DEVA Partisi: İstanbul Sözleşmesi’ne yeniden taraf olacağız

İstanbul Sözleşmesi'nden Türkiye'nin AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kararname ile çekilmesinin ardından açılan davalar sürerken DEVA Partisi tarafından, "İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı hukuka aykırıdır." açıklaması yapıldı.

DEVA Partisi: İstanbul Sözleşmesi’ne yeniden taraf olacağız

Kadınlar başta olmak üzere dezavantajlı grupların şiddetten ve fırsat eşitsizliğinden korunması amacıyla imzalanan uluslarası İstanbul Sözleşmesi'nden Türkiye, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı kararname ile 20 Mart 2021 tarihinde Resmî Gazetede yayımlanan 3718 sayılı cumhurbaşkanı kararı ile çıktı.

11 Mayıs 2011 tarihinde imzaya açılan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) onaylanan sözleşmenin AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzaladığı kararname ile sözleşmenin Türkiye tarafından feshedilmesi yargıya taşındı.

DEVA PARTİSİ: İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN ÇEKİLME KARARI HUKUKA AYKIRI

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına karşı açılan on dava ise bugün Danıştay'da görüldü. Polisin Danıştay önünde bekleyen kadınlara müdahalede bulunması ve kadınları darp ederek gözaltına alması tepkilere neden olurken muhalefet partilerinin oluşturduğu altılı ittifak masasında yer alan Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi'nden davalar sürerken net bir açıklama geldi.

DEVA Partisi Kadın Politikaları Başkanlığı tarafından sosyal medya üzerinden paylaşılan açıklamada "İstanbul Sözleşmesi’ne yeniden taraf olacağız." ifadeleri kullanıldı.

DEVA Partisi Kadın Politikaları Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı hukuka aykırıdır." vurgusu yapılırken "6284 sayılı Kanun’un kadını koruyacak şekilde etkin uygulanması sağlayacağız." denildi.

Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair 6284 sayılı Kanun ile, ekonomik, psikolojik, cinsel şiddet gibi farklı şiddet türlerine karşı mücadele ve aile içindeki dezavantajlı grupların korunması amaçlanmıştı.

DEVA PARTİSİ DE DANIŞTAY'A BAŞVURMUŞTU

İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı kararı ile feshedilmesinin ardından 2021 yılının Mart ayında Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi’nin kadın yöneticileri, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilme kararının iptali için Danıştay'a başvurmuştu.

Etiketler
İstanbul Sözleşmesi İstanbul DEVA Partisi Türkiye