MEB’de COVİD-19’a milli-yerli çözüm!

Bir yandan vaka sayıları ve COVİD-19 kaynaklı ölen insan sayısı artarken, diğer yandan okullarda yüz yüze eğitim-öğretimin başlayacağı güne doğru...

Bir yandan vaka sayıları ve COVİD-19 kaynaklı ölen insan sayısı artarken, diğer yandan okullarda yüz yüze eğitim-öğretimin başlayacağı güne doğru ilerliyoruz.

Okulların açılmasına sayılı günler kala hem bilim insanları, hem de öğretmen ve velilerden kaygılı açıklamalar / paylaşımlar geliyor.

Bu yazının yazıldığı saatlerde, Prof. Dr. Bengi Başer şöyle diyordu: Salgın çığırından çıkıyor…

Prof. Dr. Başer, yukarıdaki sözü, Sağlık Bakanlığı’nın “Son 24 saatte, 23.946 yeni vaka, 290 ölüm…” açıklamasının ardından söylüyordu. Hem de daha okullar açılmadan…

Salgın Döneminde Blok Ders

Bir öğretmen ise Sağlık Bakanlığı’nın aynı açıklamasına atıfla, “Son 24 saatte Covid-19 sebepli 290 ölüm varken bazı okullarınızda 80 dakika blok ders yapılacağı, öğretmenin 10 dakika teneffüsün ardından tekrar 80 dakika blok derse gireceği doğru mu?” sorusunu yöneltiyordu birilerine.

Sürekli “Maske, Mesafe ve Temizlik”ten söz edilirken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, bu iş için öğrenci başına 20 Lira ayırdığı haberleri yayınlanıyordu. Bu yetmezmiş gibi, bir de “blok ders” bilgisi düşüyordu gündeme.

Olacak şey miydi bu? Hem de salgın döneminde… Havsalası almıyordu insanın. “Bu kadar da olamaz” diyordu, “Bir yanlış anlama olmalı…”

10 Dakika Öğle Arası

Ancak bilgi doğruydu. Adı verilen okulun internet sitesinde yayınlanan zaman çizelgesinin üstünde şöyle bir açıklama vardı: 2021 - 2022 eğitim öğretim yılında okulumuz ikili eğitim yapacaktır. 9 ve 10. sınıflar öğlenci, 11 ve 12. sınıflar sabahçı olacaklardır. Zaman çizelgesi ektedir.

Ekte olduğu belirtilen “Zaman çizelgesi” incelendiğinde görülüyordu ki pandemi döneminde hem vaka hem de ölen insan sayısı artmaya devam ederken, Milli Eğitimde bazı okullar “Blok ders”1 yapmaya hazırlanıyorlardı.

Yayınladıkları “zaman çizelgesi”nde hem sabahçı hem de öğlenci öğrenciler için “40+40=80” dakikalık ders planlamaları yapıyorlardı. Öğle arası ise “10 dakika” olarak belirleniyordu. Yani yüzlerce öğrenci “10 dakika”da sınıfları ve okulu boşaltırken, yüzlerce öğrenci de aynı sürede sınıflara yerleşip derse başlayacaktı.

Peki; bu 10 dakikalık sürede, sınıfların, koridorların temizlenmesi, sürekli vurgulanan “Maske, Mesafe ve Temizlik” kuralına uyulması mümkün olabilir miydi? Milli Eğitimde bu yöntemlerle mi salgına karşı tedbir alınacak ve öğrenci ve öğretmenler korunacaktı? Bu yöntemlerle mi okullar açılacak ve açık tutulmaya devam edilecekti? Yoksa “Saldım çayıra Mevlam kayıra” anlayışıyla yola revan olunup, “Bize bir şey olmaz” mı denilecekti?

Kalabalık Sınıflar Sorunu

Yalnızca bu da değil. “Blok ders” bilgisinin ardı sıra veli ve öğretmenlerden başka bilgiler de gelmeye başladı.

Bir öğretmen kendi sınıfında 30’un üzerinde öğrenci olduğunu belirtiyor ve “Her sırada iki öğrenci var. Mesafe kuralına nasıl uyacağız?” diyordu.

Bir başka veli ve öğretmense kendi çocuğunun sınıfında 45 öğrencinin olduğu bilgisini ekliyordu.

Bunları dikkate aldığımızda sormamak mümkün değil: MEB’den yapılan resmi açıklamaların aksine, okullar yüz yüze eğitime hazır değil mi? MEB merkez ve taşra teşkilatları gerekli ve yeterli hazırlıkları yapmadan mı okulları eğitim-öğretime açmaya çalışıyor?

Yoksa İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürleri okulların gerçek durumundan bihaber olduğu halde gerçeğe aykırı raporlarla üst birim ve makamlarda oturanları yanıltıyorlar mı? Ya da aslında, MEB’de herkes olup bitenin farkında da elbirliğiyle tüm toplumu mu kandırmaya çalışıyor?

Hal böyleyken, bu koşulları düzeltmeden, okulları açmak ve hem de “blok ders”ler ve 45 kişilik sınıflarla yüz yüze eğitim öğretime başlamak doğru mu? Hele de bazı eser akıllı aklı evvellerin can derdine ya da g.t korkusuna düşüp üçüncü (biontech) aşıyı bile olduğu bir dönemde… Salt PCR testlerine güvenerek, öğretmen ve öğrencileri tehlikeye atmaya değer mi?

* Ankara Üniversitesi, DTCF Felsefe Bölümü mezunu ve “Arzu Okulu”, “Aşk Mavidir Öğretmenim”, “Öğretmen Düzenin Duvarındaki Tuğla”, “Edebiyat Nedir Ki…”, “Allah dedi Üstad-ı Azam” kitaplarının yazarı. Felsefenin Işığında / Felsefece; http://atalaygirgin.blogspot.com

1 Okulun adını bilerek paylaşmadım. Okul ve okul idarecileri afişe olmasın diye… Çünkü gelen bilgilere göre, “Blok ders” uygulaması bir tek okulla sınırlı değil.

Etiketler
MEB