Alışverişte 10 saniye kuralı nedir?

Alışveriş ürününü (Bu örnekte ayakkabıyı) elinize alıp havaya kaldırın, ona bakın ve içinizden bütün samimiyetinizle başlayın sormaya:

Alışverişte 10 saniye kuralı nedir?

Gerçekten benimle eve gelmen lazım mı? Sana ihtiyacım var mı? Yoksa sen bir istek misin? Sen akıllı bir satınalım mısın? Evde kaç tane daha sana benzer şeyim var? Bir tane daha gerekli mi? Sana verdiğim paraya değecek mi? Yoksa seni iki kere giyip, hevesimi alıp bir kenara mı atacağım? Bütçemde sana yer var mı? Seni alırsam bu ayki kredi kartımın tamamını kapatabilecek miyim? Senin için borçlanmaya değer mi? Seni eskittikten sonra bile hala dört mevsim boyunca taksitini ödemeye değer mi? Bu soruları içinizden SAMİMİYETLE cevapladıktan sonra son kararı size her zaman doğruları fısıldayan iç sesiniz verecektir.

BIRAKIN: Eğer bu tamamen bir "içgüdüsel" davranışsa bu testle ortaya çıkacaktır. 10 saniye kısa bir zaman ama sorular bayağı etkili. Yani ihtiyacınız olmayan sadece bir istek ya da bütçenizde yeri olmayan bir satın alma ise, ürünü yerine bırakın ve kendinizle gurur duyun.

ALIN: Eğer bu satın alma sizin için ihtiyaç ya da gerçek bir istek ise ve bütçede yeri var ise alın ve güle güle kullanın. Bundan böyle hiç aklınızda olmayan birşeyi almadan önce bir durun, düşünün. 10 saniye! Bu, finansal hayatınızda çok şey değiştirecek. Unutmayın eşyalar bir yere kaçmıyor, bugün olmasa da yarın alabilirsiniz ama sizin hayat treniniz (ev, araba, huzurlu bir emeklilik. . .) göz açıp kapayıncaya kadar hızla geçen yıllar da kaçabilir. Karar sizin.

İPUCU: Bütçenizi hazırlarken giderlerinizi istek ve ihtiyaç diye ikiye ayırın. İhtiyacınız olmayan birşey almak istediğinizde, bunu bir 'isteğinizden' kısıp yapabilirsiniz.