Süleyman Soylu'nun rüşvetçi başkanlarla fotoğrafı ortaya çıkmıştı: Meclis gündemine taşındı

HDP'li Nuran İmir, yolsuzluk yaptıkları mahkeme kararıyla kesinleşen AKP'li belediye başkanları Sait Ürek ve Cevher Benek'in görevden alınmama nedenlerini Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu.

Süleyman Soylu'nun rüşvetçi başkanlarla fotoğrafı ortaya çıkmıştı: Meclis gündemine taşındı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Şırnak’ta yolsuzluk yaptıkları mahkeme kararlarıyla kesinleşen AKP'li belediye başkanlarının neden görevden alınmadıklarını sordu. Konuya ilişkin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesini Meclis Başkanlığı'na sundu.

Mezopotomya Ajansı'nın haberine göre önergenin gerekçesinde, "Şırnak’ın Uludere ilçesi ile Şenoba ve Hilal Belde Belediye Başkanlarına açılan yolsuzluk davalarında Şırnak 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin 6 Ocak’ta yaptığı karar duruşmasında rüşvet alınıp verildiği ve ihalelere fesat karıştırıldığı suçlaması ile 32 sanık hakkında 2013 yılında açılan dava karara bağlanmıştı. 6 Ocak’ta duruşması yapılan davada Uludere Belediye Başkanı Sait Ürek, Hilal Belediye Başkanı Cevher Benek ve Şenoba Belediye Başkanı Sabri Babat hakkında 3 yıldan 4 yıl 5 aya kadar değişen sürelerde hapis cezası verilmişti” hatırlatmasında bulundu.

''GÖREVDEN ALINMALARINA HÜKMEDİLDİ''

Mahkeme kararında belediye başkanları Sait Ürek ve Cevher Benek hakkında mahkûmiyet kararlarının kesinleşmesinin beklenmeksizin görevden alınmaları için İçişleri Bakanlığı'na bildirimde bulunduğuna hükmedildiği anımsatılan önergede, şu ifadeler yer aldı: "Ayrıca 2007- 2019 dönemleri arasında Şenoba Belde Belediye Başkanlığı yapan Sabri Babat hakkında ise ihaleye fesat karıştırmaktan 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezasına hükmedildiği mahkeme kararı ile sabittir. İhaleye fesat karıştırmaktan Şırnak 1.Ağır Ceza Mahkemesi tarafından mahkûmiyet kararları kesinleşen iki belediye başkanının İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu ziyaret ettiği ortaya çıkmış, Uludere Belediye Başkanı Sait Ürek, sosyal medya hesabından ziyaretle ilgili paylaşımda da bulunmuştur. Yukarıda belirtilen yargılama sürecinin üzerinden 8 ay geçmesine rağmen ne üst derece mahkemeden bir karar çıktı, ne de ilgili kurumlar bu kişiler hakkında bir yaptırım uygulamadı."

''HUKUKİ DAYANAĞI NEDİR?''

İmir, Bakan Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

“-6 Ocak 2022 tarihinde Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi verdiği kararda net olarak ‘Belediye Başkanlıkları devam eden Sait Ürek ve Cevher Benek hakkında mahkûmiyet kararlarının kesinleşmesinin beklenmeksizin görevden alınmaları için İçişleri Bakanlığına bildirimde bulunmasına karar verilmiştir’ denilmesine rağmen bu belediye başkanlarının halen görevlerine devam etmesinin hukuki dayanağı nedir?

-Mahkeme tarafından mahkûmiyet kararları kesinleşen iki belediye başkanının bakanları ve il mülki amirlerini ziyaret ettikleri halen görevlerinin başlarında olduklarından haberdar mısınız?

-6 Ocak günü haklarında verilen ceza basına yansımasına rağmen hukuki kararın gereğinin yerine getirilmemesi hangi saiklere dayanmaktadır?

-Mahkemenin verdiği kararın gereğini yerine getirmeyen ilgili kurumlar hakkında bir soruşturma açacak mısınız?

-8 aydır Bakanlığınıza bağlı mahkemelerin verdiği kararların uygulanmadığından haberdar mısınız? Bu yargının yok sayıldığının göstergesi değil midir?"

Etiketler
Meclis Ordu Adalet Bakanı Bekir Bozdağ