SOL Parti'den 'ayçiçeğinde' taban fiyat talebi

SOL Parti, yaptığı bir açıklama ile ayçiçeğinde 'yaşanabilir' taban fiyat talep etti. Açıklamada, taban ücretinin en az 15 lira olması gerektiği belirtildi.

SOL Parti'den 'ayçiçeğinde' taban fiyat talebi

Geçtiğimiz hafta Ordu'da fındık mitingi yapan ve fındıkta taban ücretinin 70 lira olmasını söyleyen SOL Parti, ayçiçekte taban fiyat düzenlemesini talep etti.

Yağ kuyruklarının temelinde iktidarın tarım ve gıda politikaları olduğunu işaret eden açıklamada, ayçiçeğinde hem üretimin sürebileceği, hem üreticinin insanca yaşayabileceği bir taban fiyat düzenlemesinin gerekliliği vurgulandı.

TABAN EN AZ 15 LİRA

SOL Parti, ayçiçeğin taban fiyatının en az 15 lira, destekleme fiyatının da en az 2 lira olması gerektiğini söyledi. ‘Ayçiçeğinde çiftçinin üretimi sürdürüp insanca yaşayabileceği bir taban fiyat istiyoruz” başlıklı açıklamada, “Ayçiçeğinde enflasyon ve artan yaşam maliyetleri hesaplanarak çiftçinin tarımdan kopmayacağı, insanca yaşam süreceği bir taban fiyat belirlenmelidir” denildi.

Açıklamada 2002’de Türkiye’nin Ayçiçek yeterliliğinin yüzde 84,8 olduğu hatırlatılırken “AKP’nin tarımda uluslararası sermayenin çıkarlarına yönelik politikaları harfiyen uygulamasıyla 2007’de yüzde 38,3’e gerilemiş, 202’de ise yüzde 62,5 seviyesinde kalmıştır” ifadelerine yer verildi. Aynı zamanda açıklamada “Uluslararası tekellerin hâkimiyetindeki endüstriyel tarımı destekleyen politikalar yerine doğa uyumlu, halktan ve küçük üreticiden yana, kamucu ve bağımsızlıkçı politikalar uygulamaya koyulmalıdır” denildi.