CHP'li Muharrem Erkek: Millet İttifakı Cumhur İttifakı'nın önünde, zaten kaygıları da bu!

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Seçim Yasası teklifi ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

CHP'li Muharrem Erkek: Millet İttifakı Cumhur İttifakı'nın önünde, zaten kaygıları da bu!

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, geçtiğimiz gün AKP ve MHP'nin TBMM'ye sunduğu seçim yasası teklifi ile ilgili CHP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

Erkek'in açıklamaları şöyle oldu:

OHAL durumunda cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi yaptılar. Bugün ise Cumhur İttifakı demokrasiye, demokratik hukuk devletine ihanetine devam ediyor.

TBMM'ye üstünde 1 yıl çalıştıkları bir teklif sundular. Tamamen kendi mutfaklarında hazırladılar, hiç kimseyle ortak çalışmadılar. Çok açık bir şekilde ifade etmek istyoruz, bu teklif demokrasiye ihanettir. Aynı zamanda büyük bir korku ve çaresizliğin göstergesidir. Saray'da iktidarı kaybetmenin korkusu başladı.

HANİ BU SİSTEMDE BARAJ OLMAYACAKTI?

Bu düzenlemede utanç duyulması gereken şeyler var. Örneğin barajın yüzde 7'ye inmesi. Yüzde 7 gibi çok yüksek bir seçim barajını, 12 Eylül darbe girişiminin ürünü olan seçim barajını "Makul" bir oran görmek başlı başına çelişki. Hani bu sistemde baraj olmayacaktı? Biz güçlendirilmiş parlamenter sistem için baraj önerdik, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde baraj olmamalı.

Biliyorsunuz bizim seçim kanunumuzda önemli bir düzenleme vardır. En kıdemli hakim il/ilçe seçim kurulu başkanıdır. En kıdemli hakim en az etki altında kalan, en deneyimli kişidir. Bu düzenleme seçim güvenliği açısından çok önemldir. Saray iktidarı böyle bir hükümden niçin rahatsız oluyor? Ne amaçla bu maddeyi değiştirmek istiyorsunuz?

MAÇ BAŞLAMADAN KURAL DEĞİŞTİRMEK İSTİYORLAR

Maç başlamadan oyunun kuralını değiştirmek istiyorlar ama bu tutmaz. Bu düzenlemeler bumerang etkisi yapar, döner sizi öyle bir vurur ki inanamazsınız. Bu teklifle Cumhur İttifakı tarihte utançla anılacak. Bugüne kadar hiçbir iktidar böyle bir teklif yapmadı, böyle bir düzenlemeye girmek istemedi. Kanunlar neden var? Kamu yararı için. Bu değişiklikte belli parti ve kişilerin yararı gözetiliyor, kamu yararı değil.

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı, Türkiye'nin 13'üncü Cumhurbaşkanı olacak ve Türkiye rahat bir nefes alacak. Bizim mücadelemiz yarını inşa etme mücadelesi. İlk seçimde demokrasi ve adaletten yana olanlar kazanacak.

Muharrem Erkek, basın mensuplarının sorularını yanıtlarken "Millet İttifakı Cumhur İttifakı'nın önünde. Zaten kaygıları da bu" değerlendirmesini yaptı.

Etiketler
Cumhur İttifakı Çanakkale İttifak Millet İttifakı