Muharrem Sarıkaya: Referandum kaçınılmaz hale gelecek gibi, seçimlerle aynı gün yapılabilir

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, iktidarın anayasa değişikliği çalışmalarıyla ilgili öngörülerini paylaştı. 'Kaçınılmaz hale gelebileceğini' söylediği referandumun, seçimlerle aynı gün yapılabileceğini kaydetti.

Muharrem Sarıkaya: Referandum kaçınılmaz hale gelecek gibi, seçimlerle aynı gün yapılabilir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başörtüsüne yasal güvence talebiyle başlayan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın el yükselterek 'anayasa değişikliği' çağrısı yapmasıyla boyutlanan tartışmayla ilgili yeni bir yorum geldi.

Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki sandalye dağılımını göz önünde bulundurarak işin referanduma kalabileceğini söyledi.

"İYİ Parti henüz tutum bildirmedi, gereksiz bir tartışmaya girildiğini söylemekle yetindi. HDP ise CHP gibi başörtüsü konusu dışında bir düzenleme gelirse oy vermeyeceğini açıkladı" hatırlatmasında bulunan Sarıkaya, şöyle devam etti:

"AK Parti de her halükarda Anayasa değişikliğini getirmekte kararlı. Sorun da bu aşamada başlıyor. Çünkü Cumhur İttifakı bileşenleri AK Parti ve MHP’nin toplamı Anayasa değişikliğinin geçmesine yetmiyor; toplam oyu 335’de kalıyor.

'REFERANDUM KAÇINILMAZ HALE GELECEK GİBİ GÖRÜNÜYOR'

En azından referandumlu geçebilmesi için 26 oy eksiği var. Yani İYİ Parti veya HDP’den birinin desteğine ihtiyaç duyuyor. Milliyetçi muhafazakar tabana dayanması dolayısıyla İYİ Parti’nin ağırlıkla desteği söz konusu olduğunda referandum kaçınılmaz hale gelecek gibi görünüyor.

Önceki akşam İYİ Parti’nin etkin bir ismi ile sohbet ederken içine girdikleri bu girdaba dikkat çekip ekledi: 'Destek vermesek tabana izah edemeyiz, verirsek de 6’lı masada çatlak var algısına yol açar… Referandumda taban bölünür…'

'AYNI GÜN SEÇİM KARARI GELİRSE'

Eğer ki bir referandum söz konusu olacaksa, bunun zamanlaması da önemli… Var sayalım ki AK Parti teklifini getirdi ve TBMM’den 360 ile 400 arasında oyla geçirdi. Anayasa’nın Halk Oyuna Sunulmasına İlişkin Kanun’u gereği 60’ıncı günü takip eden ilk Pazar referanduma gidilmesi gerekiyor.

Referandum ile seçimi eşitleyen rakam da burada ortaya çıkıyor. Seçim kanunları da karar alınması halinde 60 günden önce sandığın getirilemeyeceğine hükmediyor.

Yani referandum kararının çıktığı gün, seçim kararı da alınırsa, Cumhurbaşkanlığı, milletvekili genel seçimleri ile referandum sandığının aynı güne denk gelmemesi için neden yok. (...)"

Yazının tamamı.

Etiketler
Başörtüsü Referandum Muharrem Sarıkaya Habertürk