Erdoğan'dan Adli Yıl Açılış Töreni'nde AİHM çıkışı: Adil değildir, siyasidir

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adli Yıl Açılış Töreni'nde yeni Anayasa çalışmalarının yanı sıra AİHM kararları hakkında konuştu. Erdoğan, AİHM'e tepki gösterdi.

Erdoğan'dan Adli Yıl Açılış Töreni'nde AİHM çıkışı: Adil değildir, siyasidir

GERÇEK GÜNDEM -

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022-2023 Adli Yılı Açılış Töreni'nde açıklama yaptı.

Erdoğan yaptığı açıklamada, yeni Anayasa ve Avukatlık Kanunu'nun değiştirilmesi çalışmaları hakkında konuştu.

Erdoğan, " Hali hazırdaki anayasamız da 1980 darbesinin ardından hazırlanıp yürürlüğe girmiştir. Ne kadar değişiklik yapsak da elimizdeki malzemenin darbe anayasası olduğu gerçeğini değiştiremiyoruz" dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarının satır başları şöyle oldu:

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI

Anayasamızdaki hukuk devleti ifadesi tarihi kökenleri olan önemli bir vurgudur. Geride bıraktığımız 20 yılda, ülkemizin hukuk devleti vasfını güçlendirmek için önemli reformlara imza attık. Reformlarımızın en önemli unsurlarını kadın hakları, çocuk hakları ve insan hakları oluşturmuştur.

Hali hazırdaki anayasamız da 1980 darbesinin ardından hazırlanıp yürürlüğe girmiştir. Ne kadar değişiklik yapsak da elimizdeki malzemenin darbe anayasası olduğu gerçeğini değiştiremiyoruz. Meclis'te diğer siyasi partilerle uzlaşma sağlanamadığı için bu anayasayı değiştiremedik. Ancak bundan hiç vazgeçmedik.

Hukukun üstünlüğünü esas alan, özgürlükçü bir anayasayı henüz kazandıramadık. Ancak umdumuzu kaybetmedik. Mevcut anayasamızda bugüne kadar yapılan değişiklikleri de önemli görüyoruz.

Bugün inşa ettiğimiz eserlerin gelecek kuşaklar için aynı manayı taşıyacağına inanıyorum. Ülkemizdeki anayasaların neredeyse tamamının olağanüstü dönemlerin ürünü olması, eskiden bu yana dile getirdiğimiz bir sıkıntıdır.

ERDOĞAN'DAN YARGIDA REFORM AÇIKLAMASI

Kişisel verilerin korunmasını ve bilgi edinmeyi anayasal bir hak olarak düzenleyip güvence altına aldık. TCK, CMK ve infaz kanununu yenileyerek yeni bir ceza sistemi oluşturduk. Uzlaştırma ve arabulucuk sistemlerini getirdik. Yeni bir ceza adaleti sistemi oluşturduk. Hukuk alanındaki temel kanunları yeniledik ve önemli değişiklikler yaptık. Adalet sisteminin altyapısında önemli değişiklik yaptık.

Adalet sisteminde yeni iyileştirmeler yapacağız. Avukatlık Kanunu'nu barolarımızla birlikte çalışma yaparak yenilemek istiyoruz. Hedefimiz savunmayı güçlendirmek. Sivil yargı- Askeri yargı ayrımını ortadan kaldırarak yargıda birliği tesis ettik. Vatandaşlarımızın yargılama süreçlerinde hak mahrumiyetine uğramasından büyük rahatsızlık duyuyoruz. Adalete erişimi kolaylaştıracağız. Yargılamaların makul sürede sonuçlandırılması için yeni projeleri devreye alacağız. Buna karşılık birileri adalet sistemimizi, suç örgütlerinin kirli oyunlarına alet etmeye çalışıyor.

AİHM KARARLARI

AİHM kararlarında adil değildir, siyasidir, konu Türkiye olunca siyasi karar verir. Öbür tarafta Fransa, Almanya olunca ters karar verir.

Demokrasi ve kalkınma altyapısının inşaasını henüz yeni tamamlayabildik. 6 asırlık cihan devleti Osmanlı'nın yıkılışı ve bu topraklardaki son devletimiz cumhuriyetin kuruluşu gibi bir devrimi sindirmek elbette kolay olmadı.

Etiketler
AİHM