Kılıçdaroğlu: Yüksek binalara izin verenin Allah belasını versin!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu: Yüksek binalara izin verenin Allah belasını versin!

GERÇEK GÜNDEM- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, yatay mimari söylemini eleştiren Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı:

"Vay, bu yüksek binaları kim yapıyor? Sanki Güney Kore'den gelip yaptılar da sabah kalkıp 'Allah Allah bunları kim yaptı' dedik. Şikâyet eden kim? Erdoğan. Kim izin verdi bu yüksek binalara? İzin verenin Allah belasını versin diyorum" diyerek tepki gösterdi.

İşte konuşmasından satır başları:

Suriye'de bir şehidimiz var. Anneler yine kaygıyla bakıyorlar Suriye'deki evlatlarına. Şehidimize Allah'tan rahmet diliyoruz.

Suriye politikasanın doğru olmadığını söyledik en başından beri. Suriye'nin içişlerine karışmayın dedik. 3,5 milyon Suriyeli geldi, ne yapacağımızı bilmiyoruz hala.

PM üyemizin aylardır haksız bir şekilde içeride tutulması başka bir sorundur. Bunlar hakim mi merak ediyorum? Adalete en büyük zararı adalet mensupları veriyor.

Sözleşmeli er ve erbaşları anlatacağım bugün. Erkekler gider askerlik görevini yapar terhis olur eve döner. Dediler ki "profesyonel orduya ihtiyacımız var." Sözleşmeli er almak zorundayız" dediler, yasa çıktı. Şimdi bu kişiler sınavla alınıyorlar. Bu kişilerin en az ortaokul mezunu olması gerekiyor. Doğuda görev yapıyorsa 3 bin 500 + 2000 TL ek ödeme yapılıyor bu kişilere. Görev süreleri de 7 yıl. Soru şu; 7 yıl sonra ne olacak bu kişiler? Diyorlar ki 7 yıl görev yapanlar, görev sürelerinin sonunda çıkarılacak bir yönetmelikle bunlar kamuda görev alabilsinler diye. Bu yönetmelik bir türlü çıkmıyor. Bu kişiler şu an işsiz.

Niçin? Yönetmelik çıkmadı diye. Neden yönetmelik çıkmıyor? Hangi gerekçe ile çıkmıyor?

Bu kişiler şu anda bizim işsiz ordumuzun (7-7 buçuk milyon) birer bireyi olarak evlerinde oturuyorlar.

Orduda 7 yıl görev yapanlar sözleşmeli er ve erbaşlar evlerine gidemiyorlar. 1 yıl değil, 7 yıl evlerine dönemiyorlar. Ancak yılda 30 gün izin var. 15 gün mazeret izni, doğum, ölüm izni, evlilik izni var. Sonra 7 yıl kışlada bekleyeceksin.

Neden? Bunlar insan değil mi? Bunların ailesi yok mu?

Ocak 2018'de uzman çavuş, astsubaya 400 TL iyileştirme zammı yapıldı. Herkese zam, sözleşmeli er ve erbaşlara bu zam verilmedi. Neden? Silahsa silah, orduysa ordu, görevse görev. Bunu sormak zorundayız.

Sözleşmeli er ve erbaşlara neden çocuk ve aile yardımı yapılmıyor? Diğerlerine yapılırken bu kişilere neden yapılmıyor? Çocuksa çocuk, aileyse aile...

Eğer bir rütbeli belli bir yere gittiyse evliyse eşi de o yere tayin edilmek durumunda. Sözleşmeli er ve erbaşlarda eş durumu tayini de yok. Bunlar insan değil mi? Bunların aileleri yok mu? "Gidiyorum, küçük çocuğum var beni tanımıyor" diyor.

Sözleşmeli er ve erbaşlar şehit olduklarında ayda 4200 TL veriliyor ailelerine. Sözleşmeli er ve erbaş dışında asker şehit olursa onlara 5600 TL veriliyor. Şehitler arasında ayrım olur mu?

Bu haksızlık, adaletsizlik değil mi?

15 Temmuz şehitleri için bir soru sormuştum. Toplanan milyonlar nereye gitti? Şu ana kadar hiçbir haber yok. Sözleşmeli er ve erbaşların şehit yakınları ve gazilerine kira yardımı da yapılmıyor.

Çözüm; uzman er ve uzman onbaşıya da verilen haklar bu kişilere de sağlansın. Bu kadar basit.

Geçen, 6 milyon kişiyi ilgilendiren bir toplantı yaptık. Sokak ekonomisi. Sokakta geçinimini sağlayanlar. Bu kişiler kendilerini sahipsiz olarak adlandırılıyorlar. Biz her kesimin sorunlarına sahip çıkmak zorundayız. İlk kez biz bunların sorunlarını nasıl çözeriz diye masaya oturduk.

Devlet kime hizmet eder? Devleti yönlendiren siyasal iktidardır. Devlet baskıcı mı olacak devlet vatandaşına hizmet mi götürecek? Anayasa diyor ki, T.C demokratik laik sosyal hukuk devletidir. Sosyal hukuk devleti ne demek? Sosyal devlet fakirin yanında olan devlet anlamına gelir.

Devlet hangi fakirin fukaranın yanında oldu?

Kişi başına yıllık milli gelir ortalaması 11 bin dolarmış. Nerede bu para? Kim alıyor bu paraları?

Sokak çalıştayında bir gerçeğin altını çizdik; çöpten kağıt toplayanlar var ya onları AKP hükümeti işveren kabul ediyor. Kendi sigorta primini kendin yatıracaksın diyor.Bu mudur adalet?

Anayasa çalışma herkesin hakkı ve ödevidir diyor. Devlet çalışanların hayat seviyesini yükseltmek için çalışanları ve işsizleri korumak, işsizliği önlemek için gerekli tedbirleri alır. Hangisini aldı? Siz 21. yüzyılın Türkiye'sinde 7,5 milyon işsiz ordusunu nasıl yarattınız?

Onların çocukları işsiz değil, sarayda işsizlik yok. Kimin çocukları işsiz? Arkası olmayan fakirin fukaranın çocuğu işsiz. Gidip oyunu hala ona veriyorsan yarın ağzındaki lokmayı da alır hiç şaşırma.Bunlar iktidar olmadan önce Anadolu Kaplanları diye bir laf vardı. Sanayiyi ayağa kaldıranlar vardı. Bugün kaplan kalmadı, anadolunun içini boşalttılar. "Açım aç" diyen bir annenin sesini duyuyorlar mı? Sarayda oturan bir insanın evine nasıl gittiğini bilir mi? Sarayın çevresi işsizliği bilmez.

Bir de sosyete damat var... O hayatında işsizlik nedir, yoksulluk nedir bilir mi? Anadolu nedir ne değildir bilir mi? Bunları bilemezler. AKP milletvekilleri işsizlik nedir bilirler mi? Hortumcu Piyasa Ekonomisinin en önemli isimleri AKP'li vekillerdir. Yandaşlara çalışırlar. Bunların felsefesi budur. Çift dikiş maaş alanlar var. Başında da saraydaki zat. Çift dikiş maaş alıyorsun, EYT'lere "türedi" diyorsun. Bu adam işsizlik nedir bilir mi?

EYT'lilerin derdiyle bizim dışımızda ilgilenen var mı?

706 bin kişi işinden oldu son 1 yılda, resmi rakam. 706 bin aileye gelirin girmemesi demektir bu. Bu evlerde çocuklar var, gençler var. Ne olacak bunların hali? 706 bin haneye ateş düştü.

"Ben işsizliği çözeceğim" diyerek bu iş çözülmez. Üniversite öğrencileri iş bulamıyor, işsizler.3,5 milyon Suriyeliyi Türkiye'ye getirirsen işsizliği çözemez, büyütürsün.

Devletin hazinesini damada teslim edersen işsizliği çözemezsin.

Fabrikaları sattın, şimdi domates satıyorsun şu geldiğin noktaya bak.

Çiftçiyi üretemez hale getirirsen işsizliği çözemezsin. Terörist ilan ettiği hal esnafının kullandığı ürünlerin fiyatlarına ne kadar zam geldi? Yüzde 60 - yüzde 80 arasında zam geldi.

İşsizlik sorunu akılla, programla, planla çözülür. Biz ekonomik krizden nasıl çıkılacağını madde madde anlattık.

Ahkam kesmekle işsizlik önlenemez. İşsizlikle mücadelenin temel anahtarı üretmektir. Üreteceksiniz tarlada, üniversitede, fabrikada... Hayatın her alanında üreteceksin ki işsizliğin önüne geçilsin.

Üreteceğiz diyene şunu soracaksın: Üretim politikasını destekliyorsan senin vergi politikan nedir? Vergiyi tabana yayacağız diyorlar, taban perişan zaten. Asgari ücreti vergi dışı tutacaksın. İşveren üzerindeki yükü azaltacaksın.

Sanayi politikan ne? Fabrikaları satmak mı yeni fabrikalar kurmak mı? Babalar gibi fabrikaları sattın, şimdi babalar gibi soğan satıyorsun.

Tarım politikan ne? Çiftçiyi nasıl destekleyeceksin diye sorarlar. Kobi politikan nedir? Kobileri nasıl destekleyeceksin? Para politikan nedir? Bunların hiçbirisi yapılmıyor. Tıkandılar, tanzim satış noktaları kuruyorlar şimdi de.

Etiketler
Kemal Kılıçdaroğlu