Ahmet Hakan'dan 'Dersim' yorumu

Tunceli Belediye Meclisi, belediye girişindeki "Tunceli" isminin yazılı olduğu tabelanın "Dersim" diye değiştirilmesi kararı aldığını bildirdi.

Ahmet Hakan'dan 'Dersim' yorumu

'Dersim' ismi sosyal medyada tartışmalara neden olurken Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, "Şu dört nedenle Dersim’den yanayım" diyerek görüşlerini aktardı.

Hakan'ın yazısından o bölüm şöyle:

- BİR: Oranın kadim adı “Dersim”dir... Türküler “Dersim” der... Destanlar “Dersim” der... Hatıralar “Dersim” der... “Tunceli” sonradan olmadır. Tarih her köşesinden “Dersim... Dersim...” diye haykırır.


- İKİ: Yakın tarihin sancılı dönemlerinde yaşananlar nedeniyle alınan kararların tümünü, bugün aynen devam ettirmekte ısrar etmek anlamsızdır. Tutuculuğa hiç mi hiç gerek yok.

- ÜÇ: Yörenin ahalisi, orayı “Dersim” olarak benimsiyorsa ve “Tunceli” adına ısınamıyorsa... “İlle de Tunceli diyeceksiniz” diye tutturulmaz... O yörenin ahalisine isim dayatmak, çok nahoş bir tutumdur.

- DÖRT: “Dersim”in adını değiştirme hakkının, Dersim’in yerel temsilcilerinde olmasının hiçbir sakıncası yoktur... “Buna devlet karar verir, sen kim oluyorsun”falan diye çıkışmak, seçilmiş yerel temsilcileri hafife almak olur.

Etiketler
Dersim Tunceli Ahmet Hakan