Türkiye Yüzyılı böyle mi olacak? CHP'li Sümer: 10 ayda 10 milyon yeni icra dosyası açıldı

CHP'li Orhan Sümer, yaptığı açıklamada vatandaşların geçim sıkıntısı anlattı ve buna bağlı olarak borçlanmanın hızlandığını verilerle aktardı. Sümer, son 10 ayda 10 milyon icra dosyasının arttığını belirterek, karşılıksız çekte patlama yaşandığını vurguladı.

Türkiye Yüzyılı böyle mi olacak? CHP'li Sümer: 10 ayda 10 milyon yeni icra dosyası açıldı

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, “Vatandaşın içinde bulunduğu ekonomik kriz ve kredi kartı borçları ile ilgili iktidarın uyguladığı yanlış politikaları” kamuoyu gündemine taşıdı gündemine taşıdı

Orhan Sümer, “Memleketin gündemi belli. 85 milyonun konuştuğu tek bir şey var. Geçim sıkıntısı” dedi.

KREDİ KARTI BATAĞININA SAPLANMAYAN KALMADI

Orhan Sümer, “Risk Merkezinin verilerine göre bankalara bireysel kredi kartı borcu bulunan vatandaş sayısı son bir yılda 1 milyon 874 bin kişi artarak 38 milyon 731 bin kişiye yükseldi. Kredi kartı borcu bulunanların sayısı da aynı dönemde 2 milyon 999 bin kişilik artışla 35 milyon 271 bin kişiye çıktı. Temmuz 2023 itibariyle 27 milyon 762 bin kişinin de kredili mevduat hesabı borcu bulunuyor. Bu rakamlar gösteriyor ki kredi kartı borç sarmalına saplanmayan kalmamış. İktidarın bu dengeyi düzenleyecek yapılandırma paketleri sunması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

KARŞILIKSIZ ÇEKLERDE PATLAMA YAŞANIYOR

Orhan Sümer, şunları kaydetti:

“Kredi kartı kullanımının yaygınlaşması ve güven ve itibarının azalması nedeniyle kullanımı giderek azalmasına rağmen, bu yıl karşılıksız çıkan çeklerde önceki yıla göre tam bir patlama yaşanıyor. Ocak-Ağustos döneminde 94 bin 496 çek bankalara ibrazında karşılıksız çıktı. Karşılıksız çıkan çek sayısının yüzde 13,4 arttığı bu dönemde asıl patlama ise bu çeklerin tutarında yaşandı. Karşılıksız çıkan çeklerin tutarı geçen yıla göre yüzde 163,1 oranında artarak 31,4 milyar liraya kadar yükseldi. Aynı nedenlerle kullanımı giderek azalan senetlerde de ocak-ağustos döneminde protesto edilen senet sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37 oranında azalarak 129 bin 518’e gerilerken, protesto edilen senetlerin tutarı ise yüzde 13 oranında artarak 8 milyar lirayı geçti.”

10 AYDA 10 MİLYON YENİ İCRA DOSYASI

Orhan Sümer, “1 Ocak- 22 Eylül 2023 tarihleri arasında icra dairelerine gelen yeni dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 59,7 oranında artarak 10 milyon 36 bin oldu. Ayrı dönemde, aboneliklerden kaynaklanan icradaki bazı alacaklardan vazgeçilmesinin de etkisiyle 11 milyon 454 bin dosya da sonuçlandırıldı ya da işlemden kaldırıldı. Dolayısıyla UYAP üzerinden açılan ve icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı 21 milyon 805 bin oldu. İcra, vatandaş için artık gündelik hayatın bir parçası haline geldi” diye konuştu.

Türkiye Yüzyılı böyle mi olacak? CHP'li Sümer: 10 ayda 10 milyon yeni icra dosyası açıldı - Resim : 1
Türkiye'de icra dosyası sayısı düzenli bir şekilde artıyor. Adliyelerde dosyalar koridorlara taştı

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
Ekonomik kriz Türkiye ekonomisi CHP Kredi Kartı Orhan Sümer