TBMM'de CHP'den Cemal Kaşıkçı için 'fiili gensoru' eylemi: 'Hükümet darboğazdan çıkışın yolunu Suudi sermayesinde arıyor'

TBMM Genel Kurulu'nda yapılan görüşmelerde muhalefet 16 Nisan 2017'de Anayasa değişikliği ile milletvekillerinin elinden alınan gensoru yetkisini fiili olarak uyguluyor.

TBMM'de CHP'den Cemal Kaşıkçı için 'fiili gensoru' eylemi: 'Hükümet darboğazdan çıkışın yolunu Suudi sermayesinde arıyor'

GERÇEK GÜNDEM - Mart ayında Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Arabistan Konsolosluğu'nda katledilmesi ve cesedinin yok edilmesine ilişkin 26 sanıklı davada savcı yargılamanın durmasını ve dosyanın Suudi Arabistan'a devredilmesini talep etmişti.

Geçtiğimiz günlerde görülen duruşmada ise savcının talebini kabul edilmiş ve dava Suudi Arabistan'a devredilmişti.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM Genel Kurulu’nda bugün görüşülen uluslararası anlaşmayı, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ve cinayet dosyasının kapatılarak Suudi Arabistan’a devredilmesi sürecindeki sorumluluklara dikkat çekeceklerini ve bunu bir fiili gensoru görüşmesine dönüştüreceklerini duyurmuştu.

Özel, 16 Nisan 2017'de Anayasa değişikliği ile milletvekillerinin elinden alınan gensoru yetkisinin bu yöntemle kullanılacağını ifade etmişti.

ULUSLARARASI ANLAŞMA GÖRÜŞMELERİ "FİİLİ GENSORU"YA DÖNÜŞTÜRÜLECEK

Cemal Kaşıkçı davasının Suudi Arabistan'a devriyle ilgili tartışmalar sürerken Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) dikkat çeken bir açıklama yaptı.

Dün TBMM'de basın toplantısı gerçekleştiren Özgür Özel, TBMM Genel Kurulu’nda bugün görüşülecek bir uluslararası anlaşmayı, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ve cinayet dosyasının kapatılarak Suudi Arabistan’a devredilmesi sürecindeki sorumluluklara dikkat çekeceklerini ve bunu bir fiili gensoru görüşmesine dönüştüreceklerini duyurmuştu.

TBMM'de uluslarası anlaşmalar gündeme geldiği sırada Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Arabistan Konsolosluğu'nda katledilmesi ve cesedinin yok edilmesine ilişkin 26 sanıklı davada dosyanın Suudi Arabistan'a devredilmesi gündeme getirildi.

İYİ PARTİLİ AHMET KAMİL EROZAN: "DOSYAYI VEREN ENAYİ KİM?"

İlk olarak söz olan İYİ Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kamil Erozan, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'un Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ı cinayetin emrini veren kişi olarak işaret ettiği, dosyanın devredilmeyeceğini duyurduğu açıklamalarını hatırlattı.

Erozan, Erdoğan'ın "Dosyayı verecek kadar enayi değiliz" açıklamasını hatırlatarak "Dosyayı veren enayi kim?" sorusunu yöneltti.

CHP'Lİ ÖZGÜR ÖZEL'DEN FİİLİ GENSORU ÇIKIŞI

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Gensoru maddesinin gelmesi için yüce Meclisimizin irade koyması lazım. Süreler ona örtüştüğü için fiili gensoru olarak kullanacağız. Milletimiz adına bu yetkiyi fiilen kullanıyoruz. " dedi.

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, CHP'li Özgür Özel'in Cemal Kaşıkçı dosyası için 'fiili gensoru' yapılacağını açıklamasının ardından iç tüzüğe çıkarak konu dışına çıkan muhalefet üyelerinin TBMM kürsüsünde mikrofonun kesilmesi için çağrı yaptı. TBMM Başkanvekili Haydar Akar ise takdirin kensine ait olduğunu belirterek mikronou kapatmayacağını belirtti.

CHP'Lİ YUNUS EMRE: DAHA NE KANIT İSTİYORSUNUZ?

CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre, partisi adına söz alarak Cemal Kaşıkçı cinayetinin Milli İstihbarat Teşkilatı'nın ortaya çıkardığı detaylarını açıkladı.

Veliaht Prens Selman hakkındaki kanıtları ve Birleşmiş Milletler Rapörtörü'nün "devlet cinayeti" tespitini hatırlatan Yunus Emre, "O köpeğin kafasını getirin" ifadesini kullandığı ifadesi kayıtlarda yer alıyor. Daha ne kanıt istiyorsunuz?" diye sordu.

Yunus Emre, "Hükümetimiz darboğazdan çıkışın yolunu Suudi sermayesinde arıyor. Ocak ayının başında durup dururken yazılar çıkmaya başladı. Türkiye'nin ekonomik durumu çok kötü, Kaşıkçı dosyası Suudilerin yardım etmesine engeldir, diye. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül böyle bir kepazeliğe alet olmamak için görevinden ayrıldı. 31 Mart'ta savcılık dosyanın gönderilmesi için karar açıkladı. Adalet Bakanlığı 1 gün sonra olumlu görüş yayımladı. Nerede görülmüş Adalet Bakanlığı'nın 1 günde görüş yayımladığı. 4 iş günü sonraya mahkeme veriliyor. 7 Nisan günü dosyanın devri kararı çıktı. Bu acele niye? Sayın Cumhurbaşkanı'nın gideceğim dediği kayıtlar duruyor." ifadelerini kullandı.

Cinayet hakkında daha önceki açıklamaları hatırlatan Emre AKP sıralarından gelen itirazlar, "Haksızlıktan sesinizi yükseltiyorsunuz. Gelin kürsüde tek tek cevap verin. İbretle izliyorum sizi, yazıklar olsun. Türkiye'de çok ayıp bir şey oluyor bugün. Türkiye'de işlenen bir cinayetin üzeri kapatılıyor. Bunu Birleşmiş Milletler raportörü açıklıyor." dedi.

Emre, "İstihbarat görevlileri, polisler çok önemli iş yaptılar. Hepsinin alnından öpüyorum. Bu olaydan sonra bunun üstünü kapatmak vicdanınıza sığıyor mu?" diye sordu.

Yunus Emre sözlerini "Çocuklukta doğruluk diye büyütülen bir nesiliz. Katillerin eline dosyayı göndermek doğruluğa sığar mı? Bize yakışıyor mu? Gelin yol yakınken dönelim. Devir değişir. Bu dosyalar yeniden açılır. Türkiye'ye bu kötülüğü yapmayın. Türkiye'nin şanlı bir tarihi var, tarihimize bu kanlı lekeyi sürmeyin." ifadeleriyle sözlerini sonlandırdı.

"BAŞTAN BİLMİYOR MUYDUK KATİLLERİN KAÇMIŞ OLDUĞUNU?"

AKP'li Mahir Ünal, Türkiye'nin Cemal Kaşıkçı dosyasının sorgulanmasıyla uluslarası alanda kötü duruma düşürüldüğünü iddia ederken faillerin bulunmadığını hatırlatarak "Devlete bunu yapmayın" dedi. CHP'li Özgür Özel ise, Ünal'ın tepkisini "suçluluğun telaşı" olarak yorumladı.

Sataşma üzerine söz alan Yunus Emre, devlet ile siyasi iktidarın ayrı tutulması gerektiğini belirterek "Sorun şu anda yapılandadır. Baştan biz bilmiyor muyduk katillerin kaçmış olduğunu? Komik duruma düşmeyelim. Meclisin saygınlığına gölge düşürmeylim. Sizin yapmanız gereken Suudi Arabistan'a yaptırım kararı çıkarmaktı. Bunu yapsaydınız tebrik ederdim burada." ifadelerini kullandı.

Etiketler
TBMM Muhalefet Cemal Kaşıkçı