Cinsiyetçi açıklamaları tepki çeken İYİ Parti'li Ömer Ay istifa etti

İş ortaklarını yolsuzluk yapmakla suçlarken kullandığı cinsiyetçi açıklamalar sebebiyle tepki çeken İYİ Parti Nevşehir İl Başkanı Ömer Ay, istifa etti.

Cinsiyetçi açıklamaları tepki çeken İYİ Parti'li Ömer Ay istifa etti

Eski Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver ve ekibiyle ilgili yaptığı konuşmada kadınlara yönelik söylemleriyle tepki çeken, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener tarafında istifası istendiği söylenen İYİ Parti Nevşehir İl Başkanı Ömer Ay, istifa etti.


NE OLMUŞTU?

İYİ Parti Nevşehir İl Başkanı Ömer Ay, Eski Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver ve ekibiyle ilgili yaptığı konuşmada kadınlara yönelik cinsiyetçi ifadeler kullanmış, “Nevşehir eski belediye başkanlarından Hasan Ünver’in iş ortakları adeta hanım koleksiyonu yapıyor. Ünver’in iş ortaklarının dördü de hanımlarını değiştirdiler. Dördü de eski hanımlarını boşadılar. Yeni hanımlar aldılar. Genelde sekreterlerini aldılar. Şimdi büyük bir ilçemizin belediye başkanı (Ürgüp Belediye Başkanı Mehmet Aktürk) ile şoförü, Y. isimli bir kızı paylaşamıyorlar. WhatsApp’tan yazışmalarını Twitter’da okumuşsunuzdur. Yıldız’ı belediye başkanı mı kahve içmeye götürecek, Halil mi götürecek tartışıyorlar. Artı İl Özel İdare başkanımız (İl Genel Sekreteri Gürbüz Dinç) dördüncü veya beşinci hanımını aldı. Adeta hanım koleksiyonu yapıyor. Brezilya dizisine çok uygun bir partililerle karşı karşıyayız.” ifadelerini kullanmıştı.

Ay'ın İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener tarafından istifası istenmişti. Ay ise “Henüz istifa etmedim ancak arkadaşlarla istişaremiz devam ediyor. Genel Başkanımız istifamızı istedi. Çok büyük bir mücadele veriyor. Genel başkanımızı asla üzmeyeceğim. Gerekirse istifa edeceğim. Ancak istifa etmek, İYİ Parti'yi bırakmak anlamına gelmez. Hala İYİ Parti İl Başkanıymış gibi çalışmaya devem edeceğim. Meydanı asla AK Partililere bırakmayacağım. İYİ Parti'yi Nevşehir'de birinci parti yapıncaya kadar mücadeleye devam edeceğim” ifadelerini kullanmıştı.

ÖMER AY KİMDİR?

Haziran 1980'de CHP Nevşehir İl Başkanı avukat Zeki Tekinel ile bir arkadaşı 3 ülkücü tarafından öldürüldü. Nevşehir'de cenazeye katılan Bülent Ecevit ve CHP'lilere yaylım ateşi açıldı, 7 kişi yaralandı.

Ömer Ay, CHP Nevşehir Milletvekili ve İl Başkanı Mehmet Zeki Tekiner’in öldürülmesiyle ilgili davada, cinayetin azmettiricisi olarak hüküm giymişti.

Cinayetten dolayı ömür boyu hapse mahkûm edilen ülkücü, Papa'ya suikast girişiminde Ağca'nın yanında olduğu iddia edilen Ömer Ay'dı. Nevşehir Emniyeti'nden Ağca'ya verilen pasaportun numarası “136635”, Ay'a verilen pasaportun numarası da “136636” idi! Yine sadece bir rastlantı; yıllar sonra Nevşehir Emniyeti'nin pasaport bölümünde çıkan yangın bütün evrakı yok etti.

CHP üyesi olan Yavuz Yükselbaba ile birlikte 17 Haziran 1980’de öldürülen Mehmet Zeki Tekiner, 1961 Anayasası’nın hazırlanmasına katkı sağlamış bir isimdi. İYİ Parti Nevşehir İl Başkanı seçilen Ömer Ay ise cinayet davasında yargılanan üç “ülkücü”den biriydi ve cinayete azmettirmekten idam cezasına çarptırılmıştı. Almanya’ya kaçan Ay, 9 Kasım 1982 tarihinde Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi gereğince idam edilmemesi koşuluyla Türkiye’ye iade edilmişti. Mahkeme tarafından Mehmet Zeki Tekiner’in öldürülmesini azmettirmekle yargılanan ve ifadesinde suçunu kabullenip bir pişmanlık belirtmemesinden dolayı hakkında 20 yıl hapis cezası istenen Ömer Ay, 1986 yılında tutuksuz yargılanmaya başlamıştı.

Zeki Tekiner’in kızı Aylin Tekiner, Ömer Ay ile ilgili şu yazıyı yazmıştı:

“17 Haziran 1980’de Nevşehir’de bir bakkal dükkanında iki cinayet işlendi. Mehmet Onur Miman ve Uğur Coşkun isimli iki ülkücü, CHP Nevşehir İl Başkanı avukat Zeki Tekiner’i ve bakkal dükkânı sahibi Yavuz Yükselbaba’yı öldürdüler. Babamı öldürmeleri için ülkücü Ömer Ay tarafından işe koşulan bu iki tetikçinin işlediği cinayetler, Yükselbaba’nın biri 9 diğeri 15 yaşındaki iki yeğeninin gözleri önünde işlendi ve iki aileden 7 çocuğu babasız bıraktı.”

Etiketler
Nevşehir İYİ Parti Yolsuzluk