'Eski AKP milletvekilinin genel başkanı olduğu TESKOMB, KKTC’deki 5 yıldızlı otelde 3 aylığına 50 oda tuttu' iddiası

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal TESKOMB'un Kıbrıs’ta lüks bir otelde seminer düzenlemesini TBMM gündemine getirdi. Tanal, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a; “TESKOMB’un KKTC’deki 5 yıldızlı otelde 3 aylığına 50 oda tuttuğu doğru mudur” sorusunu yöneltti.

'Eski AKP milletvekilinin genel başkanı olduğu TESKOMB, KKTC’deki 5 yıldızlı otelde 3 aylığına 50 oda tuttu' iddiası

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal; eski AKP Milletvekili Abdulkadir Akgül’ün genel başkanı olduğu Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği’nin (TESKOMB) Kıbrıs’ta lüks bir otelde seminer düzenlemesini TBMM gündemine taşıdı.

Tanal, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde; “TESKOMB’un, ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçiren esnafa yönelik desteklerle değil, ‘eğitim semineri’ adı altındaki tatil organizasyonlarıyla, KKTC’deki, Antalya’daki 5 yıldızlı otellerde TESKOMB’a bağlı bölge birlikleri ve kooperatif yöneticilerine yönelik etkinliklerle gündeme geldiğini” belirtti.

Tanal, Bakan Muş’a şu soruları sordu:

"-TESKOMB’un Ocak 2010 yılından söz konusu önerge tarihine kadar Türkiye ve KKTC’deki otellerde düzenlediği eğitim semineri, etkinlik sayısı kaçtır? Söz konusu eğitim seminerlerinin, etkinliklerin kaçı KKTC’deki otellerde, kaçı Türkiye’deki otellerde gerçekleşmiştir? 2021 yılı içerisinde Türkiye ve KKTC’deki otellerde düzenlenen eğitim semineri, etkinlik var mıdır? Şayet var ise bahse konu seminer ya da etniklikler için seçilen otel ya da oteller hangileridir?

-Merkez Birlik TESKOMB’un, kendisine bağlı esnaf kefalet kooperatifleri bölge birlikleri temsilcileri için seminer, mesleki etkinlik adı altında KKTC’deki 5 yıldızlı otel olan Kaya Artemis Resort ve Casino’da 3 aylığına 50 oda tuttuğu iddiası doğru mudur? Şayet doğru ise KKTC’deki Kaya Artemis adlı otelle hangi tarihte anlaşma sağlanmıştır? Anlaşmanın bitiş tarihi ne zamandır? Her bir bölge birliği için belirlenen etkinlik günü sayısı kaçtır? Otele ilk giden TESKOMB’a bağlı bölge birliği hangisidir? Otele ödenen ya da ödenecek para miktarı ne kadardır? Türkiye’den otelin bulunduğu KKTC’ye gidiş için ödenen, ödenecek olan ulaşım ve uçak giderleri ne kadardır?

. TESKOMB Genel Kurulu’nda, kurum içi kararlarda yurt dışı harcırah tutarı kaç TL olarak belirlenmiştir? Kıbrıs’a giden TESKOMB yöneticilerine, bölge birliği, kooperatif temsilcilerine ne kadar harcırah ödemesi yapılacaktır?

- TESKOMB ve TESKOMB’a bağlı bölge birlikleri ile kooperatiflerinin faaliyetleri, Ticaret Bakanlığı’na bağlı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı tarafından incelenmekte midir? Şayet incelenmekteyse sonuçlanan soruşturma dosyası var mıdır? Şayet var ise soruşturma neticesinde ne tür yaptırımlar uygulanmıştır? Halihazırda TESKOMB ve TESKOMB’a bağlı bölge birlikleri ile kooperatiflerine yönelik devam soruşturma var mıdır?"

"KALİTELİ ADAMIM, 150 ALIYORUM" DEMİŞTİ

TESKOMB Genel Başkanı Abdulkadir Akgül’ün, 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde AKP Yozgat Milletvekili olarak seçilmesine rağmen TESKOMB Genel Başkanlığı’ndan istifa etmemesi TBMM’de tartışmalara neden olmuştu. O dönem, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın, “4 ayrı yerden maaş aldığı, milletvekili maaşıyla birlikte aylık gelirinin 75 bin TL olduğu” eleştirisine Abdulkadir Akgül, “Ben kaliteli adamım, 150 alıyorum, ne 75’i be” karşılığını vermişti.

Etiketler
Mahmut Tanal TBMM Muş İstanbul