'Başkanlık sistemini Bahçeli önerdi'

MHP Adana adayı Hüseyin Sözlü , "Tahmin ederim Sayın Bahçeli’nin kafasında, seçmenin yüzde 51’inin onayını alırsa aklıselim bir hükümet olur fikri oluştu. Bunu da Sayın Cumhurbaşkanı’na önerdi" dedi.

'Başkanlık sistemini Bahçeli önerdi'

Sözcü gazetesinden Özlem Gürses yazı dizisi kapsamında bugün Adana'nın Büyükşehir Belediye Başkanı ve adayı MHP'li Hüseyin Sözlü ile görüştü. Sözlü başkanlık sisteminin Bahçeli'nin önerisi olduğu öne sürdü.

Söyleşiden ilgili bölüm şöyle

‘İTTİFAK RUHU OLUŞTU'

– Sayın Başkan, hayırlısı olsun. Başlangıçta adaylığınızda bazı sıkıntılar mı oldu?

Bence olmadı. Ben sadece MHP'nin değil, Türkiye'nin en erken ilan edilen belediye başkan adayıyım. İttifakın ruhu oluştu artık. Adana bu ruhun en iyi yaşandığı yerlerden biri.

‘BAHÇELİ TEKLİF ETTİ’

– Sayın Bahçeli'nin 3. Cumhuriyet derken kastı nedir?

Cumhuriyet'in yeni dönemi gibi söylüyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin tüm kurumları ve kurallarıyla oturacak olduğu dönemi işaret ediyor. Bana sorarsanız bu başkanlık sistemi, 7 Haziran seçimleri döneminde Sayın Bahçeli'nin aklına gelmiş bir çözümdü. Hatırlarsanız hükümet kurulamadı ve HDP'yle bir ortaklık teklif edildi MHP'ye. O gün MHP yerine daha liberal bir siyasi parti olsaydı HDP iktidar ortağı idi. Tahmin ederim Sayın Bahçeli'nin kafasında o dönem, seçmenin yüzde 51'inin onayını alırsa illaki aklıselim bir hükümet olur fikri oluştu. Bunu da Sayın Cumhurbaşkanı'na bizzat kendisi teklif etti.

‘TEK ADAM OLABİLİR'

– Parlamenter sisteme dönmek isteyen kesim var…

Cumhurbaşkanı “tek adam” olur mu? Olabilir. Dünyada örnekleri var. Krallıkla yönetilen başarılı demokrasiler de var. Gereken düzenlemeler yapılırsa sistem çalışır.

– Seçmenden ne bekliyorsunuz?

Hemşehrilerimizden yapacakları tercihle hükümeti teşvik etmelerini istiyorum. 4.5 yıl görevde olacak bir Cumhurbaşkanı var, siyaseti bir kenara bırakıp, kentleri için doğru kararı vermelerini istiyorum.

– Adana'da iki Adanalı yarışıyor. Rakibinizle aranız nasıl?

Siyasetin tabiatına uygun sert çekişmeler yaşamadık. Ben kendi projelerimi anlatıyorum, karşı aday da Türkiye'deki hayat pahalılığından besleniyor. Patlıcan üzerinden aylarca konuştu. Türkiye'nin birinci meselesi patlıcan mı yani?

‘KÜRTLER 1'İNCİ SINIF VATANDAŞ'

– Fikren ve ruhen siz mi AK Parti'ye yaklaştınız onlar mı size?

15 Temmuz'un değiştirdiği siyasi iklim bir iş birliği ortaya çıkardı, onun adı Cumhur İttifakı'dır. Aslında 7 Haziran seçimlerinden beri Sayın Cumhurbaşkanı açılım ve çözüm siyasetinin dışında bir noktadadır. HDP'yi yönetenler ya da PKK'nın üst aklı da aslında Kürtleri dışlamış durumda. İnanın Sezai Temelli'den çok daha fazla Kürtlerle iç içe yaşayan bir MHP'li siyasetçiyim.

– HDP'den de oy mu alacaksınız?

Asıl olan şudur; bizim o insanları ötekileştirmememiz, Cumhuriyet'in birinci sınıf vatandaşı, şehrin birinci sınıf hemşehrisi olarak görüp kabul etmemiz. Bunda en ufak bir tereddüdümüz yok.

Etiketler
Adana Başkanlık Sistemi Hüseyin Sözlü