CHP'li Gamze Taşcıer: Elektronik kelepçe zorunlu olsun

CHP Ankara Milletvekili ve Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi Gamze Taşcıer, elektronik kelepçenin zorunlu olması için bir kanun teklifi verdi.

CHP'li Gamze Taşcıer: Elektronik kelepçe zorunlu olsun

CHP Ankara Milletvekili ve Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi Gamze Taşcıer; Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olan kadın cinayetleri konusunda önemli bir adım attı. Taşcıer, “Yaklaşmamaya dair tedbir kararlarında elektronik kelepçe zorunlu olsun” dedi ve elektronik kelepçe kararının hakimin takdirine bırakılmaması gerektiğini söyledi.

Konuyla ilgili bir kanun teklifi hazırlayan Taşcıer, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’nin dört bir yanında kadınlar, haklarında uzaklaştırma kararı olan erkekler tarafından şiddete uğramaya ve öldürülmeye devam ediliyor. Halbuki bu şiddet ve cinayetler çok büyük oranda engellenebilecekken. Bunun yolu, elektronik kelepçe uygulamasının, şiddet uygulayanlar hakkında verilen ‘yaklaşmamaya’ dair önleyici tedbir kararlarında kesin olarak kullanılmasıdır. Şuanda elektronik kelepçeler tam anlamıyla ‘butik’ bir uygulama gibi, az rastlanır halde. Çünkü maalesef hem elektronik kelepçe sayısı son derece az, hem de hakimler bunların kullanılması için gerekli olmasına rağmen karar vermiyorlar. Bugün Türkiye’de kadına yönelik şiddet vakalarında kullanılan elektronik kelepçe sayısı maalesef bin 500 civarında. Bu kabul edilemez düzeyde az bir oran. Yıllarca pilot proje olarak birkaç ilde son derece kısıtlı şekilde kullanılan elektronik kelepçeler sözde 81 ile yaygınlaştırıldı ancak sayısı bir türlü gereken şekilde artırılmıyor. Hakimler de bu yönde karar almayınca, haklarında uzaklaştırma kararı olan kişiler kadınlara şiddet uygulamaya ve öldürmeye devam ediyor. Son olarak İzmir’de yaşayan Hülya Şellavcı boşanmak istediği eşi tarafından ölüm tehditleri almasına ve şiddete uğramasına rağmen mahkemeden elektronik kelepçe kararı çıkmadığı için öldürüldü. Şahsa kelepçe takılmış olsa, Şellavcı’ya yaklaştığında polisin çoktan haberi olmuş olacaktı ve bu cinayet engellenebilecekti.”

“Elektronik kelepçelerle ilgili kararların az olduğunu sadece ben söylemiyorum, İçişleri Bakanı Soylu da ifade etti. Mayıs 2021’de TBMM Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Komisyonu’na geldiğinde “Elektronik kelepçeyle ne kadar çok fazla mahkeme kararı verilir, ne kadar çok elektronik kelepçe olursa bu işin caydırıcılığı o kadar yüksek olur. Ben bunu defalarca söylüyorum: Baskı yapmamız gereken alan, elektronik kelepçe kararı sayısının artmasıdır. Biz bundan endişe etmeyiz, tam tersi seviniriz.” demişti. Bakanlık koltuğu temenni makamı değil, icra makamı. Onlar bu konuda adım atmıyor ama ben kanun teklifimi veriyorum. Elektronik kelepçe, hakimin keyfine göre kullanılabilir bir araç olmaktan çıkarılmalı ve 6284 sayılı kanundaki ‘yaklaşmamaya’ dair tedbir kararlarında kesin olarak kullanılması gereken bir uygulama haline getirilmeli. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde bu teklifimi Meclis’e sunuyorum ve AKP’ye çağrı yapıyorum. Bugün konuşmalar yapıp kadına şiddete karşı olduklarına dair demeçler verecekler. Eğer samimi iseler bu teklifi hemen kanunlaştıralım.”

Etiketler
Ankara Milletvekili