Ahmet Taşgetiren'den seçim kanunu yorumu: Orada 'siyasi hinlik - cinlik' devreye giriyor

Karar yazarı Ahmet Taşgetiren, seçim kanununda AKP ve MHP'nin hedeflerini köşesine taşıdı. Taşgetiren, "Barajı yüzde 7’ye indirme… Belli ki “ihale yasaları” gibi adrese teslim MHP’yi kurtarma düzenlemesi. Tabii MHP yüzde 7’yi bulabilirse…" yazdı.

Ahmet Taşgetiren'den seçim kanunu yorumu: Orada 'siyasi hinlik - cinlik' devreye giriyor

AKP ve MHP'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na(TBMM) sundukları seçim kanunu teklifi siyaset gündeminin ana maddesi oldu.

Seçim kanunu teklifine yönelik yorumlar ve eleştiriler sürerken barajın yüzde 10'dan yüzde 7'ye düşürülüyor olması da kamuoyu tarafından yetersiz görüldü.

Düzenlemeyle siyasi partilerin seçime girebilmeleri için Meclis’te grup kurma şartı kaldırılıyor. Kanun değişikliği ile, partilerin seçimden 6 ay önce en az 41 ilde örgütlenmeyi tamamlamaları şartı olacak. Kanunun TBMM'de kabul edilmesiyle birlikte milletvekili transferleri ile partilerin seçime girmesinin de önüne geçiliyor.

Karar gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren, AKP ve MHP tarafından TBMM'ye sunulan seçim kanunu hakkında tartışmaları değerlendirdi.

Ahmet Taşgetiren, "Barajı yüzde 7’ye indirme… Belli ki “ihale yasaları” gibi adrese teslim MHP’yi kurtarma düzenlemesi. Tabii MHP yüzde 7’yi bulabilirse… Sonrası, yani illerde ittifakın iki yanına imkan sağlayan ve bir anlamda herbir oyun Meclis’te temsilini mümkün kılan “bakıye – artık oy” düzenlemesini kaldırmak niye?" ifadelerini kullandı.

Taşgetiren, "Orada “siyasi hinlik - cinlik” devreye giriyor: MHP’yi de vuracak, tabii asıl rakip sahada oynayan yeni kurulmuş partileri vurmayı hedefleyen, ama illerdeki oy dağılımına göre herhangi baraj sıkıntısı olmayan partileri de kazanç – kayıp telaşına sürükleyecek, ittifak hesaplarında dağılmaları planlayan bir proje…" değerlendirmesinde bulundu.

AHMET TAŞGETİREN'İN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Etiketler
Yeni seçim kanunu Seçim Barajı MHP Seçim