Milli Güvelik Kurulu'nda gündem Suriye!

Milli Güvenlik Kurulu Suriye gündemi ile toplanırken toplantı sonucunda sınır ötesi operasyonlar hakkında görüş bildirilmesi bekleniyor.

Milli Güvelik Kurulu'nda gündem Suriye!

Milli Güvenlik Kurulu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Suriye ana gündem başlığıyla toplandı. Toplantı saat 15.40’da başladı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, kuvvet komutanları ile Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan toplantının katılımcıları arasında.

Toplantıda, Suriye’nin geleceği noktasında, ABD Başkanı Donald Trump’ın 19 Aralık’ta kamuoyuna duyurduğu ABD’nin askeri çekilme süreci ve ardından gündeme getirdiği 32 kilometrelik “güvenli bölge” önerisi inceleniyor.

MGK’nın ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’nin PYD-YPG unsurlarını askeri operasyonla hedef almasını önlemeyi de amaçlayan güvenli bölge konusunda görüş beyan etmesi bekleniyor.

Bu çerçevede MGK toplantısında, Orgeneral Yaşar Güler’in, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’un kendisine 8 Ocak’taki görüşmelerinde askeri detayları sunduğu tahmin edilen Washington’un güvenli bölge planı konusunda görüş aktaracağı vurgulanıyor.

T24'te yer alan habere göre; son olarak Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İbrahim Kalın da, dün ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile bir telefon görüşmesi yapmıştı.

MGK toplantısında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 23 Ocak’ta Moskova’da Erdoğan’la görüşmesi sonrasında gündeme getirdiği Şam yönetimi ile Türkiye arasında 1998’de imzalanmış Adana Mutabakatı da görüşülüyor.

Bu mutabakat çerçevesinde o dönem Suriye yönetimince Türkiye’ye terörle mücadele konusunda tanınmış operasyonel kolaylıklar gibi konular söz konusu.

Etiketler
Milli Güvenlik Kurulu Operasyon Suriye