TBMM Başkanı Şentop'tan 'Erdoğan'ın adaylığı' açıklaması: Boylarını aşan sularda yüzüyorlar

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, açıklamalarda bulundu. Şentop, Erdoğan'ın 3. kez cumhurbaşkanlığına aday olabileceğini söyledi.

TBMM Başkanı Şentop'tan 'Erdoğan'ın adaylığı' açıklaması: Boylarını aşan sularda yüzüyorlar

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 3. kez cumhurbaşkanlığına aday olup olamayacağı tartışmaları gündemde. Muhalefet, seçim zamanında olursa Erdoğan'ın 3. kez aday olamayacağını, ancak erken seçim durumunda bir kez daha aday olabileceğini söylüyor.

TBMM Başkanı Şentop da "Erdoğan'ın adaylığı" tartışmalarına dahil oldu. Şentop, "Bu konuyu gündeme getiren milletvekilleri boylarını aşan sularda yüzüyorlar." ifadelerini kullandı.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Şentop, şunları söyledi:

Hukuki bir tartışma yapmak lazım. Bu konuyu gündeme getiren milletvekilleri boylarını aşan sularda yüzüyorlar. Bu hukukçuların yapacağı bir tartışma. Bu konu 2016 yılının sonlarında verilen bir anayasa değişikliği teklifiyle gündeme geldi. Teklifin gelmesi aşamasından itibaren komisyona havalaesinden itibaren bu sürecin bütün detaylarını biliyorum. Anayasanın 101. maddesiyle ilgili bir değişiklikti. Elimde komisyon raporu var. Bu teklif anayasa değişikliği teklifi, komisyona geldikten sonra komisyon bunu 10 gün süreyle görüştü. Sonra bir rapor hazırlandı. Ben komisyondaki bütün detayları hatırlıyorum

Komisyonda hiçbir arkadaş, bugün bunu dile getiren muhalefet partilerinden milletvekilleri de var, aday olunamayacağına dair hiçbir şey söylemedikleri gibi tam aksine sayın Cumhurbaşkanımızın iki defa aday olacağını hatta sonraki seçimde üçüncü defa aday olacağına dair ifadeleri var.

Komisyon raporu diyor ki, "Yürürlükteki ve teklifte yer alan anayasa hükümlerinde 'cumhurbaşkanı' ifadesi aynen kullanılmakla beraber mevcut hükümlere göre cumhurbaşkanının görev ve yetkileriyle yürütme içindeki konumu teklifle getirilen hükümlerle esaslı bir şekilde değiştirildiği ve bütünüyle farklı bir hükümet sistemi içinde cumhurbaşkanının düzenlendiği açık bir husus olduğu için, teklifin kanunlaşmasıyla getirilen iki dönem seçilebilme imkanında bu düzenlemenin yürürlüğe girmesinden önce görev yapmış cumhurbaşkanlarının görev dönemlerinin hesaba katılmayacağı tartışmasızdır."

Bu konu komisyon raporunda da çok açık bir şekilde ortaya konulmuş. Farklı bir görüş ifade edilmemiş. Aradan 5 sene geçmiş, jeton yeni düşmüş. Arkadaşlarımız yeni bir şeyler bulduklarını zannediyorlar.

Bu konu nettir. 101. madde dediğimiz bu yeni madde nisan 2018'de yürürlüğe girmiştir.

Etiketler
Mustafa Şentop TBMM Cumhurbaşkanlığı