Selahattin Demirtaş'ın 'saygı' çıkışı: Adres neresiydi?

Kasım 2016'dan bu yana tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 'İmralı-Edirne' tartışmasına ilişkin yaptığı açıklamada isim vermeden 'saygı' çağrısında bulundu.

Selahattin Demirtaş'ın 'saygı' çıkışı: Adres neresiydi?

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisini PKK lideri Abdullah Öcalan üzerinden hedef almasına karşı yaptığı açıklama dikkati çekti. Gazeteci Barış Pehlivan, "Bir kez daha iktidarın maraba muamelesi yapmasına izin vermeyiz. Herkesin bunu doğru anlamasını ve saygı duymasını bekliyorum" şeklindeki sözlerin adresinin Erdoğan değil, PKK ve Öcalan olduğu görüşünü dile getirdi.

Başta ekonomi olmak üzere birçok alanda yaşanan sorunlar nedeniyle anketlerde tabanının desteğinin azaldığını gören Erdoğan, muhalefet partilerine yönelik söylemlerini sertleştirdi. Son olarak Kasım 2016'dan bu yana Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı hedef aldı.

Yerel seçimlerin ardından bir kez daha 'Öcalan' kozunu kullanan Cumhurbaşkanı, “CHP'nin başını çektiği ittifakın bir cenahını oluşturan PKK’nın güdümündeki parti ne yapacağını, ne söyleyeceğini, nasıl davranacağını belirlemek için milletvekillerinin dağdaki eli silahlı sevgililerinden gelecek icazeti bekliyor. Bunların göğsündeki şeref madalyası dağa kaçırdığı yavrular, bunlardaki vicdan bu. Ama Edirne’deki en büyük hesabı İmralı’dakine verecek” diye seslendi.

Kamuoyunda tartışmalara yol açan bu sözlerin ardından, geçtiğimiz yerel seçimlerde olduğu gibi İmralı'dan bir mektup daha yayınlanabileceği gündeme geldi.

DEMİRTAŞ NE DEDİ?

Erdoğan'ın açıklamasından hemen sonra kişisel Twitter hesabında yaptığı paylaşımda “Siyasetçiler halka, partisine, parlamentoya, bağımsız yargıya hesap verir. Sen benim için 'kaygılanmayı' bırak da kendi vereceğin hesabı düşün" diyen Demirtaş, dün de Yeni Yaşam gazetesine konuştu.

'İKTİDARIN BİZE MARABA MUAMELESİ YAPMASINA İZİN VERMEYİZ, HERKESİN SAYGI DUYMASINI BEKLİYORUZ'

"HDP yönetimiyle bizim bir irademiz var. Bu iradenin ezilmesine, yok sayılmasına izin vermediğimiz için beş yılı aşkın süredir hapisteyim. Bir kez daha, iktidarın irademizi kırma girişimine, bize maraba muamelesi yapmasına izin vermeyiz. Biz halkın iradesini temsil ediyoruz. Bu iradeye saygı duymayanlara cevabımızı dik durarak, mücadele ederek veriyoruz. Bunu herkesin doğru anlamasını ve buna saygı duymasını bekliyorum. Başka türlüsünü kabul etmem mümkün değil.

'YAPILANLAR İÇİN 'UFAK BİR TATSIZLIKTI' DİYENLER VARSA CİDDİYE ALACAK DEĞİLİZ'

Halkımıza, partimize, bizlere yapılanlar için ‘Ufak bir tatsızlıktı, unutalım gitsin’ gibi çiğ bir yaklaşım içinde olanlar varsa onları da ciddiye alacak değiliz. AKP-MHP ittifakı bizlere karşı halen en çirkin düşman hukuku uygulamaktan bir adım geri atmış değildir. Biz politikamızı ucuz söylemlere değil, pratiğe bakarak belirliyoruz."

PEHLİVAN: HEM PKK'YA HEM ÖCALAN'A ÇAĞRI YAPIYOR

Peki bu 'saygı' çıkışında adres neresiydi? Kimileri bu soruya 'Erdoğan' yanıtını verse de gazeteci Barış Pehlivan, dün akşam Halk TV'de katıldığı yayında dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu.

Öcalan ile Demirtaş arasında uzun yıllardır gerilim yaşandığı iddiasına dikkati çeken Pehlivan, şunları söyledi:

"Bakın, Demirtaş'ın bu sözleri Erdoğan'a değil. Demirtaş burada Kürt siyasetine ve PKK'ya, hatta Öcalan'a konuşuyor aslında. Bu bize yapılanları biz unutamayız, HDP iradesine saygı duymanızı bekliyoruz diyerek bana kalırsa hem PKK'ya hem Öcalan'a çağrıda bulunuyor."

KAYYUM POLİTİKASI VE HDP'YE KAPATMA DAVASI

Öte yandan başbakanlığı döneminde Kürt sorununu çözmek için HDP'yi muhatap olarak gören Erdoğan, 2015 yılından sonraysa farklı bir yol izlemeye başladı. Cumhur İttifakı kapsamında birlikte yol yürüdüğü Bahçeli'nin görüşleri doğrultusunda 'HDP karşıtlığı' politikasını benimsedi.

İktidar partisi 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde HDP’nin kaybettiği 40 kent merkezinin çoğunu aldı. HDP ise Doğu ve Güneydoğu’da 62 belediye başkanlığı kazandı. Ancak hükümetin kayyum politikası sonucu HDP’nin elinde sadece 6 belediye kaldı.

Bugünlerdeyse Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) süren kapatma davasına karşı savunma hazırlığında.

Etiketler
Edirne Ağrı Selahattin Demirtaş HDP