Kobani davası: HDP üzerinden muhalefeti şeytanlaştırmak istiyorlar

Kobani davasının 7'nci duruşmasında; tutuklu yargılanan HDP eski MYK üyesi Bülent Parmaksız beyanlarda bulundu. "Dava için 6 yıl beklediniz, şimdi neden acele diyorsunuz?" diye soran Parmaksız, "HDP üzerinden muhalefeti şeytanlaştırmak istiyorlar" dedi.

Kobani davası: HDP üzerinden muhalefeti şeytanlaştırmak istiyorlar

IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırılarının devam ettiği 6-8 Ekim 2015'te Türkiye'de gerçekleştirilen eylemler gerekçe gösterilerek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları ve HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 21’i tutuklu 108 kişi hakkında açılan davanın 7’inci duruşması Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülüyor.

Duruşmaya, Mardin, Diyarbakır, Batman, İzmir ve Urfa Baro başkanlarının yanı sıra Ankara ve çeşitli kentlerden Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Adalet İçin Hukukçular, Demokrasi İçin Hukukçular, Hukuk Dayanışması ve Toplumsal Hukuk’tan çok sayıda avukat katıldı. HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ve milletvekilleri Züleyha Gülüm, Şevin Coşkun, Ömer Faruk Gergerlioğlu da duruşmada bulundu.

MAHKEME HEYETİNDEN BİR ÜYE DAHA DEĞİŞTİ

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen duruşmada; mahkeme heyetinden bir üyenin daha değiştirildiği görüldü.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmaya Sincan Cezaevi’nde tutulan siyasetçiler hazır bulunurken, farklı cezaevlerinde tutuklu olan siyasetçiler ve tutuksuz yargılanan siyasetçiler ise Kocaeli, İstanbul ve Edirne’den Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) duruşmaya bağlandı.

Mahkeme heyeti, savunma yapmayan siyasetçilerin 'susma hakkını' kullanmış sayacaklarını belirtti. Avukat Zeynep Sedef Özdoğan, bu duruma tepki göstererek, "Susma hakkı işkence yasağını destekleyen bir düzenlemedir" dedi. İddianame ve yargılamadaki hukuksuzluklar olduğunu belirten Özdoğan, "Bunlar olmasaydı, biz de savunma yapmaktan geri durmazdık" diye konuştu. Özdoğan, yargılananların savunma yapmak istediklerini belirtti.

AVUKATLARIN DURUŞMA PERİYOTU TALEBİ REDDEDİLDİ

Avukatların beyanlarını alan mahkeme başkanı, bu duruşma için sağlık mazereti, başka mahkemede duruşması bulunduğu belirtilen sebepler ve diğer nedenlerle müşteki vekilleri, sanık müdafileri ve sanıklar tarafından sunulan mazeretlerin kabulüne; avukatların duruşma periyodu ile bir kısım yakalanmayan siyasetçilerin davalarının tefrik edilmesi talebini reddetti.

'SIKIYÖNETİM DÖNEMLERİNDE BİLE BU UYGULAMA YOK'

Avukat beyanlarının ardından daha önce savunma yapmayan siyasetçiler söz aldı. Cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) duruşmaya bağlanan HDP eski MYK üyesi Bülent Parmaksız, cezaevinde yaşadıkları sorunları anlattı. Pandemi sürecindeki kısıtlamaların kaldırılarak 'normalleşme' dönemine geçilmiş olmasına rağmen cezaevinde bu sürecin devam ettiğini söyleyen Parmaksız, "Yeni normalleşmede önceleri iki kere sayım yapılıyordu, şimdi sayım sayısı üçe çıkarıldı. Her gün bunu yapıyorlar. Sabah saatlerinde personel kalabalık geliyor, 3-4 kişi hücreye giriyor ve sayım yapıyor. Gece saatlerinde dahi arama yapılıyor ve bunun devam edeceğini söylediler" dedi. Parmaksız, bu uygulamayı kabul etmediklerini dile getirerek, "Sıkıyönetim dönemlerinde bile bu uygulama yok" diye konuştu.

'DAVA İÇİN 6 YIL BEKLEDİNİZ, ŞİMDİ NEDEN ACELE EDİYORSUNUZ?'

Davanın, eylemlerin üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen yeni açıldığını belirten Parmaksız, "Davayı açmak için 6 yıl beklediniz, şimdi niye acele ediyorsunuz?" diye sordu.

Parmaksız, “Üzerinizde baskı var, farkındayım. Tek başınıza sizi günah keçisi ilan etmiyoruz. Siz de bir yanıyla bu baskının mağdurusunuz ama baskı aygıtının bir parçasısınız. Bu sürecin böyle gitmeyeceğini siz de çok iyi biliyorsunuz. Mevcut kapitalist sistemde hukuk siyasetin sınırları içindedir ve çıkarlarını hesap etmek durumundadır. Ama hukukun sınırlarını genişletmek diye bir şey var. İktidar da o vaatlerle başa geldi. Ama siyasetin müdahalesi sürekli artıyor. Siyasi anlamda bu kadar sıkışan bir şeyi sürdüremezsiniz" diye konuştu.

'HDP ÜZERİNDEN MUHALEFETİ ŞEYTANLAŞTIRMAK İSTİYORLAR'

"Amaç sadece HDP’ye zarar vermek değil bizim üzerimizden muhalefeti dövmek istiyorlar. HDP üzerinden muhalefeti şeytanlaştırmak istiyorlar" diyen Parmaksız, "Mevcut yönetim, siyaseti dizayn etmeye çalışıyor. 6 yıldır süren süreci bir an önce bitirmek istemenizin nedeni bu. Belki de seçim olacak. Bu dosyanın istinafta ya da Yargıtay’da bozulacağını da çok iyi biliyorsunuz" ifadelerini kullandı.

'SİYASET BÖYLE İSTİYOR DİYE HUKUKU BU KADAR EĞİP BÜKEMEZSİNİZ'

Parmaksız, "AİHM kararını uygulamak için neden acele etmiyorsunuz" diye sorduktan sonra, sözlerini şöyle sürdürdü:

"AİHM, MYK açıklamasına dair ‘ifade özgürlüğü sınırları içerisindedir’ dedi. Ama siz bu kararı uygulamıyorsunuz. Bizi çok ağır suçlarla itham ediyorsunuz. Ama hemen savunma vermemizi istiyorsunuz. HDP’ye yönelik kapatma davası da açıldı. 16 Aralık’a kadar yazılı savunmamı göndermek zorundayım. Ben şu an onunla uğraşıyorum. Ama bu davaya dair de savunmamı hazırlıyorum. Fakat ilk etapta önümde AYM’ye vereceğim savunma var. Hangi birini yetiştireceğim. Siyaset böyle istiyor diye hukuku bu kadar eğip bükemezsiniz."

Parmaksız, beyanlarının bir savunma olmadığını da sözlerine ekledi. Duruşmaya bir saatlik ara verildi.

Etiketler
HDP Muhalefet