Meclis'in gündeminde uyuşturucu var: 'Komisyon kurulsun' teklifi

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, uyuşturucu sorununun tüm yönleriyle araştırılması için TBMM’de komisyon kurulmasını önerdi. Yeşil, “Ülkemizin uyuşturucu üretim tesisi haline getirilmeye çalışıldığı açıktır" dedi.

Meclis'in gündeminde uyuşturucu var: 'Komisyon kurulsun' teklifi

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, CHP’li 22 milletvekili ile birlikte, uyuşturucu sorununun tüm yönleriyle araştırılması için TBMM’ye önerge verdi.

Yeşil, önergesinde, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Haftada 5 bin uyuşturucu satıcısı ve imalat yapanı gözaltına alıyoruz” açıklamasını hatırlattı. Yeşil, “Ülkemizin uyuşturucu üretim tesisi haline getirilmeye çalışıldığı açıktır" dedi.

Yeşil şunları kaydetti:

“Genel başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da dediği gibi, bu ülkenin evlatlarını uyuşturucu illetine kurban etmeyeceğiz. Uyuşturucu baronlarının bu topraklarda işi yok. Türkiye uyuşturucunun dünyadaki uğrak noktası değildir, buna izin vermeyeceğiz. Uyuşturucusu da baronu da kirli parası da bu topraklarda barınamayacak.

Interpol’ün kırmızı bültenle aradığı uyuşturucu baronu Sırp Zelyuko Bojanik ve Brezilya’dan Avrupa ülkelerine 545 kilogram kokain maddesi ihraç etmek suçundan Brezilya makamlarınca hakkında iki farklı kırmızı bülten çıkarılan ve toplam 23 yıl kesinleşmiş hapis cezası ile aranan uluslararası uyuşturucu baronu Ürdün uyruklu W.I.A.K. ülkemizde yakalanmıştır. Afganistan ve İran üzerinden geldiği düşünülen uyuşturucu kimyagerleri ve ülkemizde yakalanan uyuşturucu baronları düşünüldüğünde, ülkemizin uyuşturucu üretim tesisi haline getirilmeye çalışıldığı açıktır.

“METAMFETAMİNE BAĞLI ÖLÜMLER ARTIYOR”

Ülkemizde, kimyasal bir uyuşturucu olan metamfetamine bağlı ölümlerde artış meydana gelmiştir. Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın yayımladığı ‘Metamfetamin Yakalama İstatistikleri’ne göre, 2021 yılında ülkemizde kimyasal bir uyuşturucu olan metamfetamine bağlı 57 bin 897 olay gerçekleşti. Bu olaylarda 80 bin 112 şüpheli yakalandı ve 5 bin 528 kilogram metamfetamin ele geçirildi. 2021 yılında ele geçirilen metamfetamin yakalama miktarında (5 bin 528 kg) bir önceki yıla göre (4 bin162 kg) yüzde 32,8 oranında artış gerçekleşti.

“ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMALI”

Son zamanlarda artan uyuşturucu ticareti örgüsünün araştırılması, uyuşturucu-göç ilişkisinin tespiti, Türkiye’de yakalanan uyuşturucu baronlarının ülkeye nasıl girdiklerinin ve ülkemizde yaptıkları uyuşturucu ticaretinin tespiti, Türkiye’nin uyuşturucu ticaretinde bir durak haline gelmesinin, uyuşturucu baronlarının uğrak noktası haline gelmesinin nedenlerinin araştırılması, tespitlerin kayıtlara geçmesi ve özellikle son zamanlarda yakalanan metamfetamin miktarlarındaki artış ve doğurabileceği tehlikelerin araştırılması amacıyla TBMM’de bir Araştırma Komisyonu kurulmalıdır.”

Kaynak: ANKA

Etiketler
Uyuşturucu Meclis bütçe görüşmeleri Ankara Meclis