'Benim naçiz vücudum' 10 Kasım'da perde diyecek

Önceki akşam İzmir'de buram buram tiyatro koktu. O kokuyu derin derin içimize çektik. Bir taşla iki kuş vuruldu o akşam; hem baştan ayağa yenilenen İsmet...

Önceki akşam İzmir'de buram buram tiyatro koktu. O kokuyu derin derin içimize çektik. Bir taşla iki kuş vuruldu o akşam; hem baştan ayağa yenilenen İsmet İnönü Sanat Merkezi açıldı hem de geçen sezon faaliyete başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın (İzBBŞT) yeni sezon açılışı yapıldı. İzBBŞT ekibi, beğeniyle karşılanan nefis bir izlence sergiledi o akşam. Kuruluş, kuruluşun ardından geçen sezonun oyunlarının hatırlatılması, nefis şarkılar ve nihayet yeni sezonun ilk oyunu "Benim Naçiz Vücudum"dan bir tadımlık. Benim Naçiz Vücudum, İzmir'in Kurtuluşunun 100. Yılına bir armağan olarak sahnelenecek.

İzBBŞT Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten'in yazıp yönettiği Benim Naçiz Vücudum yanında beş yeni oyun daha sergilenecek yeni sezonda. Geçen sezon oynanan dört oyun da sahnelenecek ayrıca. Geçen sezon çocuk oyunu olan Robinson Dans Öğreniyor yanında Azizname, Tavşan Tavşanoğlu ve Mor Şalvar 101 gösterimde 11.881 seyirci izlemiş. Ki, geçen sezon İzBBŞT yeni sahnesi İsmet İnönü'de değil daha küçük bir salon olan İzmir Sanat'ta perde açmıştı. Bu sezon 365 koltuklu yeni salonda geçen sezonu katlayarak geçen bir izleyici istatistiği bekliyorum.

Bu arada tiyatronun biletleri sudan ucuz. Yetişkin oyunları sadece 20 TL. İndirimli bilet 14 TL, toplu bilet 12 TL. Çocuk oyunlarında ise biletler herkese 5 TL.

"BU SAHNEDE OYUN HİÇ BITMEYECEK"

Yeniden açılış akşamına dönelim...Yenilenen ve İzBBŞT'nin oyunlarının sahneleneceği İsmet İnönü Sanat Merkezi’nin açılışına İsmet İnönü'nün torunu, İsmet İnönü Vakfı Başkan Yardımcısı, önceki dönem CHP yöneticisi ve milletvekili Gülsün Bilgehan da katıldı. Sanatçıların izlencesi öncesinde 70 yıllık aradan sonra şehir tiyatrosuna yüreğini koyan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in ağzından şu sözcükler döküldü:

"Sanatı savunmak özgürlüğü savunmaktır. Tüm baskılara karşı özgürlüğümüzü sanatla savunmaya çalışacağız. Ülkelerin baş döndürücü hırs yerine sakinliğe ihtiyacı var. Neşemizi ve mücadele gücünü artıran sanat ise bunun yegane yolu. Zorlukları el birliğiyle aştık. Tüm sanatçılarımıza teşekkür ederim. Bir işi yapmanın bir, yapmamanın bin sebebi vardır. Yapmak için tek sebebimiz vardı o da inancımız. Bunu el birliğiyle başardık. İzmir’e bir sözümüz var; bu sahnede oyun hiç bitmeyecek.”

"İYİ Kİ VARSINIZ YANINIZDAYIZ"

Gülsün Bilgehan da kürsüye çıktığında şöyle konuştu:

“İzmir doğumlu bir dedenin, yüz yıl önceki batı cephesi kahramanının torunu olarak aranızda bulunmaktan onur duyuyorum. Biliyorum ki burada bulunan herkes İnönü’nün, Atatürk’ün torunu. Sizleri dinlerken İzmir’in şehir tiyatrolarına 70 yıl sonra kavuşmasına çok şaşırdım ancak Tunç Başkan gibi cesur bir başkan bu adımı attı ve İzmir’i şehir tiyatrolarına kavuşturdu. Cesur insanların yaşadığı İzmir’deyiz. Sizler gibi cesur seyirciler ve sanatçılar oldukça da Atatürk’ün başlayıp da bitiremediği her şeyi siz başaracaksınız. Tunç Soyer iyi ki varsınız, yanınızdayız, hiç merak etmeyin.”

İzBBŞT Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten de kürsüden mutluluğunu şöyle dile getirdi:

“Bu merkez yapısal ve işlevsel olarak yeni bir hayata adım atıyor. Yeniden düzenlemeler sonucu, gencecik bir sanat kurumunun, İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın ana sahnesi ve karargâhı oluyor. Sanat alanları ile kurumlarının yüz yüze kaldığı ihmâl, küçümseme, umursamazlık, baskı ve hattâ yıkımcılık girişimleri, toplumun ruh zenginliğini kısırlaştırıyor. Sayın Başkan, güzel İzmir’in sanat hayatına ektiği bu atalık tohumla, sadece İzmir’in sanat tarihindeki 70 yıllık bir sancıya son vermemiş; aynı zamanda yurdumuzun tiyatro tarihine yeni bir sayfa eklemiştir.”

SAHNE TOZU YUTAN BAŞKAN

İzlence sonrası kokteyl ile süren açılışta kendisi de gençlik yıllarında AST'ta sahne tozu yutan Başkan Soyer, Bilgehan, Erten ve İZBBŞT'nin olmazsa olmazlarından Eren Aysan ile uzun sohbetimizin konusu tabii ki tiyatro ve İzmir'di. Bilgehan, Mondros Mütarekesi'nin 100.yıl etkinliği için ekim ayı ortasında yine İzmir'de olacak.

Biraz tiyatrodan çıkıp yeri gelmişken siyasete gireceğim; Türkiye’nin ve CHP'nin Bilgehan gibi donanımlı, birikimli isimlere ihtiyacı var. Siyaset böylesi birikimlerden yararlanmayı bilmeli. Tunç Soyer için de anlamlı "yanındayız" mesajını zarafetle verdi. Bilgehan gibi isimleri bir kenarda düşünemiyorum, vesselam.

Bitirirken yeniden tiyatroya dönelim... İzBBŞT'nin temel belgisi; "Sahne Bizim Tiyatro Sizin".

O halde haydi tiyatroya!

Etiketler
Tiyatro 10 Kasım