Erdoğan: Sürekli vites yükselterek yolumuza devam ediyoruz

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Erdoğan açıklamasında ekonomi gündemindeki gelişmelere dikkat çekti.

Erdoğan: Sürekli vites yükselterek yolumuza devam ediyoruz

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'nde açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, "Sürekli vites yükselterek yolumuza devam ediyoruz. Geçtiğimiz sene olduğu gibi bu sene de dünyanın önde gelen ülkelerinden ayrışarak pozitif büyüme ile kapatacağız. Cari fazla vereceğimiz günler artık yakındır. Global piyasaların bir parçası olarak Türkiye ekonomisi de sıkıntıları hissediyor." ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamalarının satır başları şöyle oldu:

Eskiler bir mekanın şerefi oradan bulunanlardan gelir derlerdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin şerefi de içinde misafir ettiği güzel insanlardan geliyor.

Bu mekanda bugün ilme ömrünü adamış bilim insanlarını ağırlamak da bizi bir başa sevindiriyor. Araştırmalarıyla dünyaya yön veren, hayatımızı kolaylaştıran tüm bilim insanlarımıza milletim adına şükranlarımı sunuyorum.

"BATININ KARANLIK ÇAĞINI YAŞADIĞI DÖNEMDE DOĞUNUN ALTIN ÇAĞINI YAŞADIĞINI GÖRÜYORUZ"

Bu yıl 66 bilim insanımız ödüle layık görüldü. Ödül alanların her biri kendi disiplinlerinde seçkin çalışmalar gerçekleştiren isimlerdir. Ödül alanların 21'inin kadın olması bizim için ayrı bir gurur vesilesidir.

İnsanlığa faydalı çalışmaların tüm insanlığın ortak değeri olduğuna inanıyoruz. Batı medeniyeti referans vermekten imtina etse de bugün bilimde varılan seviyenin temelleri Doğu medeniyeti tarafından atılmıştır. Batının karanlık çağını yaşadığı dönemde doğunun altın çağını yaşadığını görürüz. Ömer Hayyam'lar, Farabiler, İbni Sinalar bizim medeniyet bayrağımız altında tarih yazmıştır.

"HAYIFLANMAK ÇÖZÜM DEĞİL"

Sadece geçmişteki başarılarımızla iftihar ederek bir yere varamayız ama köprü kurmadan da geleceğimizi göremeyiz. Bizim geride kalmamızdan nice zulümler yanında kendi hatamızın da payı vardır. Hayıflanmak çözüm değildir. Bu toprakların ruhuna, birikimine güveniyoruz.

Uyguladığımız politikalarla bilimin ve özgür düşüncenin hamisi olduk, olmaya da devam ediyoruz. Bilimin, teknolojinin ve innovasyonun ülkemizden 7'den 77'e benimsenmesi için kararlı adımlar attık.

Biz sonu gelmeyecek bu Fetih için yeni fatihler yetiştirmenin gayretindeyiz. TEKNOFEST'te yarışmalara katılan gençlerimiz gelecekte dünyayı değiştirecek mucitler arasında olmak için emek harcıyorlar. Bu atölyeler ülkemizde daha bir çok Aziz Sancar çıkacağının habercisidir.�TÜBİTAK Uluslararası Lider Araştırmacılar programı ile 127 öncü bilim insanının çalışmasını ülkemize taşımasının öncüsü olduk.

"KÜRESEL HOCALARIMIZ VAR"

Çağrımız ile ülkemize gelen yabancı hocalarımız da var. Yabancı demek hoşuma da gitmiyor. Küresel hocalarımız da var.

Bu hocalarımız doktora çalışmaları ile genç hocalarımızı da geliştiriyor. Yeni çağrımız ile daha fazla bilim insanını ülkemizin beşeri sermayesine katmış olacağız.

FUAT SEZGİN BURS PROGRAMI BAŞLIYOR

Ülkemize gelen ve ülkemizdeki yerleşik bilim insanlarımız nanoteknolojiden robotik teknolojiye kadar birçok yüksek bütçeli araştırmalar yürütüyorlar. Hocalarımızın yetiştirdidği gençler milyar dolar değerlemeye sahip girişimlerle karşımıza çıkabilir. Bilim insanlarına destek olmak boynumuzun borcudur. Aziz Sancar hocamız adına verilecek doktora sonrası bursu daha önce duyurmuştuk. Ocak 2022'de başlıyoruz.

Yeni bir burs programını daha duyurmak istiyorum. Bilim alanındaki çok kıymetli çalışmaları ile bilinen Prof.Dr. Fuat Sezgin hocamız adına burs programı açıyoruz. Bilim insanlarımıza bu burs ile destek vereceğiz.

Yüksek teknolojiye erişebilmenin ilk tohumu temel araştırmalarda atılıyor. Bunun için üniversitelerdeki tematik çalışmaları destekliyoruz. TÜBA'nın her bilimsel etkinliği hayatımıza büyük katkı sağlıyor. Bu kapsamda 2021 yılında 12 eser basıldı. Yazımında önemli mesafe alınan bilim sözlüğü de bir diğer önemli eserdir. Bu sözlük bilimin kendi dilimizde üretilmesine önemli katkı sağlayacaktır. Bu konudaki gayretlerinden dolayı TÜBA'yı ayrıca takdir ediyorum.

Ülkemiz teknolojisini daha ileri taşıyarak gayretlerinin meyvesini alacaktır. Türkiye küresel yenilik endeksinde 10 basamak yükselerek 41'nci sıraya yükseldi. İlk 50'de en çok artış gösteren ülke olduk.

"SÜREKLİ VİTES YÜKSELTEREK YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ"

Buradan bütün dünyaya seslenerek şunu söylemek istiyorum: Bizi izlemeye devam edin.

Sürekli vites yükselterek yolumuza devam ediyoruz. Geçtiğimiz sene olduğu gibi bu sene de dünyanın önde gelen ülkelerinden ayrışarak pozitif büyüme ile kapatacağız. Cari fazla vereceğimiz günler artık yakındır. Global piyasaların bir parçası olarak Türkiye ekonomisi de sıkıntıları hissediyor.

Biz bu fırtınaya son 19 yılda her alanda güçlendirdiğimiz sağlam bir ekonomi ile girdik. Pusulamız katma değerli üretim, hedefimiz dünyanın 10 ekonomisi içine girmektir. Bu hedefe ulaşmaya hiç olmadığımız kadar yakınız. Ülkemizi sürekli içine çekildiği kısır döngünden kurtardık.

Teknofest kuşağını gümbür gümbür büyütmeye devam ediyoruz. Bunun için, insan gücü, azme ve inanca sahibiz.