Ziraat Bankası'nın müdürü 'traktör haczi yok' dedi belgeler yalanladı: 'Tarlada olması gereken traktörler şimdi icradan satılmayı bekliyor'

Ziraat Bankası Genel Müdürü Çakar, çiftçinin borcundan dolayı traktörüne, tarlasına haciz işlemi yapılmadığını söyledi. Ancak resmi kayıtlar Çakar'ı yalanlıyor. CHP'li Sümer ise "'Tarlada olması gereken traktörler şimdi icradan satılmayı bekliyor" dedi.

Ziraat Bankası'nın müdürü 'traktör haczi yok' dedi belgeler yalanladı: 'Tarlada olması gereken traktörler şimdi icradan satılmayı bekliyor'

GERÇEK GÜNDEM - SAMİ MENTEŞ

Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, geçen günlerde gazetecilerle yaptığı sohbette, çok tartışılan iki konuda açıklamalar yaptı.

Çakar, çiftçinin krediye ulaşamaması gibi bir durumun asla söz konusu olmadığını belirterek, “Tarımın finansmanı konusunda önemli bir sorun yok. Kredi kullanmak isteyen çiftçiye gerçekten kredi anlamında çok büyük destek var. ‘Şehirden ipotek almadan kredi verilmiyor’ sözü ise tam bir şehir efsanesi. Kredi teminata verilmez, üretim, faaliyet döngüsüne verilir. ‘Kredini ödemezsen evini, tarlanı alırım’ derseniz o kredi zaten baştan batık demektir. Hangi tarla kredi teminatına uygun diye bakmıyoruz. Diyelim teminat olarak aldınız. Diyarbakır’daki bir tarlayı kredi teminatı olarak alsanız, bu tarlayı kime satacaksınız. Bu bile çok ciddi bir sorun.” ifadelerini kullandı.

“TRAKTÖRE HACİZ UYGULAMASI YAPMIYORUZ TÖVBE”

Banka olarak çiftçinin traktörüne haciz götürmediklerini de özellikle vurgulayan Alpaslan Çakar, “Ziraat Bankası olarak traktöre haciz uygulaması yapmıyoruz. Tövbe. Çiftçinin üretim aracına haciz yapmıyoruz. Böyle bir uygulamamız asla yok. Özellikle bunu belirtmek istiyorum” dedi.

ÇİFTÇİLER TEPKİLİ

Traktöre haciz uygulaması, muhalefet partileri ve çiftçilerin tepkisini çekiyor. Çanakkaleli Yılmaz ailesinin yaşadıkları daha önce medyada manşetlere çıkmıştı. Yılmaz ailesi, ‘genç çiftçi’ projesinden alınan kredilerle arıcılığa ve çiftçiliğe başladı. Ancak yüksek faiz nedeniyle borç ödenemeyince ailenin evi, tarlaları ve traktörü Ziraat Bankası tarafından haczedildi.

Türkiye’nin birçok yerinden Ocak ayında Ankara’ya gelen çiftçiler, Tarım Bakanlığı önünde yüksek girdi maliyetleri ve borçları nedeniyle artık üretemez duruma geldiklerini söylemişti. Çiftçiler, Bakanlık önünde yaptıkları açıklamada, Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankasının çiftçileri mağdur eden birer "tefeci" durumuna geldiği vurgulamış ve “Kredilerin geri ödenmesinde çiftçilerin zorluk çekmesi sonucu on binlerce çiftçi mağdur edilmiştir. Binlerce çiftçiye haciz geldi, traktör ve tarlalarına el konuldu. Çiftçinin yaşadığı bu mağduriyet üzerine çiftçi dostu görünen Ziraat Bankası büyük bir ‘toprak ağası’ konumuna geldi” ifadelerini kullanmıştı.

Bunlar sadece birkaç örnek…

ZİRAAT KENDİ SİTESİNDEN TARLA SATIYOR

Ziraat Bankası, kendi internet sitesinde haczedilen tarlaları satışa çıkardığı görülüyor. Sitede satışta olan tarlaların ekili olduğu görülüyor.

Ziraat Bankası'nın müdürü 'traktör haczi yok' dedi belgeler yalanladı: 'Tarlada olması gereken traktörler şimdi icradan satılmayı bekliyor' - Resim : 2

Ziraat Bankası'nın müdürü 'traktör haczi yok' dedi belgeler yalanladı: 'Tarlada olması gereken traktörler şimdi icradan satılmayı bekliyor' - Resim : 3

İCRA DAİRELERİNDEKİ DOSYALAR

Gerçek Gündem, icra dairelerindeki çiftçilerin dosyalarına ulaştı. Haciz işlemi uygulanan ve satışa çıkarılan çok sayıda traktör olduğu görüldü.

Bunlardan birkaç örnek şöyle:

-Bolu İcra Dairesi'nin verdiği bir ilanda, haciz edilen 2012 model traktörün satışa çıkarıldığı ve 290 bin TL değer takdir edildiği belirtildi.

-Yumurtalık İcra Dairesi'nin verdiği ilanda ise 2016 model bir traktör haczedildi ve satışa çıkarıldı. Traktöre, 350 bin TL bedel biçildi.

- Gebze İcra Dairesi'nin verdiği ilanda ise 2017 model bir traktörün 200 bin TL'ye satışa çıkarıldığı görülüyor.

- Kadirli İcra Dairesi'nin verdiği ilanla ise 2012 model bir traktörün 108 bin TL'ye satışa çıkarıldı.

- Çifteler İcra Dairesi'nin verdiği ilanla ise 2011 model bir traktörün 125 bin TL'ye satışa çıkarıldığı belirtildi.

İcra dairelerinin haczedildikten sonra satışa çıkarılan traktörlerle ilgili çok sayıda ilanı var. Ziraat Bankası Genel Müdürü Çakar’ın sözlerinin aksine, çiftçinin ödeyemediği kredilerinden dolayı temel üretim araçlarından olan traktörüne el koyulması ve satılması, çiftçinin üretimini de sekteye uğratıyor.

MECLİS’TE TEPKİ: GENEL MÜDÜRÜN AÇIKLAMASI BÜYÜK BİR ALDATMACA

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer de Meclis Genel Kurulu’nda Çakar’ın sözlerine tepki gösterdi. CHP’li Sümer, şu ifadeleri kullandı:

“Memleketim Adana'da başta olmak üzere binlerce çiftçi ödeyemediği krediler yüzünden traktörlerine, tarlalarına haciz geldiğini bas bas bağırırken Ziraat Bankası Genel Müdürünün ‘Çiftçilerimize haciz uygulamıyoruz.’ açıklaması büyük bir aldatmacadır.

Çiftçinin ekemediği her karış toprağın, traktörüne koyamadığı her litre mazotun hesabını ilk seçimde yirmi yıllık iktidardan çiftçimiz bunun hesabını soracaktır.”

Ziraat Bankası'nın müdürü 'traktör haczi yok' dedi belgeler yalanladı: 'Tarlada olması gereken traktörler şimdi icradan satılmayı bekliyor' - Resim : 4

SÜMER’DEN GERÇEK GÜNDEM’E AÇIKLAMA: KAF DAĞI’NDAN İNMELERİ LAZIM

Konuyla ilgili Gerçek Gündem’e konuşan CHP’li Orhan Sümer, hükümetin çiftçiye söz verilen desteği dahi vermediğini, üretim yapması gereken insanların borçlarla cebelleştiğini söyledi. Sümer, “Tohum, gübre, mazot fiyatları iki, üç katına çıktı. Desteklenmesi gereken çiftçiye sırt çevirdiler. İnsanlar üretime devam edebilmek için kredi çektiler. Ancak, kötü yönetilen ekonomi nedeniyle borçlarını ödeyemediler. Tarlada olması gereken traktörler şimdi icradan satılmayı bekliyor. Türkiye’nin tarımına darbe vuruyorlar, çiftçileri de açlığa mahkum ediyorlar. Daha da vahim olanı ise hiç bunlar yaşanmıyormuş gibi davranıyorlar. Artık çıktıkları Kaf Dağı’ndan inmeleri, gerçeklerle yüzleşmeleri gerek” dedi.

Etiketler
Ziraat Bankası