Yüzüncü Yıla Çok Yakışan 9 Eylül

İzmir’in değil sadece, hem de vatanın kurtuluşudur 9 Eylül ve bu nedenle İzmir’de 9 Eylüller bir başka kutlanır her yıl. “9 Eylül” başkaları için iki...

İzmir’in değil sadece, hem de vatanın kurtuluşudur 9 Eylül ve bu nedenle İzmir’de 9 Eylüller bir başka kutlanır her yıl.

“9 Eylül” başkaları için iki kelimelik bir tarih olsa da İzmirliler için sözlükteki karşılığı “özgürlük ve bağımsızlık”tır.

Bu yıl “9 Eylül’ün 100. Yılı”ydı ve İzmir’de çok daha muhteşem kutlandı.

Uzaktan sanılır ki 9 Eylül İzmir’de o akşam sadece Tarkan konseriyle kutlandı. Öncesinde Ersin’le -hani şu Erciyes’te 90 bin kişiyle İzmir Marşı’nı söyleyen Ersin- milyonu aşan İzmirli İzmir Marşı’nı söyledi hep bir ağızdan. İzmir, “Ersin-Allah gönlünüze göre versin” ile coştu. Milyonu aşan insan Ersin’le unutulmayacak bir kolektif gösteriye imza attı. Sonrasında 180 dansçının da pandemik olarak rol aldığı, bir anlatım eşliğinde ve nefis ses ve ışık oyunlarıyla desteklenen dijital sahne performansı vardı; konu tabii ki 15 Mayıs 1919’deki işgalden 9 Eylül’deki kurtuluşa kadar geçen Kurtuluş Savaşı’ydı.

REKOR KATILIM

Ve Tarkan konseri… Limandan Konak Pier’e kadar dolu bir Kordon… Nasıl dolu? Herkes birbirine değme mesafesinde… İğne atsanız hani, yer düşmez… Teraslar, balkonlar, pencereler, kafeler, lokantalar, Orduevi, İZTO binası… Her yer 9 Eylül kutlaması… Her yer Gündoğdu. Sahneyi göremeyenler için belli aralıklarla dev led ekranlar (Dış ilçelere bile konser için dev led ekranlar kuruldu)… 2 milyona yakın insan Gündoğdu ve Kordon’da, hatta İkinci Kordon’da, Cumhuriyet Caddesi’nde 9 Eylül kutlamasındaydı bizzat. Tarkan konseri, en büyüğü 3,5 milyonluk katılım olan dünya çapındaki konserlerin beşinci sırasına oturdu. Tarkan, mutluydu; sevincini mutluluğunu sıklıkla ifade etti konser boyunca kurduğu cümlelerle… “Teşekkürler İzmir,” dedi, “beni onore ettiniz Çok mutlu oldum. 30 yıllık müzikal yolculuğumun en büyük konseri oluyor.” İzmir Büyükşehir Başkanı Soyer de ona ölümsüzlüğü sembolize eden zeytin fidesi takdim etti sahnede.

KISKANANLAR ÇATLASIN

Tarkan’ın karşılıksız verdiği 9 Eylül 100. Yıl Konseri başlamadan önce, dijital gösteri sonrasında Tunç Soyer, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte ellerinde Türk bayraklarıyla Gündoğdu’yu selamladı. Kılıçdaroğlu eşi ve torunuyla gelmişti konsere. Tunç Soyer ile Kılıçdaroğlu, aralarında CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ve diğer protokol konuklarıyla birlikte Üçkuyular’dan İzmir Büyükşehir Belediyesi-İZDENİZ’in “Dokuz Eylül” vapuruyla Gündoğdu’ya yakın Alsancak İskelesi’ne geldiler konseri izlemek için.

Soyer’in konser öncesindeki konuşması ise son derece yerli yerindeydi. Ne eksik ne fazla. Cumhur İttifakı cenahından gelen eleştiriler, suçlamalar kıskançlıktan başka bir şey değil! Ahmet Hakan’ın köşesinde yaptığı Tarkan’a eleştirisi de bariz bir kıskançlık histerisi. Haliyle İzmirlilerin 9’undan beri en çok kullandığı tamlama da “Kıskananlar çatlasın!”

TARKAN GÖNÜLLERDE TAHT KURDU

Tarkan’a bir parantez daha açmadan olmaz. Sahnede 2 saat 5 dakika kalan mega pop star romantik ve hareketli şarkılarının yanında Aşık Veysel’in deyişi “Uzun İnce Bir Yoldayım”ı da İzmir Marşı’nı da okudu. Finali ise “Geççek” ile yaptı. Taşı gediğine koydu böylece. Zaten konserde ara ara siyasi değişim yönünde motive eden ince mesajlar verdi. Ahmet Hakan’ların bu yüzden asabı bozuldu! İzmir Marşı başlamıştı ki bir izleyici güvenliği aşıp sahneye fırladı ama çok kısa bir aradan sonra Tarkan eseri baştan alarak konsere soğukkanlı bir şekilde devam etti. Sanırım o sırada güvenlik elemanları da Tarkan’ın büyüsüne kapılmıştı! Bisini ise “Öp” ile yaptı ünlü sanatçı. Sahneden inerken kendisine şarkılarında eşlik eden yüzbinlerce İzmirlinin gönlünde sarsılmaz bir taht kurmuştu bile.

YÜKSEK KATILIMIN SIRRI

Peki Gündoğdu’daki konsere İzmir’in her yanından akan İzmirliler sadece Tarkan için mi gelmişti? Evet, Tarkan için gelenler çoktu. Çok doğru bir seçim olmuş Tarkan. Fakat onun yanında “100.Yıl” esprisi, hükümet kanadından son dönemde Atatürk’e yan bakmalar da yüksek katılımda rol oynadı.

26 AĞUSTOS’UN, 30 AĞUSTOS’UN, 9 EYLÜL’ÜN VE 10 EYLÜL’ÜN YÜZÜNCÜ YILI

İzmir Büyükşehir Belediyesi 100. Yıllar için çok farklı, birbirini izleyen bir izlence-kutlama akışı düzenledi. 26 Ağustos Büyük Taarruz’un da, 30 Ağustos Büyük Zafer’in de, 9 Eylül’ün de, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 10 Eylül’de İzmir’e girişinin de 100. yılıydı.

24 Ağustos’ta Afyon-Dereçine’de başlayıp 26 Ağustos Kocatepe, 30 Ağustos Dumlupınar duraklarını geçerek 9 Eylül günü Cumhuriyet Meydanı’nda noktalanan Zafer ve Anma Yürüyüşü muhteşemdi. 26 Ağustos’ta CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer de Kocatepe’deydi.

30 Ağustos Zafer Bayramı ve TSK Günü de İzmir’de coşkuyla kutlandı.

Ve, 9 Eylül… Soyer, bir gece öncesinde İzmir protokolüne eşi Neptün Soyer ile birlikte bir resepsiyon verdi. İzmir Valisi ile Ege Ordu ve Garnizon Komutanı da katıldı.

9 Eylül sabahı Basmane’de toplananlar; Soyer ve hemen bütün partilerden il başkanları, ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri, sivil toplum örgütleri; Afyon’dan beri yürüyerek gelenler Anafartalar Caddesi’nden geçerek Cumhuriyet Meydanı’na aktılar. Buradaki kutlamalarda coşku doruğa çıktı. 9 Eylül akşamına böyle gelindi.

Bendeniz de eşimle birlikte Gündoğdu’ya gitmek için erken saatlerde yola çıktık ve zorlukla ancak sahnenin 200 metre kadar önüne yaklaşabildik. Genç, yaşlı, kadın, erkek, kucağında bebeklerle bütün İzmir’in en az üçte biri Kordon’daydı. Metrekareye rahat en az üç kişi düşüyordu ama yine de herkes mutluydu.

SEZAR’IN HAKKI SEZAR’A

Sonuçta 100. Yıla yakışan, akıllardan hiç çıkmayacak bir 9 Eylül yaşandı. Bu görkemli kutlamayı düşünen ve çalışma arkadaşlarıyla hayata geçiren; konserden iki gün yıkılan sahneye karşın moralini hiç bozmayan; her şeyin çok güzel olacağına inanan Soyer’i bütün İzmir değil sadece, bütün Türkiye alkışlıyor. Cumhuriyete, demokrasiye sahip çıktığı için; şer güçlere pabuç bırakmadığı için; zarafetini bozmadan ve kemçirenlere aldırmadan inandığı yolda yürüdüğü için… Öyle ki arada Soyer’i eleştiren kimselerin bile bu 9 Eylül’ü gördükten sonra ona şapka çıkardığına tanık oldum.

Evet, Sezar’ın hakkı Sezar’a… Soyer, çok değerli ve unutulmayacak bir kutlamaya imza attı. Yıllar geçse unutulmayacak.