sabit bir teknik yapılanmadan yana. Teknik patron kim olursa olsun kulübün sabit alt teknik ekibi ile çalışsın istiyor. İngiltere'de de bu yolu izlemiş, buna inanıyor. Teknik Direktör değişse bile örneğin mevcut kaleci antrenörü, performans antrenörü ile çalışacak. Herşey kökten değişmeyecek.

GÜNÜN MÜJDESİ: TORBALI'DA AKADEMİ HAYATA GEÇİYOR

Günün müjdesi ise Ankersen'in yanında oturan Sepil’den geldi; aynı gün sabah yapılan yönetim kurulu toplantısında karar alınmış; Torbalı'da kurulacak futbol akademisi için inşaat başlıyor. Ancak proje faz faz ilerleyecek. İlk faz, dört adet saha ve akademi öğrencilerinin kalacağı yer. Ankersen de, bu akademiyi 5 yıl gibi bir sürede dört başı mamur kılıp Türkiye A Milli Futbol Takımına birkaç oyuncu vermeyi amaçlayan bir çalışma içinde olacaklarının, Avrupa standartlarını yakalayacaklarının ve çok sayıda futbolcu yetiştireceklerinin altını çizdi.

GÖZTEPE TARAFTARININ MERAK ETTİĞİ SORU

Göztepe taraftarlarının çok merak ettiği bir soruyu yönelttim açıklamaları sonrasında Ankersen'e konuştuğu İngilizce diliyle... Dedim ki, "Göztepe'nin bu sezon hedefi nedir? Süper Lig’e mi çıkmak yoksa gelecek sezon da TFF 1'de mi devam etmek?"

Ankersen, "Seçme şansımız olsaydı tabii ki bu sezon çıkmak isterdim," dedi ve ekledi; "ama asıl amacımız sistemi kurmak, altyapıyı oluşturmak, basamakları birer birer çıkarak bu şekilde Süper Lig’de olmak..."

Rasmus ve Kraft devir lansmanında basının karşısına ilk çıktıklarında hatırlıyorum, "sabır" sözcüğünü çokça telaffuz etmişlerdi. Bugün de telaffuz edildi.

Peki Rasmus'un soruma verdiği yanıtını çokça kullanılan "sabır" sözcüğüyle birlikte değerlendirirsek Göztepe camiası, taraftarları ne anlamalı?

Göztepe'de profesyonel futbolun yeni patronajı telaşlı değil, rahat... Bu sezon Süper Lig’e çıkmamak onlar için dünyanın sonu değil. Beklemeden çıkılmazsa kıyamet kopmaz. Fakat çıkılırsa da eyvallah... Bu noktada taraftarı ikna etmek önemli. Göztepe, Süper Lig dahil memlekette altıncı büyük tribün ortalama olarak. Tribünün bu kadar boşaldığı Türk futbolunda bu istatistik çok kıymetli.

Benim görüşüm ise günü kurtarmak yerine tabii ki kısa, orta, uzun vadeli bir yürüyüş, altyapı akademisi... Ancak yine de tabii ki Amerikalıların sevdiğim deyimi ile, Göztepe hem yürüyüp hem ciklet çiğneyebilir, belki bunu deneyebilir.

Etiketler
Göztepe