Beyin göçünü TL'nin kan kaybı durdurdu!

CHP'nin hazırladığı "Beyin Göçü" raporunda, döviz kurunun artmasının göçü azalttığı tespitinde bulunuldu.

Beyin göçünü TL'nin kan kaybı durdurdu!

GERÇEK GÜNDEM

CHP Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, gençlerin sorunlarını dinlemek ve çözüm önerilerini raporlamak üzere başlatılan “Hep Birlikte” projesi kapsamında Beyin Göçü Raporu’nu yayımladı.

Beyin Göçü Raporu, Şubat ayında Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılarak Türkiye’yi terk etmiş gençlerin sorunlarını dinlediği çalıştay ve ardından Kasım ayında yapılan odak grup görüşmelerinin bir sonucu olarak ortaya çıktı.

Gerçek Gündem, CHP’nin raporunu inceledi. Türkiye’nin son yıllarında çok konuşulan gençlerin ve yetişmiş insanların ülkeyi terk etmesini araştıran raporda, göçe dair çarpıcı veriler yer aldı.

DÖVİZ KURU GÖÇÜ AZALTTI

Ülkeden gidenlerin büyük çoğunluğunun 40 yaş altında iyi eğitim almış kişiler olduğu belirtilen raporda, 2016 ile 2018 yılları arasında göçün iki katına çıktığı ancak 2019’da döviz kurunun yükselmesiyle birlikte göçün azaldığı kaydedildi:

“2016-2018 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yurt dışına göç oranı iki katına çıkmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜIK) açıkladığı rakamlara göre 2016 yılında 69 bin 326 vatandaşımız, 2017 yılında 113 bin 326 vatandaşımız ve 2018 yılında 136 bin 740 vatandaşımız ülkeyi terk etmiştir. 2019 yılında ise, ülkede yaşanan kur artışının ve ekonomik krizin etkisiyle göç edenlerin sayısında azalma yaşansa da (84 bin 863) göç etmek isteyenlerin oranındaki büyük artış devam etmektedir. Sosyal Demokrasi Vakfı’nın (SODEV) Mayıs 2020 tarihli araştırmasına göre, Türkiye’deki gençlerin %62,5’i, imkânları olsa yurt dışına yerleşip orada yaşamak istediğini belirtmiştir.”

KAYIRMACILIK GÖÇ SEBEBİ

Gençlerin göç etmek istemelerinin altında yatan nedenlere de değinilen raporda, AKP iktidarının uyguladığı kayırmacılık politikalara öne çıkıyor:

“AKP iktidarında norm haline gelen kayırmacılık, iyi eğitimli gençlerin hak ettikleri işlerde çalışamamasına sebep olmaktadır. Farklı yaşam tarzlarına yönelik sergilenen düşmanca tavır ve toplum mühendisliği çabası gençlerin baskı altında hissetmesine yol açmıştır. Aynı zamanda, otoriter yönetim anlayışıyla muhalif seslere yaşam alanı bırakmayan AKP, gençleri ülkenin geleceğine dair umutsuzluğa sürüklüyor. Bununla birlikte, yurt dışına göç eden iyi eğitimli kadın oranı da gittikçe artmaktadır.”

KADINLAR KENDİLERİNİ GÜVENDE HİSSETMİYOR

Raporda, araştırmaların kadınların Türkiye’deki cinsiyet eşitsizliği ve ülkede kendilerini güvende hissetmedikleri için göçtüklerini ve geri dönmek istemediklerini gösterdiği kaydedildi ve şunlar eklendi:

“Nitelikli kadınlar göç ettikleri ülkelerde kalma konusunda erkeklere nazaran daha yoğun bir çaba gösteriyorlar. Kadınların yurt dışına göçü, AKP rejimin artan cinsiyetçi ve otoriter politikalarından, toplumsal baskılardan, profesyonel ve sosyal ortamdaki eşitsizliklerden etkileniyor.”

Hükümetin uyguladığı politikaların gençlerde rahatsızlık yarattığı ve ülkeden gitme isteğini arttırdığı belirten raporda şu ifadeler yer aldı:

“AKP yönetiminin otoriter politikalarının seneler içinde giderek artması Türkiye’deki gençlerin hayatın her alanında bunalmış, ümitsiz ve sıkışmış hissetmesine sebep olduğu görülmektedir. Yakın zamanda Boğaziçi protestolarında gördüğümüz gibi orantısız şiddet, toplumsal muhalefetin demokratik taleplerine yönelik sağır tavır ve iktidara yönelik eleştirilerin ardından gözdağı vermeye yönelik tutuklamalar bütün bu olumsuz duyguları arttırarak Türkiye’den gitme isteğine sebep oluyor.”

NEDEN GİTTİLER

Raporu hazırlayanlar, göç eden gençlerle de görüştü. Raporda gençlerin görüşleri aktarıldı.

Ülkeden gitme süreçlerini anlatan gençlerin bazılarının düşünceleri şöyle:

“-Heyecanımı törpüleyen olaylar yaşadığım için bu kararı aldım. Bir iş görüşmemi unutamıyorum, 2 yabancı dil istiyorlar; bende 3 dil var ama önerdikleri maaş asgari ücret. Ayrıca size iş görüşmelerinde gelecekle ilgili de bir projeksiyon çizilmiyor. (26, Erkek, Fransa)

-Gitme kararını aslında daha üniversite yıllarımda vermiştim. Ülkedeki korku iklimi, ifade özgürlüğünün ortadan kalkmış olması, insan emeğinin değersizleştirilip kaynakların bir avuç insanın elinde tutulması beni bu karara iten başlıca sebeplerden. Daha önce yurt dışını Erasmus aracılığıyla deneyimlediğim ve temelli göç etmiş 3 arkadaşlarımdan da bilgi aldığım için önceki cümlede saydığım konular açısından istediğim gibi bir yaşam elde edebileceğimi düşündüm ve bu sene Almanya'ya yerleştim. (27, Erkek, Almanya)

-İyi bir okuldan mezun olup, iyi bir firmada çalışmama rağmen istediğim hayatı yaşayamadığım için bu düşünce sıklıkla aklımdan geçiyordu. İş hayatında 3 yılımı tamamlayıp kendime bir telefon almakta zorlanınca bu kararı kesinlikle verdim. (26, Kadın, Almanya)

GERİ DÖNMEK İÇİN ŞARTLARI

Gençlerin ülkeye geri dönmek için ilk şartlarından birisi iktidarın ve siyasi atmosferin değişmesi.

Raporda görüşleri aktarılan gençlerin bazıları şunları söyledi:

-Orta vadede refah düzeyinin artma belirtilerini gözlemlersem ülkeme kesinlikle dönüş yaparım. (26, Erkek, Fransa)

-Daha rahat ifade edebilirim kendimi gibi geldi. Fikir özgürlüğü ifade özgürlüğü, cinselliğin tabu olmaması durumu dönmek için olabilir. Yoksa dönmeyi düşünmüyorum. (26, Kadın, Almanya)

-Kendimi kıymetli hissedeceğim bir ortam oluşursa dönmeyi düşünebilirim.

Etiketler
Döviz