'Demirtaş artık 'eski bir genel başkan' değil, bir Kürt lider adayı'

Rawest Araştırma Genel Müdürü Roj Girasun, Selahattin Demirtaş ve HDP yönetiminin Mersin'deki polisevine düzenlenen saldırıyı kınaması ve akabinde gelişen tartışmayla ilgili Gerçek Gündem'in sorularını yanıtladı.

'Demirtaş artık 'eski bir genel başkan' değil, bir Kürt lider adayı'

MİRAY TAMER / GERÇEK GÜNDEM

Kasım 2016'dan bu yana Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve kimi siyasetçilerle Kandil arasında, Mersin'deki polisevine düzenlenen saldırı sonrası yaşanan gerilimin yankıları sürüyor.

Yaşananları özetlemek gerekirse; bir polisin hayatını kaybettiği saldırı sonrası Demirtaş ve HDP 'demokratik, toplumsal ve barışçıl bir çözüm' vurgusuyla peş peşe kınama mesajları yayınlamış, Kandil'den gelen açıklamada ise siyasetçiler 'ihanetle' suçlanmıştı.

Demirtaş'ın bu 'ithama' yanıtıysa şöyle olmuştu: "(...) Mahallenin 'delisi, popülisti, tek adamı, sinmişi' ya da karşı mahallenin 'teröristi, katili' olarak yaftalanmayı göze alıyorum. Konforlu alanlarından 'siyaset' yapanların çıtları çıkmasa da, tek başıma bile kalsam inandığım doğruları savunmaktan asla vazgeçmeyeceğim. Tarih hepimizi, söylediklerimiz ve sustuklarımızla yargılayacak bir gün.”

Kürt siyasetindeki tartışmayı, Rawest Araştırma Genel Müdürü Roj Girasun'la konuştuk.

Girasun, öncelikle bu meselenin "Seçim öncesine denk geldi" noktasından çıkarılması gerektiğini ve halihazırda zaten PKK ile ordu arasında çatışmalar yaşandığını dile getirdi:

"PKK'nin siyasal ajandasında dönüp baktığınız zaman 'sadece seçime endeksli', 'seçime odaklanan' bir düşünce sistematiği yok. Ama bunun yanında HDP ve Demirtaş'ın başka bir siyasal gündemi var. PKK'nin eylemlerinin, silahlı şiddetinin bir şekilde demokratik siyasetin önünü tıkadığını düşünüyorlar. Burada bir düşünsel farklılaşma var.”

‘ASIL ÖNEMLİ OLAN, DEMİRTAŞ’IN KENDİSİNE KARŞI OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜĞÜ CÜMLELERE İKİNCİ DEFA CEVAP VERMESİ’

Söz konusu polemikte asıl önemli detayın, Demirtaş'ın kendisine karşı olduğunu düşündüğü cümlelere ikinci kez yanıt vermesi ve bunu biraz şahsileştirmesi olduğunu söyleyen Girasun, şöyle devam etti:

"Demirtaş, Kürt siyasetinde farklı bir adam. 1990'lardan beri Kürt siyasetinde bir gelenek var. Fehmi Işıklar'dan Feridun Yazar'a, Yaşar Kaya'dan Ahmet Türk'e, Gültan Kışanak’a kadar Kürt siyasetinde genel başkanlık yapan birçok isim var. Bu isimler genel olarak 'genel başkanlar' düzeyindeydiler. Hiçbir zaman Kürt siyasetinde liderlik yapabilme, kitleleri taşıyabilme, güçlü siyasal pozisyon elde edecek kişiler değillerdi. Demirtaş 2014'ten bu yana, ilk cumhurbaşkanı adaylığından beri Kürt toplumunda, HDP kitlesinde ciddi bir karşılık üretti ve bir lider adayı olarak göze çarpıyor. Dolayısıyla Demirtaş'ın restleşmesi, karşı karşıya gelmesi önemli."

Öte yandan Kürt siyasetinde bir boşluk olduğu görüşü de son dönemde sıklıkla gündeme getiriliyor.

Girasun, İmralı’dan ses çıkmadığı, Kandil'in etkinliğinin çok konuşulmadığı bir dönemde cezaevindeki Demirtaş'ın güçlü bir figür olarak öne çıktığı görüşünde:

‘AĞIRLIK MERKEZLERİ DÖNÜŞEBİLİR’

"Kürt siyaseti bir fetret devri yaşıyor. Hem bir krizde, bazı açmazlar yaşıyor. Öte taraftan az önce bahsini ettiğim çok parçalı, çok aktörlü bir denklem ama aynı zamanda bu aktörlerin tamamının sesini duyamadığımız bir dönem. Demirtaş içeride, İmralı'dan haber yok. ‘Kandil’ denilen bir merkez görünür değil. Bu ileride, buralardaki ağırlık merkezlerinin dönüşmesine sebebiyet verebilir. Kürt siyasetinin ağırlık merkezi dün başkaydı, bugün farklılaşabilir. Bunu önümüzdeki dönemki siyasal süreç gösterecek.”

‘İLK DEFA KÜRT SİYASETİNİN FARKLI AKTÖRLERİ ARASINDA BU KADAR AÇIKTAN BİR TARTIŞMA VAR’

Ama gördüğümüz şey şu; ilk defa Kürt siyasetinin farklı aktörleri, farklı kurumları arasında bu kadar açıktan, kamuoyu nezdinde bir tartışma var. Ve bu tartışma önemli. Hele ki ağırlık merkezlerinin dönüştüğü bir dönemde önemli. Eskiden Demirtaş bu kadar güçlü değildi. En azından bu sözü söylediği zaman bu kadar anlam taşımazdı. Bu açıdan önemli.”

‘DEMİRTAŞ, ‘GENEL BAŞKANLIKLAR’ DÖNEMİNİ KAPATTI; BİR KÜRT LİDER ADAYI’

Girasun, "Demirtaş'ın çağrıları Kürt halkında, sokakta bir karşılık buluyor mu?" şeklindeki sorumuza da şu yanıtı veriyor:

"Var. Artık 'HDP'nin eski genel başkanı' değil Demirtaş. Geçmiş dönemlerde birçok isim Kürt siyasetinde, legal siyasi partilerde genel başkanlık yapmış isimler cezaevlerine girdiler. Ama hiçbirinin cezaevinden söyledikleri sözlerin bu kadar toplumsal karşılığı olmadı.

Demirtaş, Kürt siyasetinde 'genel başkanlıklar dönemini' kapattı. Artık 'eski bir genel başkan' değil, bir Kürt lider adayı. Kürt siyasetindeki denklem değişiyor. Kürt siyasetinin kendisinin de alışması lazım bu yeni denkleme."

Etiketler
Roj Girasun Mersin Selahattin Demirtaş HDP