TBMM'de Süleyman Soylu gerilimi: Oturuma ara verildi

2023 yılı bütçe görüşmelerinde HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan'ın kürsüden yaptığı konuşmaya sataşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gerginliğe neden oldu.

TBMM'de Süleyman Soylu gerilimi: Oturuma ara verildi

TBMM Genel Kurulu'nda bugün Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın bütçeleri görüşülüyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun da yer aldığı görüşmelerde, tansiyon Soylu'nun sözleri ve tavırları nedeniyle sık sık yükseliyor.

SOYLU GERGİNLİK ÇIKARDI, OTURUMA ARA VERİLDİ

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ile sert bir tartışma yaşayan Soylu, HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan'ın kürsüden yaptığı konuşmaya sataştı.

''Açıklayamazsınız, açıklayamazsınız'' diye bağıran Soylu'nun ayağa kalkması sonrası TBMM Meclis Grup Başkanvekili oturuma ara verdi.

"DEDEOĞLU AİLESİ KATLİAM ÖNCESİNDE DEFALARCA BAKANA BAŞVURMUŞ, SAYIN BAKAN HİÇBİR ŞEY YAPMAMIŞ"

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ruştu Tiryaki, Dedeoğlu ailesinin uğradığı ırkçı saldırıyı hatırlattı. Tiryaki ,"Sayın bakan bunu size söylüyoruz. O fotoğraflardan daha önemli bir şey söyleyeceğim. Bakın aile 4 Temmuz günü resmi tikli hesabınızdan size doğrudan başvurmuş. Bütün kayıtlar burada. Sayın bakana katliamdan önce tikli hesaptan başvurmuş. 5 Temmuz'da 3 kez başvurmuş, 6 Temmuz'da 2 kez başvurmuş., 7 Temmuz'da bakana 2 kez başvurmuş. 10 Temmuz'da bir kez başvurmuş, 13 Temmuz'da bir kez başvurmuş, 18 Temmuz'da bir kez başvurmuş. Ne yapmış sayın bakan. Hiçbir şey yapmamış" dedi.

Ailenin saldırıdan sonra 14 Mayıs'ta CİMER'e başvurduğunu söyleyen Tiryaki, "12 Temmuz'da Adalet Bakanlığı'na bu başvuruyu göndermiş. Dedeoğlu ailesinin avukatı katliamdan önce Konya Başsavcılığı'na başvurmuş. Şüphelilerin tutuklanmasını istemiş, olay tarihindeki HTS kayıtlarını istemiş, uzaklaştırma istemiş siz hiçbir şey yapmamışsınız. Emrinizdeki adli kolluk hiçbir şey yapmamış ve Dedeoğlu ailesi katledilmiş. Şimdi burada hiç kimsenin sayına bakana da bu cinayetlerin arkasında olan herkese de hukuk önünde hesap soracağız" diye konuştu.

"İÇİŞLERİ BAKANI HAPİS CEZASI OLAN AKP'Lİ BAŞKANLARLA FOTOĞRAF ÇEKTİRİYOR"

Tiryaki HDP belediyelerine atanan kayyumların uygulamalarından bahsetmeyeceğini söyleyerek "Kayyumların hırsızlıklarından söz etmeyeceğim. Bizim anlatmamıza gerek yok. Yüzlerce Sayıştay raporu var bu konuda. Bir kısmı bu hırsızlık ve yolsuzluklar nedeniyle görevden uzaklaştırıldı. Ama sakın el etek çektirildiğini düşünmeyin. Mustafa Yaman, yolsuzluk nedeniyle hakkında soruşturma olan, daha önce hapis cezası almış cezası ertelenmiş Mustafa Yaman hırsızlıklar, yolsuzluklar araştırılsın diye İçişleri Bakanlığı'nda Mülkiye Müfettişliği'ne atanmış. Yakışır" dedi.

"6 AY SONRA SEÇİLMİŞ BELEDİYE BAŞKANLARIMIZA DAVULLARLA ZURNALARLA GÖREVLERİNİ İADE EDECEĞİZ"

Tiryaki şöyle devam etti:

"Belediye başkanlarımız hakkında herhangi bir hüküm yokken bırakın kesinleşmiş hapis cezasını haklarında hiçbir soruşturma yokken onları görevden aldı. Peki Belediye başkanı AKP'li olunca sayın bakan ne yapmış. Bakın, Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi AKP'li iki belediye başkanını yargılıyor. Başkanlara yolsuzluktan 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası veriyor. Mahkeme İçişleri Bakanlığı'na yazı yazıyor. İçişleri Bakanı ne yapıyor. AKP Uludere Belediye Başkanı Sait Ürek ve diğer AKP'li Belediye başkanı Cafer Beleki'ne her zaman yaptığı gibi hatıra fotoğrafı çekiyor. Neden? Çünkü sayın bakan siz masumları değil, suçluları seviyorsunuz. Çünkü siz suçlularla fotoğraf çektirmekten özel bir haz alıyorsunuz. Çok değil emin olun en geç 6 ay sonra kayyum siyasetine son vereceğiz. 6 ay sonra darbe rejimine son vereceğiz. 6 ay sonra seçilmiş belediye başkanlarımızı görevlerine iade edeceğiz."

Etiketler
Meclis bütçe görüşmeleri Mersin Süleyman Soylu