'24 Haziran'da vekillerimizi şimdi belediyelerimizi çalıyorlar'

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, seçim sonrası duruma ilişkin partilerinin İstanbul İl Binası'nda açıklama yaptı.

'24 Haziran'da vekillerimizi şimdi belediyelerimizi çalıyorlar'

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, seçim sonrası duruma ilişkin partilerinin İstanbul İl Binası'nda açıklama yaptı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan açıklamasında "Şırnak'ta dışarıdan taşınan seçmenlerle seçim gasp edildi. AKP'nin yaptığı itirazlar kabul ediliyor. Ama HDP'nin başvuruları kabul edilmiyor. YSK'nin artık devreye girmesi gerekiyor. Patron YSK değil halktır" dedi.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, seçim sonrası yapılan müdahaleler, Kars, Muş ve İstanbul’da yaşananlara ilişkin basın açıklaması yaptı.

"İLK KEZ BU KADAR HUKUKSUZLUĞA, KİNE VE NEFRETE TANIKLIK ETTİK"

Buldan'ın açıklaması şöyle:

Bundan önceki seçimlerde hukuksuzluklar yapılmış olsa da bu kadar kin ve nefretin bu kadar hukuksuzluğun yaşandığı bir seçimi ilk defa bu seçimde yaşadık. Bununla birlikte özellikle seçimlerin üzerinden bir hafta geçmesine rağmen hala birçok yerde seçimlerin sonuçlandırılmamış olması, kazananlara mazbataların verilmemesi, yapılan itirazların kabul edilmemesi yapılan hukuksuzluklara yeni yeni hukuksuzlukların eklendiğini gösteriyor.

"HDP’YE KARŞI OYUNLAR OYNANIYOR"

Başta Muş olmak üzere birçok yerde HDP kazanmasına rağmen bu seçimlerin HDP’nin elinden alındığını bariz bir şekilde görüyoruz. AKP’nin yaptığı bütün itirazlar kabul edilirken HDP’nin itirazlarının kabul edilmemesi ciddi bir çifte standardın uygulandığını ve HDP’ye karşı oyunların oynandığını gösteriyor. Özellikle halkımızın iradesinin gasp edildiği yerler var. Şırnak, Beytüşebbap, Uludere, Muş Malazgirt gibi yerlerde halkımızın oyları resmen gasp edilmiştir.

"ŞIRNAK'I GASP ETTİNİZ"

Şırnak’ta taşınan seçmenlerle “Şırnak’ı HDP’nin elinden aldık” demenin akla ziyan olduğunu söylemek isteriz. Dışarıdan 12 bin seçmen Şırnak’a götüreceksiniz, 142 belgesi ile oy kullandırtacaksınız ondan sonra da “biz Şırnak’ı HDP’den aldık” diyeceksiniz. Hayır siz Şırnak’ı kazanmadınız, Şırnak’ı gasp ettiniz. Halkımızın bu gerçekleri çok iyi görmesi lazım. Muş’ta 2500 oyun geçersiz sayıldığı ve çok cüzi bir oy ile AKP’nin kazandığı bir sonucun ortaya çıktığını görüyoruz. İl ve İlçe seçim kurullarına itirazların reddedilmesi ve bununla da sınırlı kalmayan henüz mazbatasını almayan seçim sonuçları belli olmayan bir yerde mülki amirlerin valilerin emniyet müdürlerinin AKP’li adayları önceden kutlaması oyunların göstergesidir. Yine Muş’un Malazgirt ilçesinde 3 oy ile AKP’nin kazandığı ancak orada 250 oyumuzun geçersiz sayıldığı ve buna rağmen itirazların kabul edilmemesi, reddedilmesi HDP’ye kaybetirme stratejisidir. O yüzden HDP’nin kaybettiği ve oylarının eridiğine dair açıklamaları kabul etmiyoruz.

"İTİRAZ EDEN AKP OLUNCA KABUL EDİLİYOR, HDP'NİN BAŞVURULARI REDDEDİLİYOR"

Şu açık olarak görüldü ki AKP’nin her yerde yaptığı itirazlar kabul ediliyor, HDP’nin itirazları reddediliyor. AKP’nin kazandığı yerlerde kutlamalara izin verilirken HDP’nin kazandığı yerlerde 15 günlük sürelerle yasaklar konularak kutlamalara izin verilmemiştir.

"MUŞ'TA NASIL OYLARIMIZA SAHİP ÇIKTIYSAK İSTANBUL'DA DA SAHİP ÇIKIYORUZ"

İşte bu HDP’ye yaklaşımın ve çifte standartın ortada olduğunu gösteriyor. Ama biz her yerde oylarımıza sahip çıkacağız. Muş’ta nasıl oylarımızı sahip çıkıyorsak İstanbul’da da sahip çıkacağız. Bugün İstanbul’da hala sayımların devam etmesi ve bu seçimlerin sonuçlanmaması AKP’nin iktidar sarhoşluğu ve iktidarı bırakmama yaklaşımını bize gösteriyor. YSK’nin bir an önce devreye girmesi ve hukuki olmayan yaklaşıma müdahale etmesi gerektiğini belirtmek isterim.

"PATRON HALKTIR HALK KARARINI VERMİŞTİR"

Cumhurbaşkanının “patron YSK’dir” sözünü eleştiriyoruz. Patron halktır, halk kararını vermiştir. Seçimini yapmıştır, kimi seçtiğine karar vermiştir. Burada yapılması gereken şey şudur; YSK bu sonuçları kabul etmek zorundadır ve ardından sonuçları kesinleştirip mazbataları belediye başkanlarına ve eşbaşkanlara vermek zorundadır. Bir an önce YSK bu görevini bugün itibariyle yerine getirmelidir. Hukuki ve etik olarak yapması gereken de budur. Bir an önce seçim sonuçları açıklanmalıdır. Özellikle HDP’nin yaptığı itirazların derhal kabul edilmesi gerekir. Çünkü biz biliyoruz ki itiraz ettiğimiz yerde biz kazanmışız. Bu itirazların kabul edilmemesi iktidarın HDP’ye yaklaşımını gösteriyor.

Etiketler
HDP Pervin Buldan Seçim Sezai Temelli