Montrö'nün önemine değinen emekli amiraller davası: Mahkeme Cumhurbaşkanlığı'nın katılımına karar verdi

Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin önemine değindikleri açıklama üzerine yargılanan emekli amiraller davasında duruşma 29-30 Mart'a ertelendi. Savunmaları alınan sanıkların yurtdışı yasağının kaldırılmasına ve Cumhurbaşkanlığı'nın katılımına karar verildi.

Montrö'nün önemine değinen emekli amiraller davası: Mahkeme Cumhurbaşkanlığı'nın katılımına karar verdi

Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin önemine değindikleri açıklama üzerine haklarında dava açılan emekli 103 amiralin duruşması bugün görüldü.

Davanın beşinci celsesinde, sanık olan tek emekli general olan TESUD eski Başkanı Namık Kemal Çalışkan, TESUD'un 5 Nisan'daki kuruluş yıldönümü münasebetiyle hazırladıkları, ama yayımlamadıkları taslak açıklamanın, amirallerin duyurusuyla hiçbir ilgisinin olmadığını vurguladı.

"SİYASİ BİR DAVA YARTILMAYA ÇALIŞIYOR"

Gazeteci Müyesser Yıldız’ın aktardıklarına göre, emekli amirallerin avukatı Mustafa Yuvanç, genel kanının aksine bu davanın siyasi bir dava olmadığını; ancak egemen siyasi anlayış ve ona eklemlenmiş medyanın, siyaset üstü bir açıklama üzerinden siyasi bir dava yaratmaya çalıştığını savundu.

Cumhurbaşkanlığı avukatı ise "Bildiriyle yapılan açıklama fikir özgürlüğü kapsamı dışındadır" diyerek davaya katılım taleplerinin kabulüne karar verilmesini istedi. Beyanların ardından mütalaasını acıklayan Savcı, MSB'nin katılım talebinin reddi, Cumhurbaşkanlığı'nın talebinin kabulü ve savunması alınan sanıkların adli kontrol tedbirlerinin kaldırılması yönünde görüş bildirdi.

CUMHURBAŞKANLIĞI'NIN DAVAYA KATILMASINA KARAR VERİLDİ

Mahkeme, savunmaları alınan sanıkların yurtdışı yasağının kaldırılmasına ve Cumhurbaşkanlığı'nın katılımına karar verdi.

Duruşma 29-30 Mart'a bırakıldı.

Etiketler
Cumhurbaşkanlığı Mahkeme