MHP '2023'te ters köşeye yatıracağız' diyor: Tepki gösterdikleri anketlerde sonuçlar neydi?

MHP Genel Başkanı Semih Yalçın, anket şirketlerine tepki gösterdi ve bu kuruluşları 2023'te ters köşeye yatıracaklarını savundu. 'Araştırmaların aksine partilerine yönelik teveccühün belirgin surette arttığını' da sözlerine ekledi.

MHP '2023'te ters köşeye yatıracağız' diyor: Tepki gösterdikleri anketlerde sonuçlar neydi?

GERÇEK GÜNDEM - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yüzde 21’e dayanan resmi enflasyona rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 'faiz sebep, enflasyon sonuç' tezi doğrultusunda üç ayda toplam 400 baz puan faiz indirimi kararı aldı.

Türk lirasının yabancı paralar karşısında hızla değer kaybetmesi, birçok sektörde peş peşe zamlara neden oldu.

Her geçen gün daha da artan hayat pahalılığı, anket sonuçlarına da yansıdı. Son araştırmalarda iktidar partisi AKP ve ittifak ortağı MHP'ye oy vereceğini söyleyenlerin oranında düşüş yaşandığı görüldü.

MHP'Lİ YALÇIN: ANKETLERİN AKSİNE PARTİMİZE YÖNELİK TEVECCÜH ARTTI

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'sa konuyla ilgili açıklamasında anket şirketlerinin 'toplum mühendisliği' yaptığını savundu.

"Seçmen eğilimlerini başka partilere akıtmak isteyen fonlanmış ve ideolojik bazı anketlerin aksine, partimize yönelik teveccühün belirgin surette arttığı tespit edilmiştir" diyen Yalçın, şöyle devam etti:

"Şüphe yok ki MHP; önceki seçimlerde olduğu gibi, umutlarını partimizin oy kaybına bağlayanları hayal kırıklığına uğratacak, CHP ve yancılarını destekleyen kamuoyu araştırma şirketlerini 2023 Haziran'ında da ters köşeye yatıracaktır."

SON ANKETLER NE DİYORDU?

MAK Araştırma'nın kasım ayında yaptığı ankette Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı'nın oy oranları kafa kafaya geldi. AKP kararsızlar dağıtıldıktan sonra yüzde 31,4 oy toplarken ittifakın diğer üyesi MHP ise yüzde 8 oy aldı.

Millet İttifakı'nda ise CHP, kararsızlar dağıtıldıktan sonra yüzde 24,5 oy aldı. İYİ Parti'ye oy vereceğini söyleyenlerin oranı da yüzde 14,9 olarak belirlendi.

AVRASYA ARAŞTIRMA'YA GÖRE BİRİNCİ PARTİ CHP

Avrasya Araştırma'nın anketindeyse AKP'nin oy oranının yüzde 24.2 olduğu görüldü. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan olası hiçbir aday karşısında kazanamıyor.

"Erken seçim olması durumunda sayacağım partilerden hangisine oy verirdiniz?" sorusu üzerine kararsızlar dağıtılmadan şu oranlar ortaya çıktı:

- CHP: 25,6 (Avrasya anketlerinde CHP kararsızlar dağıtılmadan ilk kez AK Parti'yi geçti.)

- AKP: 24,2

- İYİ Parti : 10,1

- HDP: 8,8

- MHP: 6,2

Kararsızlar orantısal olarak dağıtıldığında ise CHP yüzde 30,1’e yükselirken, AKP yüze 28,4 olarak kayda geçti.

Diğer partilerin oranları şöyle oldu: İYİ Parti yüzde 11,9, HDP yüzde 10,3, MHP yüzde 7,3, DEVA Partisi yüzde 5,9, Gelecek Partisi yüzde 2,6, Saadet Partisi yüzde 1,2.

AKSOY ARAŞTIRMA'YA GÖRE MHP, İYİ PARTİ VE HDP'NİN GERİSİNDE KALIYOR

Aksoy Araştırma Şirketi'nin eylül ayında yaptığı ankette de katılımcılara, "Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusu yöneltildi.

Bu ankette de kararsızlar dağıtıldıktan sonra AKP yüzde 30.8, CHP yüzde 28.2, İYİ Parti yüzde 13.8, HDP yüzde 10, MHP yüzde 8.6'da kaldı.

PARTİLER 2018'DE NE KADAR OY ALMIŞLARDI?

2018'de yapılan son genel seçimde AK Parti yüzde 42,56 oy almıştı. MHP'nin oy oranı ise yüzde 11,10 olmuştu. CHP yüzde 22,63; HDP yüzde 11,70; İYİ Parti yüzde 9,96 oranında oy almıştı.

Etiketler
MHP Semih Yalçın