Şikayet dilekçesi geri çekilmişti: Barış Pehlivan'ın 'özgürlük' duruşmasında dava düşürüldü!

3 aydır Maltepe Açık Cezaevi’nde tutulan ve denetimli serbestlik hakkından da yararlandırılmayan gazeteci Barış Pehlivan'ın yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, şikayetçinin şikayetini geri çekmesinin ardından davayı düşürdü. Pehlivan'ın tahliye edilmesi bekleniyor.

><

GERÇEK GÜNDEM - 3 aydır Maltepe Açık Cezaevi’nde tutulan ve denetimli serbestlik hakkından da yararlandırılmayan gazeteci Barış Pehlivan, bugün hakim karşısına çıktı.

Pehlivan'a "kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret" suçlamasıyla açılan davanın karar duruşması, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkeme Salonunda görüldü.

Mahkeme, Pehlivan'ın yargılandığı davanın karar duruşmasında, davanın düşürülmesine karar verdi.

Pehlivan'ın avukatları mahkemenin düşme kararının ardından yarın tahliye için başvuruda bulunacaklar. Avukatlar tahliye kararının en kısa zamanda çıkmasını bekliyor.

Pehlivan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, düşme kararının ardından sosyal medyadan yaptığı açıklamada "Özgürlük bir adım uzakta" ifadelerini kullandı.

Ersöz, şunları yazdı:

"Gazeteci Barış Pehlivan hakkındaki davada Düşme Kararı verildi. Özgürlük bir adım uzakta… Yarın Anadolu İnfaz Hakimliği’ne vereceğimiz dilekçe ile Denetimli Serbestlik Kararı verilmesini talep edeceğiz. İnfaz Hakimliği’nin Kararı doğrultusunda gazeteci Barış Pehlivan’ın Cezaevinden tahliyesi gerçekleştirilecek."

PEHLİVAN'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Gazeteci Barış Pehlivan hakkındaki davanın düşürülmesi kararının ardından, duruşma salonunun önünde bir açıklama yaptı.

Pehlivan şu ifadeleri kullandı:

"Aylar önce bitmesi gereken, hiç olmaması gereken bir süreç şimdi bitti. Artık top, İstanbul Anadolu Adliyesi İnfaz Hakimliğinde. İnfaz hakimliğinin hemen bu davadaki karara göre özgürlük kararı vermesi gerekiyor hakkımda. Şu an avukatlarım İstanbul Anadolu Adliyesi İnfaz Hakimliğine başvuracaklar. Ve benim tekrar denetimli serbestliğe ayrılmamı isteyecekler. Süreci hepimiz bekleyeceğiz. Bugünden tezi yok bu sürecin bitmesi ve özgürlüğüme kavuşmam gerekiyor. Ama şunu derim ki, bu davada böylesi bir sonucun çıkması Türkiye’de adaletin geldiği maalesef kötü durumu da gösteriyor. Hala büyük bir adaletsizlik olduğunu da gösteriyor. Maalesef gazeteciler, benim gibi onlarca yüzlerce gazeteci büyük baskı altında bu mesleği yapıyorlar."

MAHKEME DAVANIN DÜŞÜRÜLMESİNE KARAR VERDİ

Mahkeme, verilen aranın ardından kararı açıkladı.

Barış Pehlivan'ın yargılandığı davanın düşürülmesine karar verildi.

Bu kararla birlikte 3 aydır cezaevinde olan Barış Pehlivan’ın tahliye edilmesi bekleniyor

KARAR İÇİN SALONA GİRİLDİ

Mahkeme heyeti karar için salona giriş yaptı.

Karar bekleniyor.

MAHKEME HEYETİ KARAR VERECEK

Pehlivan'ın avukatlarından Enes Ermaner "Esas hakkındaki mütalaaya katılıyoruz. Keşke bu mütalaa şikayet dilekçesi geri çekilmeden önce verilseydi. Müvekkilimiz hakkında düşme kararı verilmesini talep ediyoruz" ifadelerini kullanırken, Harun Karabay ise şunları söyledi:

Meslektaşlarımız gerekli açımlamaları yaptı. Düşme kararı verilmesini talep ediyoruz

Mahkeme heyeti savunmaların ardından karar için duruşmaya 10 dakika ara verdi.

AVUKATI ÖNCEKİ SAVUNMASINI TEKRAR ETTİ

Barış Pehlivan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, söz alarak, "Önceki savunmalarımızı tekrar ederiz" ifadelerini kullandı.

Ersöz, "Bir önceki celse çok ayrıntılı beyanda bulunmuştum. Bir gazetecinin görevinin kendisinin önüne gelen belgelerin görmezden gelme olmadığını aksine kamu yararı çerçevesinde halkın haber alma özgürlüğünü sağlanmakla yükümlüsü olduğunu açıklamıştım" ifadelerini kullanarak şunları söyledi:

Müvekkilimizin yapmış olduğu haberin dayanağı olan belgeleri mahkemenizle paylaşmış ve müvekkilimiz tarafından yapılmış olan haberin ifade hürriyeti ve basın özgürlüğü kapsamında olduğunu görünürde gerçeklik prensibinin sağlandığını gazetecinin görevinin kendisinin önüne gelen bu belgeleri görmezden gelmek olmadığını aksine kamu yararı çerçevesinde halkın haber alma özgürlüğünü sağlamakla yükümlü olduğunu açıklamıştım. Bu çerçevede müvekkilimizin yazısına konu olan suç duyurusu kendi el yazısıyla kaleme olmuş olduğu belge be yine müştekinin şikayetçi olduğu dosyada soruşturma makamı tarafın verilmiş kovuşturmaya yer olmadığına dair karar çerçevesinde kendi yorumunu dahi katmaksızın bu evraklara dayanarak yapmış olduğu haberin basın özgürlüğü kapsamında olduğu tartışmasız bir gerçektir.

Müvekkilimizin hakkında verilmesi gereken karar beraat kararıdır. Müvekkilimiz hakkında düşme kararının verilmesini talep ediyoruz

SAVCI DAVANIN DÜŞÜRÜLMESİNİ TALEP ETTİ

Duruşmanın savcısı davanın düşürülmesini talep etti.

Gazeteci Barış Pehlivan, kürsüde son sözlerini söyledi. Pehlivan, "Ben gazeteciyim ve kitabının arasına bomba konuşarak öldürülenlerin, güvercin tedirginliğindeyken öldürülenlerin meslektaşıyım. Sizin çocuklarınız ve kendi çocuğum için yaptım. Gazetecilik yapmaya devam edeceğim. Gazetecilik suç değildir"

PEHLİVAN VE AVUKATLARI SALONA GİRİŞ YAPTI

Gazeteci Barış Pehlivan ve avukatları duruşmanın görüleceği salona giriş yaptı.

Salon önünde Pehlivan'a desteğe gelen gazeteciler ve yurttaşlar kalabalık oluşturdu.

Duruşma salonuna gazeteciler ve yurttaşlar da alındı.

Şikayet dilekçesi geri çekilmişti: Barış Pehlivan'ın 'özgürlük' duruşmasında dava düşürüldü! - Resim : 1

BARIŞ PEHLİVAN DURUŞMANIN GÖRÜLECEĞİ SALONUN ÖNÜNE GELDİ

Barış Pehlivan, duruşmanın görüleceği İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkeme salonunun önüne geldi.

NE OLMUŞTU?

Barış Pehlivan, yaptığı bir dolandırıcılık haberinde adı geçen Yargıtay üyesi Ömer Faruk Aydıner'in kendisi hakkında açtığı dava nedeniyle daha önceki davasından verilen denetimli serbestlik kararı yakılarak cezaevine gönderilmişti.

Pehlivan'ın denetimli serbestlik hakkı kullandırılmayarak 3 aydır Maltepe Açık Cezaevi’nde tutulduğu davanın duruşması dün Çağlayan Adliyesi’nde görülmüştü.

Davada savcılık mütalaasında, Barış Pehlivan'ın cezalandırılmasını istemişti. Mütalaanın açıklanmasının ardından Pehlivan, "Bu davadan ceza çıkarsa siz açıklayın biz hangi konuları yazalım. Size sormamız gerekir!" demişti.

Mahkeme, davayı 16 Kasım 2023 erteledi. Davanın ertelenmesi nedeniyle Pehlivan tekrar cezaevine girdi.

ŞİKAYETİNİ ÇEKTİ

14 Kasım’da Ömer Faruk Aydıner, avukatı aracılığıyla şikayetinden vazgeçtiğini mahkemeye bildirdi. Aydıner’in şikayetinin geri çekmesinin ardından mahkemeden Pehlivan hakkında beraat kararı çıkma ihtimali yükseldi. Eğer mahkeme beraat kararı verirse gazeteci Barış Pehlivan özgürlüğüne yeniden kavuşacak.

Etiketler
Barış Pehlivan Gazeteci Dava Mahkeme Cezaevi