Ali Mahir Başarır'dan sert sözler: Zaten bir tur peşkeş çektiniz! Ayıp değil mi?

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır limanların işletme sürelerinin ihalesiz olarak 49 yıllığına uzatılmasına ilişkin madde üzerinde TBMM Genel Kurulu’nda konuşma yaptı.

Ali Mahir Başarır'dan sert sözler: Zaten bir tur peşkeş çektiniz! Ayıp değil mi?

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, TBMM'de yaptığı konuşmada; “Zaten limanlara bir tur peşkeş çektiniz. Mersin Limanı’nı ya da diğer limanları değerinin çok altına verdiniz. Şimdi 2.tur için istiyorsunuz. Ya ben 6 ay önce bu kürsüde hırsız bile soyduğu bir eve ikinci kez girmez dedim.” dedi.

HIRSIZ BİLE SOYDUĞU BİR EVE İKİNCİ KEZ GİRMEZ

Bu torba yasanın en hukuksuz, en ahlaki olmayan maddenin birinci madde yani limanlarla ilgili olan madde olduğunu ifade eden CHP’li Başarır, “Bakın Anayasa Mahkemesi şunu söyledi: Rekabet yoksa, birçok şirket bu ihaleye giremiyorsa, ihale yapmıyorsanız 85 milyon zarara uğrar dedi, yapmayın dedi. Daha ben buraya gelirken Rize’den bir yurttaş aradı ve aynen şunu söyledi: “Ya ben Rize’de 8 dairelik bir apartmanı yönetiyorum. Oraya deterjan alırken bile teklif alıyorum. Utanmıyorlar mı milyonlarca dolarlık limanları birkaç şirkete peşkeş çekiyorlar.” Arkadaşlar ayıp değil mi? Zaten peşkeşi bir tur çektiniz. Mersin Limanı’nı ya da diğer limanları değerinin çok altında verdiniz. Şimdi 2.tur için istiyorsunuz. Ya ben 6 ay önce bu kürsüde hırsız bile soyduğu bir eve ikinci kez girmez dedim. Burada, inanılmaz zararlar var.” dedi.

BURADA TÜYÜ BİTMEMİŞ YETİMİN, 85 MİLYONUN HAKKI VAR

Mersin Limanı’na ilişkin bilgiler veren CHP’li Başarır, “Mersin Limanı’nı 2007’de 36 yıl süreyle AKFEN-PSA’ya verdiniz. Ne kadara verdiniz? 755 milyon dolara verdiniz. Bu şirket kısa bir süre sonra hissesinin %40’ını Avustralyalı bir fon şirketine 869 milyon dolara sattı. Yani burası zaten 2 milyar dolar ediyordu. Yazık değil mi? Burada tüyü bitmemiş yetimin, 85 milyonun hakkı var. Ama bunu hep yapıyorsunuz, alışkanlık haline getirmişsiniz.” Sözlerini ifade etti.

KATAR BİR FUTBOLCUYA BİLE 1 MİLYAR DOLAR VERİYOR

Benzer özelleştirmelerin TEKEL’de de, TELEKOM’da da ve son olarak Tank Palet Fabrikası’nda da yapıldığını hatırlatan CHP’li Başarır, “2004’te TEKEL’in içki bölümünü 292 milyon dolara özelleştirdiniz ve şirket geldi %90 hissesini Amerikalı bir şirkete 810 milyon dolara sattı. Nerede 600 milyon dolar? Bunun hesabını verebiliyor musunuz? Arkadaşlar, aynı şeyi TELEKOM’da yaptınız. TELEKOM’u bir dolandırıcıya 2 milyar dolar kasasındaki parayla 6.5 milyar dolara verdiniz ama TELEKOM’un değeri 50 milyar doların üzerindeydi. Yazık değil mi? Ya siz Tank Palet Fabrikası’nı Katar’a 50 milyon dolara verdiniz. Bizim askerimizin fabrikasını verdiniz. Katar şimdi bir futbolcuya 1 milyar dolar veriyor. Siz bu durumdan utanmıyor musunuz?” sözlerini belirtti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YASAYI İMZALARKEN BİR PARÇA YÜZÜ KIZARMAYACAK MI?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, anayasaya bağlı kalacağına dair yemin ettiğini belirten CHP’li Başarır, “Bu yasa buradan geçerse Cumhurbaşkanı Erdoğan yasayı imzalarken bir parça yüzü kızarmayacak mı? Anayasa Mahkemesi’nin hiçbir önemi yok sizin için. Neden? Beş şirkete ve Katar’a Antalya Limanı’nı ve Mersin Limanı’nı verin ne olursa olsun ama size yazıklar olsun! Hukuku, kanunları, anayasayı, Anayasa Mahkemesi’ni bir kenara bırakmışsınız. Milyonlarca insanın, vatandaşların hakkı var burada. Yazık, insanlar ekmek alamıyor ama siz bu ülkenin fabrikasını, bu ülkenin limanlarını, bu ülkenin kamu arazilerini yandaşlara ihalesiz dağıtmak istiyorsunuz. Anayasa Mahkemesi iptal etti diyoruz ama siz de bir daha etsin diyorsunuz. Anayasa Mahkemesi sizin oyuncağınız mı? Bir kere etmiş, çok net.” dedi.

ÖBÜR DÜNYAYA DA GİDERKEN KATAR’I, YANDAŞLARI ZENGİN ETMEYİ DÜŞÜNÜYORSUNUZ

Bu kanun teklifini Mersin Milletvekili getirseydi Mersin’de sokağa çıkamazdı diyen CHP’li Başarır, “Samsun Milletvekili var, limanları olan vekiller var. Onlar neden getirmiyor? Mersin Milletvekili bu kanunu getirse Mersin’de sokağa çıkamaz. Bu limanlar bizim geleceğimiz. Bu limanların zaten özelleştirilmesi rezalet bir durumdu. Şimdi, 49 yıllığına uzatıyorsunuz. Hangimiz yaşayacak Allah bilir ama büyük ihtimalle hiçbirimiz o gün bu dünyada olmayacağız. Bu dünya bitti, öbür dünyaya da giderken Katar’ı, yandaşları zengin etmeyi düşünüyorsunuz. Bu yasayı 2023 seçimlerinden sonrasına bırakın. Bakalım o zaman Katar, Limak, Cengiz limanlara el uzatabilecek mi? O yüzden Anayasaya bir parça saygınız varsa (ki yok) yargıya bir parça saygınız varsa çekin bu maddeyi.” sözleriyle konuşmasına son verdi.

Etiketler
Ali Mahir Başarır Mersin TBMM Milletvekili