CHP 2 Şubat PM'sinde neler yaşandı

CHP’de 8. grup adaylar restli-vetolu geçen PM toplantısında belirlendi.

CHP 2 Şubat PM'sinde neler yaşandı

CHP’nin sekizinci grup adaylarının belirlendiği toplantıda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bayraklı’nın da aralarında olduğu bazı ilçeler için yetki alma hazırlığı yaparken, Parti Meclisi’nde (PM) Bayraklı’da Erdal Aksünger’in aday olması yönündeki önergenin kabul edilmesi krize neden oldu.

Cumhuriyet gazetesinden Mahmut Lıcalı'nın haberine göre Kılıçdaroğlu’nun olağanüstü topladığı MYK’de Aksünger’i veto etmesi ve Bayraklı için açık oylama yapılması yönünde karar verilmesini istemesi üzerine Aksünger adaylıktan çekildi. Tartışmalı toplantıda Kılıçdaroğlu çektiği rest üzerine birçok yerde adayları tek başına belirlemek için yetki aldı.

CHP’de sekizinci grup adayların belirlendiği ve geç başlayan kritik MYK toplantısı yaklaşık 2.5 saat sürerken, saat 15.00’te başlayan PM toplantısı da akşam geç saatlere kadar devam etti. MYK toplantısında telefon dinlemelerine karşı önlem olarak sinyal kesici jammer kullanıldı. Toplantıda geçen hafta veto edilen isimlerin değiştirilmesi dikkat çekti.

Buca adayı değişti

27 Ocak’taki toplantıda İzmir Buca’da aday gösterilen ve PM’de kabul görmeyen Aydoğan Hepdemirgil yerine de dünkü toplantıda yeni bir isim geldi. PM’de Buca adayı olarak Suat Nezir onay aldı. 27 Ocak’taki PM toplantısında İzmir’in Güzelbahçe belediye başkan adayı olarak ilan edilen Mustafa İnce yerine dün PM’ye inen listede Güzelbahçe adayı olarak Nilay Kökkılıç yer aldı. Kökkılıç’ın isminin gelmesi üzerine PM’de tartışma yaşandı.

Kılıçdaroğlu’nun bunun üzerine aday olarak sunduğu Kökkılıç’ın ismini geri çektiği belirtildi.

Bayraklı krizi

PM toplantısında İzmir ilçeleri görüşülürken, Bayraklı adayı konusunda bazı üyeler PM üyesi Erdal Aksünger’i önerdi. Ancak CHP lideri Kılıçdaroğlu Bayraklı’nın da aralarında olduğu bazı ilçelerde yetki alma hazırlığı yaparken, PM’de Erdal Aksünger’in Bayraklı adaylığı için gizli oylama yapılması yönündeki önergenin kabul edilmesi krize neden oldu.

Kılıçdaroğlu’ndan veto

Aksünger’in Bayraklı için oylamasının kapalı yapılması önerisi üzerine Kılıçdaroğlu PM’ye ara vererek MYK’yi olağanüstü topladı. Yaklaşık 45 dakika süren MYK toplantısında Kılıçdaroğlu’nun Aksünger’e veto koyduğu, oylamanın açık yapılmasını istediği öğrenildi. PM’de oylamanın açık yapılacağının anlaşılması üzerine Aksünger bu duruma tepki göstererek adaylıktan çekildi.

‘MYK’yi oylayın’ çıkışı

Edinilen bilgiye göre Bayraklı konusunda PM’de yaşanan tartışmada bazı üyelerin MYK’nin oylanması gerektiği yönünde açıklamalar yaptığı dile getirildi. Bazı PM üyelerinin “Ordu komutansız olmaz. Ya tam yetki verilir ya MYK’ye güven oylaması yapılır” diyerek güven oylaması önerisi sunduğu Kılıçdaroğlu’nun da buna onay vererek dolaylı olarak rest çektiği ifade edildi. Kılıçdaroğlu’nun “MYK’nin aday belirleme yöntemiyle ilgili bir tereddüdünüz varsa güven oylaması yapalım” dediği de öğrenildi.

43 kabul, 14 ret

Tartışmaların ardından CHP lideri Kılıçdaroğlu, açıklanmayan ve aralarında İzmir’in Bayraklı, İstanbul’un Maltepe ve Silivri, Ankara’nın Etimesgut gibi pek çok ilçesi ile Ordu Büyükşehir’in aralarında olduğu yerlerin adayını belirlemek için PM’den yetki aldı. Kılıçdaroğlu’nun aday belirleme yetkisi PM’de 14 ret, 1 boş oya karşı 43 oyla kabul edildi.

71 aday belirlendi

PM’de kabul edilen sekizinci grupta toplam 71 aday yer aldı. PM’de kabul edilen listeye göre Erzurum Büyükşehir adayı Mehmet Sait Şimşek, Muş Belediyesi adayı Tansu Saraç, Şırnak Belediyesi adayı da Osman Can oldu. Hatay’ın Arsuz ilçesi yapılan oylamada düştü.

Ankara’da üç ilçe

Ankara’nın 3 ilçesi daha dünkü PM toplantısında belli oldu. Buna göre Ayaş’ta Ali Başkaraağaç, Haymana’da Hacı Aysu, Çubuk’ta ise Can Kaderoğlu aday olarak belirlendi. PM’de geçen hafta düşürülen Antalya Akseki adayı da Erdoğan Erdoğan olarak kabul edildi. Böylece CHP’de toplamda açıklanan aday sayısı 902 oldu.

Yetkiye kalan adaylar

CHP’de dünkü PM toplantısıyla aday belirleme sürecinde Kılıçdaroğlu’na yetki verilerek son nokta konuldu. Bu kapsamda geçen hafta PM’de düşürülen Silivri, Bayraklı, Bodrum’la birlikte Maltepe, Etimesgut ve Ordu Büyükşehir adayı Kılıçdaroğlu tarafından belirlenecek.

ŞİŞLİ’DE KESKİN, K.ÇEKMECE’DE ÇEBİ’YE ONAY

CHP’de 27 Ocak’taki tartışmalı toplantıda Şişli adayı olarak gösterilen ve onay alamayan Fidan Aslan Eroğlu yerine dünkü MYK toplantısında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Muammer Keskin’i önermesi üzerine Keskin’in ismi PM’ye sunulan listeye eklendi. Keskin PM’de onay alarak CHP’nin Şişli adayı oldu. Öte yandan İstanbul’un Beyoğlu belediye başkan adayı olarak Alper Taş, Küçükçekmece adayı olarak da Kemal Çebi PM’den onay aldı.

Odabaşı kesinleşti

27 Ocak’ta gerçekleştirilen PM toplantısında salt çoğunluk tartışmalarına neden olan Kadıköy adayı Şerdil Dara Odabaşı için dün yeniden oylama yapıldı. Odabaşı’nın adaylığı dünkü PM’den bu kez salt çoğunluğun sağlandığı bir oyla onay alarak kesinleşmiş oldu. Odabaşı için yapılan ikinci oylamada oyçokluğuyla aday olduğu belirtildi.

Etiketler