Hulusi Akar'dan yılın son açıklamaları: Kürtlerle husumetimiz yok, ABD ve Rusya Suriye’de sözlerini tutmadı

Milli Savunma Bakanı Akar, Kosova ziyareti dönüşü Çekirge'ye açıklamalarda bulundu. F-35'ten sınır ötesi harekatlara dek bir dizi başlıkta konuşan Akar, ABD ve Rusya'nın verdikleri sözü tutmadıklarını söyledi.

Hulusi Akar'dan yılın son açıklamaları: Kürtlerle husumetimiz yok, ABD ve Rusya Suriye’de sözlerini tutmadı

Hürriyet gazetesi yazarı Fatih Çekirge, Kosova ziyareti dönüşü Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la yaptığı görüşmeyi aktardı.

Akar, F-35’lerden Türkiye’nin Suriye’deki askeri varlığına kadar birçok başlıkta açıklamalarda bulundu.

“F-35 İHTİMALİ BİTMİŞ”

Fatih Çekirge, ABD ile yaşanan F-35 kriziyle ilgili Akar’ın şu sözlerini aktardı:

“F-16 ayrı bir kulvar, F-35 ayrı bir kulvar. Ayrı konular. Biz Yabancı Askeri Satışlar kapsamında prosedürü uyguladık. F-16’larla ilgili gerekli istişareyi yaptık, yazı yazıldı. Bu yönde çalışma devam ediyor. F-35 meselesi ile ilgili ekimde ABD heyeti Türkiye’ye geldi. Problemler konuşuldu. Bir heyetimiz yeni yılın başında gidecek, tekrar bu konuyu konuşacak. Bu görüşme muhtemelen Washington’da olacak. Pozisyonumuzu açıkça ortaya koyduk, sonuçlarını bekliyoruz. Madem bir NATO, bir savunma paktı var, Türkiye’nin gücü kuvveti NATO’nun gücünün katma değeri, siz Türkiye’nin gücünü açık-kapalı ambargolarla engellerseniz nasıl olacak diye NATO’da söylüyoruz.”

Hürriyet yazarı Çekirge, “Bakan Akar’ın cevaplarını son gelişmelerle birleştirip yorumlayınca, bendeki izlenim şu: F-35 uçağının alımı artık çok zor. O ihtimal bitmiş. Şimdi verilen 1 milyar 400 milyon doların nasıl ve ne kadarının geri alınacağı önemli... Yani tahsilat ve hesaplaşma meselesi...” yorumunda bulundu.

"TÜRKLER KÜRTLERİN PEŞİNDE GİBİ ÇARPITMALAR YAPIYORLAR"

Türkiye’nin sınır ötesi operasyonları için “Yeni güvenlik konsepti var. Terörü kaynağında kurutmak lazım. Mehmetçiğin nefesi teröristin ensesinde. Kaçtıkları yere kadar gideceğiz, teröristler nerede ise hedefimiz orası. Tek hedef terörist” diye Bakan Akar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Birileri Türk-Kürt kardeşliğini bozmak amacıyla Türkler Kürtlerin peşinde gibi çarpıtmalar yapıyor. Asla ve kat’a böyle bir şey söz konusu değil. Bizim Kürtlerle veya herhangi bir etnik grupla husumetimiz yok, olamaz da. Tek hedefimiz terörist unsurlar. Irak ve Suriye başta olmak üzere bizim hiçbir ülkenin hakkında, toprağında gözümüz yok. Derdimiz sınırlarımızın, halkımızın güvenliği. Derecik’te sınıra yakın bölgede yaşayan bir vatandaşımız, her dakika terörist mi gelecek kaygısıyla rahat ve güven içinde yaşayamıyor. Terörü kaynağında kurutmazsanız, 3 bin kilometreye yakın kara hududumuz var, her metreye adam koysanız giriş çıkış olabilir.”

RUSYA VE ABD SÖZÜNÜ TUTMADI

Sınır ötesi harekatlara değinen Akar, şunları kaydetti:

“Birileri bizim ne işimiz var Afrin’de diyorlar. Afrin’deki teröristler insanları adım atamaz hale getirdiler, Kilis’in, Reyhanlı’nın halini düşünün. Vatandaşlarımız camilere, okullara, tarlalara düşen roketler nedeniyle buralara gidemiyor ve çalışamıyordu. Oranın teröristlerden temizlenmesi gerekiyordu. Sonrasında Barış Pınarı Harekâtı’nı yaptık. Daha sonra anlaşma yapıldı.

Barış Pınarı’nda ABD’liler ve Ruslar söz verdi. PKK/YPG boşaltacak. Söz vermelerine rağmen boşaltmadılar. Bu nedenle mücadele devam ediyor, tacizler de devam ediyor.

Bizim İdlib’de ne işimiz var! Rejim Ruslarla birlikte oradaki kendi insanını bombalıyor, insanlar evini barkını terk edip kaçıyor. Derdimiz herkes yerinde dursun, baskı yapmayın. Orada bir hat oldu, kuzeyine rejim geçmiyor. Sulhu ve sükûnu sağlamaya çalışıyoruz. Sahada generallerimiz, gerektiğinde de biz Sayın Şoygu ile görüşüyoruz. Biz orada o koridora müdahale etmeseydik Irak sınırından Akdeniz’e kadar bir koridor oluşacak ve çok daha farklı gelişmeler olacaktı. Zamanında verilen karar ve operasyonla bu oluşum engellenmiş oldu.”

Etiketler
Kosova Hulusi Akar Kürt Rusya