CHP Sözcüsü Faik Öztrak: Üreticinin alacakları konkordato masasına öncelikli gelsin

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Ekonomi Masası Heyeti ile birlikte ziyaret ettiği Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği'nde üreticinin sorunları hakkında konuştu.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak: Üreticinin alacakları konkordato masasına öncelikli gelsin

CHP Ekonomi Masası Heyeti, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği'ni ziyaret etti.

Faik Öztrak, süt fiyatlarının maliyeti karşılamadığına dikkat çekerek, "Hep söylüyoruz. Türkiye yönetilmiyor, Türkiye savrulmuyor. Bir an önce bu savrulmanın bitmesini, milletin önüne sandık gelmesini buradan da bir defa daha tekrar ediyorum." ifadelerini kullandı.

Faik Öztrak, ziyarette açıklamalarda bulundu. Öztrak'ın açıklamaları şöyle oldu:

"FİYAT ARTIŞINDA ÇOK CİDDİ FARK VAR"

Peynir, yoğur, süt fiyatı marketlere baktığınızda son bir yıldaki artışlar neredeyse yüzde yüze dayanmış. Yüzde 70'i geçmiş. Buna karşılık bakıyoruz ilan edilen referans biyatı 4 lira 70 kuruş bir litre sür için. Buradaki artış da 3 lira 20 kuruştan gelmiş. Sadece yüzde 47.

Marketteki fiyat artışı ile üretininin eline geçen fiyattaki artış arasında çok ciddi fark var. Aslında üretinin eline geçen fiyat da bu değil. Bir takım kesintiler olduğu için özellikle bir takım masrafların üretici, birlik üzerinde kalması nedeniyle aslında 4 lira 70 kuruş dediğimiz 4 lira 30 kuruş civarında üreticinin eline geçiyor. Bazı yerlerde de masrafların yüksek olması nedeniyle 4 liraya kadar düşüyor.

Ama üreticinin maliyeti 4 lira 68 kuruş. Onun için de maalesef süt hayvanları inekler kesime gidiyor.

"SÜTÇÜ İNEKLERİNİ BESLEYEMEZ HALE GELİYOR"

Türkiye çok ciddi bir sorunla karşı karşıya. Normal olarak üretici bir litre süt sattığı zaman 1 buçuk kilo yem alması lazım ama bugün Türkiye'de bu oran 1 kilolaların altına düşmüş vaziyette. Böyle olunca sütçü maalesef ineklerini besleyemez hale geliyor.

Bunun üstüne bir de elektrik, mazot parasını koyun. Gerçekten süt üreticileri kısmında büyük bir riskle karşı karşıyayız.

"SÜTÜ KAYIT ALTINA ALMAK BİRLİĞİN UHDESİNDE OLSUN"

Buradan açıkça ifade edelim: Referans fiyatın 4 lira 70 kuruş yapılması yerine 3 lira 20 kuruş sabit tutulsaydı, onun üstüne devlet 1 buçuk lira destek vermiş olsaydı bugün üretici daha çok memnun olacaktı. Tüketici de bu fahiş fiyat artışları ile karşı karşıya gelmemiş olacaktı.

Desteğin yüksek tutulmasıyla birlikte sütteki kaçak da önlenmiş olacaktı. Bir taşla bir kaç tane kuş vurulmuş olacaktı. Onun yerine referans fiyatın artırılması tercih edildi. Referans fiyatın artırılması ile birlikte sanayici elindeki ürünlere çok ciddi oranda zam yaptı.

Mandıracı, sanayici elektrik, mazot fiyatlarındaki ve ulaştırma fiyatlarındaki artışlar hem birliğimizi hem sanayiciyi etkiliyor. Burada bazı öneriler oldu bizlere. Bir kısmını yürekten destekliyoruz.

"VERİLEN DESTEKLER KDV'NİN ALTINA DÜŞMESİN"

Bunlardan birisi üretici kayıt sisteminin derhal bakanlıktan alınıp eskiden olduğu gibi merkez birliğe verilmesi. Üretici kendi kaydını kendi tutsun. Ne nereye gidiyor takip etsin. Sütü kayıt altına almak birliğin uhdesinde olsun.

Verilen destekler KDV'nin altına düşmesin. Üçüncü mesele özellikle endüstride büyük fabrikalar konkordato ilan ettiğinde üretici alacağını alamıyor. Birlik sütü teslim ettiği için vergisini ödemiş oluyor. İflas ettiklerinde üreticinin parasını ödemediklerinde üreticinin sırtında kalıyor.

Üreticinin alacakları işçicinin alacağı gibi rüçhanlı olarak kabul edilsin, konkordato masasına öncelikli gelsin.

Aslında üreticinin de tüketicinin de sorunları doğru politikalarla çözülebilir. Bugün marketlerdeki fiyatlar bu kadar artardı ne de üretici mağdur olurdu. Yapılacak tek şey vardı: Devletin burada ciddi desteklerle bir litre sütle bir buçuk kilo yem alınacak paritede fiyatı tutması gerekiyordu.

Bu yapılmadığı için bugün üretici de tüketici de mağdur. Hep söylüyoruz. Türkiye yönetilmiyor, Türkiye savrulmuyor. Bir an önce bu savrulmanın bitmesini, milletin önüne sandık gelmesini buradan da bir defa daha tekrar ediyorum.

Etiketler
Faik Öztrak Konkordato Türkiye