Moda'yı "Moda" yapan değerlerden: Moda İskelesi

35. Osmanlı Padişahı olan Sultan Mehmet Reşat döneminde Ulusal Mimarlık öncülerinden mimar Vedat Tek tarafından tasarlanan ve 1916-19 yılları arasında inşa...

35. Osmanlı Padişahı olan Sultan Mehmet Reşat döneminde Ulusal Mimarlık öncülerinden mimar Vedat Tek tarafından tasarlanan ve 1916-19 yılları arasında inşa edilen Moda İskelesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce restore edilerek bir kez daha yeniden hizmete girmesi için hazır.

Moda'yı "Moda" yapan değerlerden: Moda İskelesi - Resim : 1

MODA İSKELESİ İÇİN 2000'DEKİ HALK SEFERBERLİĞİ

1930'lardaki şiddetli fırtınadan oldukça zarar gören, 1986'da ise yolcu sayısının azlığı gerekçesiyle seferlere son verilen ve kaderine terk edilen Moda İskelesi, Modalıların yoğun çabaları sonucunda 2000'de TDİ ve Deniz Ticaret Odası'nca halkın da katılımıyla temizlenerek restore edildi ve bu süreçte yeniden tarifeli seferlere açıldı. Mezbelelik haline gelen iskele temizlenirken bendenizin, Edip Akbayram'ın, dönemin Kadıköy belediye başkanı Selami Öztürk'ün, Muhtar Oğuz Bey ve sivil toplum unsurlarının da çorbada tuzu olmuştu.

DTO, iskeleyi TDİ'den kiralamıştı. Açılış töreninde Modalılar DTO Başkanı Cengiz Kaptanoğlu'na ültimatom verip siyasilerin törene katılmamasını istemişlerdi. Hatta hasbelkader açılış törenine gelen bir milletvekili de konuşturulmamıştı. TDİ Genel Müdürü Erkan Arıkan'ın siyasette tramplen olarak kullanmak için ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın törene katılması ricası da geri çevrilmişti. TDİ ve DTO siyasilerin katılımı hususunda ısrarlı olsaydı dönemin Moda (Ceferağa) Muhtarı Oğuz Sarıcaoğlu ile Moda Gönüllüleri gibi sivil toplum unsurları alternatif bir açılış töreni yapacaktı Moda İskelesi için.

Moda İskelesi, bu süreçte yaz geceleri Moda'dan kalkıp Anadolu Kavağı'na giden Boğaz turu yapan gemilere, Barış Manço'yu anmak için Kanlıca'ya kalkan Barış Manço Vapuruna da kucak açtı.

İMAMOĞLU İLE YENİDEN

Moda İskelesi, 2000'li yıllarda 2015'e kadar alt katında kafe, üst katında müzikli lokanta hizmeti verdi kiralanarak . 2000'de yeniden açılmasının ardından başlayan vapur seferleri çok kısa sürdü. O seferlerden bazılarına bendeniz de yolcu olmuştum büyük bir keyifle. 2015'te ise hatalı restorasyon nedeniyle iskelenin bakım ve onarımı durduruldu ve nihayet İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun özel ilgisiyle Moda İskelesi yeniden Moda'nın, İstanbul'un hizmetine açıldı. Bundan böyle iskelede Moda Kütüphanesi 9 bin eserle hizmet verecek. Tabii iskeleye şimdilik Deniz Taksiler, bilahare de vapurlar da yanaşacak.

Geçtiğimiz yıl bir derginin isteğiyle etraflı olarak kaleme aldığım ve içinde iskelenin de geçtiği Moda ile ilgili yazıyı İmamoğlu'na da gönderdiğimde telefonumda biraz sonra bir vatsap mesajı gördüm; İmamoğlu'ndan gelen mesajda başkan, "Şu anda ben de Yoğurtçu Parkı'ndan doğru Moda'ya geçiyorum" diyordu. Kimbilir belki de Moda İskelesi'nde bir gün kütüphanede buluşuruz İmamoğlu ile... Karakteristiğini büyük ölçüde yitirdiği için gerilim içinde olan ve Moda İskelesi gibi figürlerle, yüzyılı aşan hafızasıyla kimliğini korumaya çalışan Moda'yı konuşuruz.

İSKELE'DEKİ TARİHİ PANEL

Moda İskelesi bahsini iskelenin tarihine nakşolan 2003 Martı'ndaki bir etkinlikle noktalamak istiyorum.

Modalılar, şimdi İmamoğlu'nun kütüphanede yaptığı gibi iskelenin seferlere kucak açması yanında kültüre ev sahipliği yapmasını istiyordu. Bu konuda aramızda konuşurken ortaya fiili bir durum oluşturma fikrini attım ve kabul gördü. Ilk olarak iskelede bir panel düzenleyecektik. Sandalyeler çeşitli yerlerden getirildi ve ayakta da salkım saçak Modalıların izlediği, ABD'nin eli kulağındaki Irak işgali üzerine yapılan panelin moderatörü de üç konuşmacısı da Moda'da ikamet ediyordu. Ricam üzerine bir zamanlar TRT'Yİ de Çözüme Doğru programını hazırlayıp sunan Zeki Sözer moderatör oldu. Ruşen Çakır ve Merdan Yanardağ ve bendeniz de konuşmacı olduk. İlgiyle izlenen panel böylece semtin de iskelenin de hafızasında yer etti.

Moda'yı "Moda" yapan değerlerden: Moda İskelesi - Resim : 2

Etiketler
Osmanlı