Can Ataklı: Saray iki konuda geri adım atıyor

Gazeteci Can Ataklı, iktidar partisi AKP'nin seçim tarihi ve anayasa değişikliği referandumu konularında geri adım attığını söyledi.

Can Ataklı: Saray iki konuda geri adım atıyor

Korkusuz gazetesi yazarı Can Ataklı, siyasetin gündeminde yer alan konularla ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu; iktidar partisinin iki konuda geri adım atmakta olduğunu söyledi.

İlk olarak AKP ve MHP tarafından sıklıkla Haziran 2023 olarak vurgulanan seçim tarihine değinen Ataklı, "Ancak seçimin zamanında yapılmasının Erdoğan açısından bir sakıncası var. Kendi yazdıkları anayasaya göre bir kişi en fazla iki kere cumhurbaşkanı seçilebiliyor. Erdoğan 2014 ve 2018 yılında yapılan seçimlerde cumhurbaşkanı seçildi. Yani iki kere seçilme hakkını kullandı. Bu nedenle 18 Haziran 2023 seçiminde aday olması anayasaya göre mümkün değil" dedi; ardından şunları kaydetti:

"İşte bunu aşmak için seçimi biraz erkene alma kurnazlığını devreye sokmak istediler. Sarayın birçok yazarı sanki karar alınmış gibi tarihler bile vererek seçimin zamanından biraz önce yapılacağını ilan etti.

Seçimi biraz öne alma isteğinin gerekçesi olarak Şeker Bayramı, okulların tatil olması, üniversite sınavlarının yapılacak olması gösterilmeye çalışılıyor. Oysa asıl amaç seçimi erkene alarak Erdoğan’a bir adaylık hakkı daha kazandırmak.

Ancak saray yönetimi şimdi bu karardan geri adım atıyor. Erdoğan’a 'Adaylığınız konusunda hiçbir engel yok, YSK da bu işe karışmayacak' sözü verilmiş. Bu nedenle dedikoduya neden olacak seçimi biraz erkene alma kararından vazgeçilmiş.

'İKİNCİ GERİ ADIM, TÜRBAN İÇİN REFERANDUM DAYATMASINDAN VAZGEÇİLMESİ'

İkinci geri adım ise türban için referandum dayatmasından vazgeçilmesi. Erdoğan her ne kadar 'Sıkıyorsa referanduma gidelim' dediyse de, bu 'konunun temel hak ve özgürlükler kapsamında olduğu ve bunun referanduma sunulamayacağı' gerçeği görülmüş artık.

Türban konusundaki Anayasa değişikliği önerisi 'Yurtdışı askeri operasyonların, seçim hazırlıklarının ve ekonomideki sıkıntılar sırasında şu an için gerekli değil' görüşüyle gündeme getirilmeyecekmiş."

Yazının tamamı.

Etiketler
AKP Recep Tayyip Erdoğan Can Ataklı Referandum