AKP ile MHP'nin seçim yasası teklifi Meclis'te: CHP'nin parmak boyası önerisi ve itiraz edeceği maddeler

TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşülmeye başlanacak olan AKP ve MHP'nin seçim yasası teklifi öncesinde CHP'li Ali Mahir Başarır dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

AKP ile MHP'nin seçim yasası teklifi Meclis'te: CHP'nin parmak boyası önerisi ve itiraz edeceği maddeler

GERÇEK GÜNDEM - AKP ve MHP’nin TBMM’ye sunduğu seçim yasası teklifi, bugün TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşülmeye başlanacak.

Cumhur İttifakı’nın hazırladığı “Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nde ise tartışmalı maddeler bulunuyor.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın açıkladığı kanun teklifinde, seçim barajının 10'dan yüzde 7'ye düşürülmesi önerisi yer aldı. Teklifte, ittifakı oluşturan partilerin çıkaracağı milletvekili sayısı seçim bölgesinde ittifak içinde elde ettiği oy sayısı esas alınarak d’Hont uygulamasıyla belirlenmesi öngörüldü.

ERDOĞAN VE AKP’Lİ BAKANLARIN SEÇİM DÖNEMİ DEVLETİN İMKANLARINI KULLANABİLMESİ İÇİN YASAL ZEMİN HAZIRLIĞI

15 maddeden oluşan teklifte en çok tepki çeken kısımlardan biri de "Başbakan ve bakanlara ilişkin" seçim yasaklarında yapılan değişiklikle "Başbakan" ibaresi metinden çıkarılıp “Cumhurbaşkanlığı” kelimesinin eklenmemesiydi.

Bu maddenin değiştirilmesiyle, yasa kabul edildiği takdirde, Cumhurbaşkanı ve bakanlar kurulunda yer alan AKP’li isimler seçim döneminde devletin imkanını kullanarak propaganda yapabilecek.

“BİZ ADALETİ SAVUNUYORUZ”

AKP ve MHP’nin hazırladığı seçim yasası teklifinin görüşülmesi öncesinde TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Gerçek Gündem’e dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Ali Mahir Başarır, Cumhur İttifakı’nın seçim yasasında sorunlu maddelerin bulunduğuna dikkat çekti. Başarır, “Biz adaleti savunuyoruz ve yasayı AK Parti’ye göre değil, tüm partilere göre, halkın iradesinin tam olarak sandığa yansıtılmasına göre bir yasa istiyoruz” dedi.

“DEVLETİN GÖREVİ AK PARTİ’NİN SEÇİM KAMPANYASINI YÜRÜTMEK DEĞİL”

Başarır, “Başbakan ve bakanlara ilişkin" seçim yasaklarında yapılan değişiklikle "Başbakan" ibaresinin kaldırılıp “Cumhurbaşkanlığı” kelimesinin eklenmemesine tepki gösterdi.

“Devletin görevi AK Parti’nin seçim kampanyasını yürütmek değil devletin görevi seçim güvenliğini sağlamak ve adaletli bir şekilde yürütülmesini sağlamaktadır” diyen Başarır şunları söyledi:

“Bunu niye söylüyorum? Başbakanlar ve Bakanlar Kurulunun seçim döneminde makam arabalarını devlet imkanlarını kullanmasını engelleyen maddeden ‘Başbakanlık’ kelimesini çıkartıyorlar fakat ‘Cumhurbaşkanlığı’ ifadesini koymuyorlar. Bu ne demektir? Devletin uçağıyla makam arabasıyla Recep Tayyip Erdoğan seçim kampanyası yürütecek. Onlar için değil halkımız için yasa gelmeli. Bu madde mesela çok sıkıntılı.”

PARMAK BOYASI TEKLİFİ: UZLAŞI ÇAĞRISI

CHP’li Başarır açıklamasının devamında çifte oy kullanılmasının önlenmesi ve seçim güvenliği için mürekkep (parmak boyası) kullanılması teklifinde bulunacaklarını söyledi.

Başarır ayrıca, seçim barajının sıfıra indirilmesinin gerektiğini belirtip, “sorunlu” maddelerin ortadan kaldırılması halinde komisyonda uzlaşı sağlamaya çalışacaklarına dikkat çekti.

Başarır şunları ifade etti:

“Biz her partinin, oyu yüzde bir, iki olan partilerin iradesini sağlamak istiyoruz. Her oyun parlamentoda temsil edilmesini istiyoruz. Bu konuda gerekli muhalefeti yapacağız. Seçim güvenliği açısından mürekkep dahil olmak üzere birçok şeyin getirilmesini istiyoruz. Bu bizim için de AKP için de önemli. Çünkü AKP kendini hala birinci parti zannediyor. Ancak çoğunluk biziz. Buna rağmen çoğunluğun değil herkesin güvenliğini istiyoruz.

Barajın sıfır olması bizim için çok önemli. Komisyonda tartışalım bakalım, belki de bu tartışmalı maddeler düşürülecek uzlaşı sağlanacak. Uzlaşı ile sağlanmalı bunlar. Eğer sağlanmazsa tabii ki gerekli tavırları göstereceğiz. Özellikle hukukun evrensel ilkeleri, Anayasa’nın eşitlik ilkesinin uygulanmasının tarihi görevini tüm üyelerimiz olarak Anayasa Komisyonu’nda son ana kadar yerine getireceğiz.”

Etiketler
TBMM Ali Mahir Başarır Seçim