'Erdoğan'ın sözleri Hayrettin Hoca'yı ikna etmedi'

Karar yazarı Taha Akyol, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın GES uygulamasıyla ilgili sözlerinin 'AKP'nin fetvacısı' olarak bilinen Hayrettin Karaman'ı ikna etmeye yetmediğini söyledi.

'Erdoğan'ın sözleri Hayrettin Hoca'yı ikna etmedi'

Karar gazetesi yazarı Taha Akyol, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen ve iktidar partisinin zor zamanlarında verdiği 'fetvalar' nedeniyle 'AKP'nin fetvacısı' olarak anılan ilahiyatçı Hayrettin Karaman'ın 'Gelire Endeksli Senet' (GES) uygulamasıyla ilgili görüşlerini yorumladı.

"Karaman Hoca devletin gelir karşılığı borç alamayacağını, bunun faiz olduğunu yazıyor. Fakat o geliri sağlayan mesela Hava Meydanları’nın hisse senetlerini süreli olarak satmak suretiyle devlet kaynak sağlayabilir. Hoca’nın deyişiyle, ‘Süre dolunca devlet, senetlerin bedelini ödeyerek malı geri alır. Kâr garanti edilemez.’ Böyle düşünenler elbette kâr ortaklığı denilen finans kurumları kurabilirler. Fakat devlet ve ekonomi böyle yönetilemez" diyen Akyol, yazısının ilerleyen bölümlerinde şunları kaydetti:

"Bugün iktidar kamu kaynaklarını rant ve tüketim ekonomisinde harcadı. Merkez Bankası’nın kaynaklarını da tüketti, 128 milyar dolar olayı gibi… 'Kur Korumalı Mevduat' bütçeye büyük yük getiriyor. İktidar yeni kaynaklar yaratmaya çalışıyor, GES böyle bir şey.

Heterodoks model yanlış olduğu için kaynak dayanmıyor!

Ekonomide sıkışan Erdoğan’ın 'getiri' demesi, Hayrettin Hoca’yı ikna etmemiş. Erdoğan üç sene önceki 'İslam güncellenmeli' sözünü mü tekrar eder, yoksa Diyanet’e 'TOKİ fetvası' gibi bir açıklama mı yaptırır?

Siyaseti dinleştirmek dine nasıl zarar verir, siyaseti de nasıl kuralsızlaştırır, görüyorsunuz.

Dini kültürümüz 'makasıd' yani nasslardaki 'maksatlar'a göre 'tecdit' edilmeli, bu çağda devlet ve ekonomi yönetimi için 'demokratik laik sosyal hukuk devleti'nden başka bir yol olmadığını artık herkes görmeli."

Etiketler
Karaman Hayrettin Karaman Uygulama Taha Akyol