İlhan Cihaner madde madde açıkladı: Geçersiz oylar neden fazla çıktı?

CHP PM Üyesi İlhan Cihaner, 31 Mart yerel seçimlerinde geçersiz oyların fazla çıkmasının sebebini değerlendirdi.

İlhan Cihaner madde madde açıkladı: Geçersiz oylar neden fazla çıktı?

31 Mart yerel seçimlerinde geçersiz oyların fazlalığının nedenine dikkat çeken CHP PM Üyesi İlhan Cihaner, ‘geçersiz oylar neden fazla çıktı?’ sorusunu yanıtladı.

İlhan Cihaner'in ‘geçersiz oylar neden fazla çıktı?’ sorusunu madde madde yanıtladığı paylaşımları şöyle;

1- Geçersiz oyların ilk sayımda genellikle niçin geçersiz sayıldığı açıklanırsa AKP+MHP nin komplo teorisi de çöker: En çok geçersiz sayılma nedeni ambleme / logoya basılan mühürün gözden kaçması. Bu her iki parti için de geçerli. İkinci sayımda bunlar geçerli sayılıyor.

2- “Oy kaydırma” denilen, birleştirme sırasında partilerin oylarının birbirine/eksik yazılması, her seçimde rastlanan ve itiraza bile gerek kalmadan düzeltilen “maddi hatalardır”. Partilerin ellerindeki tutanakla mukayese edileceği bilindiği için kasıtlı yapılma ihtimali azdır.

3- ikinci sayımlarda oyu değiştiren bir diğer neden zarfta “birde fazla geçerli pusula” çıkması. Bu pusuların “hesaba katılmaması” ve ayrı paketlenmesi gerekirdi. Böyle değil ve ayırt edilemiyorsa ilk tutanağın geçerli olması ve itirazın reddi gerekirdi.

4- Yabana atılmayacak sayıda çift mühürlü (Muhtemelen protesto İçin) pusula da vardır. Buna rağmen toplam geçersiz oy sayısı üzerinden hesap yapıp “ne var yani tekrar sayalım” denilemez. Bu seçim hukukuna ve içtihatlara aykırıdır. Sonu gelmez bir döngüdür.

5- “Soyut, gerekçesiz ve delilsiz” itirazlar her yerde aynı yorumlanmalı. Kırklareli, Yusufeli, Muş, Balıkesir, Malazgirt, Bursa da başka, İstanbul da başka yorumlanamaz. Bunun yaratacağı sorunların maliyeti ülkeye fazla olur. Yargı bir kez daha intihar etmemeli!

6- Sadece seçim kaybedildi diye seçimde görev alanlar hakkında toptan soruşturma açılması zaten yerlerde sürünen yargıya güveni iyice hırpalar. Ortada somut bir delil varsa komployu kuranlarla beraber mücadele edelim. Ama benim gördüğüm hortumlarını riskli görenlerin yaygarası!

İlhan Cihaner madde madde açıkladı: Geçersiz oylar neden fazla çıktı? - Resim : 1

İlhan Cihaner madde madde açıkladı: Geçersiz oylar neden fazla çıktı? - Resim : 2

Etiketler
İlhan Cihaner Seçim Yerel Seçim